Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν 

στην αντίληψή σαςτις μαζέψαμε για να 

ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!

 

Το έτος φεύγει σιγά σιγά και μας αποχαιρετά. Μέσα σε όλα όμως μας θυμίζει πως τα καλά νέα ποτέ δεν τελειώνουν, όσο κι αν οι ρυθμοί δε μας αφήνουν να δούμε χαρά. Πάρε κουραμπιέ και δώσε προσοχή, αφού δεν είναι όλα μαύρα γύρω. Λοιπόν, έχουμε και λέμε 10 ειδήσεις που θα σε κάνουν να σκάσεις χαμογελάκι. 

 

1. Πτυχίο μετά από 71 χρόνια για μια 90χρονη -πια- γυναίκα!

Καλά τα νέα για τη Βαϊόλα Βέιν, που αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόϊς, έχοντας ξεκινήσει τις σπουδές της στη δεκαετία του ’50. Ο λόγος που τότε τα παράτησε φαίνεται να ήταν ένας έρωτας, αφού πολύ σύντομα παντρεύτηκε κι έκανε παιδιά. Σήμερα, έπειτα από 2 γάμους, 17 εγγόνια και 24 δισέγγονα, δηλώνει και πτυχιούχος. Η προτροπή των παιδιών της που την έβλεπαν αναστατωμένη με τις σπουδές της που δεν ολοκληρώθηκαν στην ώρα τους, την οδήγησε στην εκπλήρωση του ονείρου. Η ίδια πάντως δηλώνει πανευτυχής. Τελικά, ποτέ -μα ποτέ- δεν είναι αργά!

 

gold dragon statue during daytime

 

2. Παιδιά προσπαθούν να μπουν στη θέση ατόμων με προβλήματα όρασης

Μαθητές της Ε’ Δημοτικού σε σχολείο της Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να καλύψουν τα μάτια τους με μάσκες, να κρατήσουν μπαστούνια και να περπατήσουν ανάμεσα σε εμπόδια που είχαν κατασκευάσει. Στόχος ήταν να δουν μέσα από τον κόσμο των ανθρώπων που ζουν χωρίς όραση, να τους καταλάβουν κι έπειτα να τους αγκαλιάσουν. Η δράση πραγματοποιήθηκε μετά από επικοινωνία του σχολείου με τον σύλλογο Cosmus diy. Η διευθύντρια του σχολείου σχολίασε για τη δράση πως τα παιδιά πολλές φορές εξέφραζαν απορίες στην τάξη για τα άτομα με αναπηρία και τελικά τους δόθηκε η ευκαιρία να κάνουν κάτι βιωματικό, καθώς η δραστηριότητα διήρκεσε παραπάνω από μια ώρα. Μαθήματα ζωής, αγάπης και σεβασμού, από ποιον άλλον; Φυσικά από παιδιά.

 

3. Ζευγάρι κατέληξαν με λίγες ώρες διαφορά, έπειτα από 79 χρόνια γάμου

Στο Οχάιο, η Τζουν και ο Χιούμπερτ Μαλικότ, έφυγαν από τη ζωή έχοντας συμπληρώσει τα 100 έτη. Ο θάνατός τους σημειώθηκε με μονάχα λίγες ώρες διαφορά στις 30 Νοεμβρίου. Μετρώντας σχεδόν οχτώ δεκαετίες ως ζευγάρι, η αρρώστια της Τζουν οδήγησε στην παράλληλη εισαγωγή και του συζύγου της στο νοσοκομείο, χωρίς να μπορούμε να απαντήσουμε ξεκάθαρα γιατί ή να δώσουμε εξηγήσεις. Γιατί έτσι είναι η αγάπη, η απόλυτη, η αυθόρμητη, αυτή που δεν τελειώνει στο τέλος της μέρας. Όπως δήλωσαν τα παιδιά τους, δεν πρέπει να αισθάνονται λύπη, γιατί ποιος δε θα ήθελε να ζήσει μια τέτοια ζωή; Δεν κλαίμε, εσείς κλαίτε.

 

4. Ο Δήμος Καισαριανής φέρνει τους μαθητές ένα βήμα πιο κοντά στο δάσος και τη φύση

Στην βάση της αρχής που είχε θεσπίσει ο Χρήστος Βοσκόπουλος σχετικά με τον περιπατικό τουρισμό στα μονοπάτια που έχουν χαραχτεί εντός του Υμηττού, οι μαθητές με τη σειρά τους καλούνται να τα εξερευνήσουν. Ο Δήμος Καισαριανής φαίνεται να επέμεινε λίγο παραπάνω, αφού δημιούργησε Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για μαθητές, πράγμα που σημαίνει πως με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, τα παιδιά θα δουν τη φύση με άλλο μάτι. Κι ελπίζουμε να την αγαπήσουν. Αυτό θα πει πράξεις κι όχι μόνο λόγια. Για τους πλέον σωστούς λόγους. Εύγε.

 

boy wearing green bubble zip-up jacket holding tree trunk

 

5. Βραβείο Τουρισμού για τη χώρα μας ακόμη μια φορά

Να κι ένας τομέας που φαίνεται η δυναμική μας, βρε αδερφέ, αφού τη χρονιά που μας πέρασε μάλλον σπάσαμε ρεκόρ! Συγκεκριμένα, στις HΠΑ, η Ελλάδα διακρίθηκε μέσω των βραβείων GΤ Tested Reader Survey Awards 2022 για την Κρήτη, τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, σε διαφορετικές κατηγορίες κάθε φορά. Η χώρα μας θεωρείται ο καλύτερος τουριστικός προορισμός, ενώ ξεχώρισε ως η πιο αγαπημένη χώρα. Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού διακρίθηκε επίσης για τα γραφεία του σε άλλες χώρες και για τις υπηρεσίες που προσφέρει σε όσους ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη χώρα μας. Και εις ανώτερα θα πούμε εμείς!

 

6. Η Κάλυμνος για ακόμη μια φορά διεθνές πρότυπο, κι αυτή τη φορά στον αναρριχητικό τουρισμό

Τελικά ο τόπος μας χαρακτηρίζεται διαμαντάκι για τις ομορφιές του. Στην περίπτωση της Καλύμνου, η αναρρίχηση γίνεται ένα από τα ατού της. Η New York Times μάλιστα αναφέρει πως στα βράχια της έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 3.400 αναρριχήσεις τα τελευταία χρόνια. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, πως ακόμα και για εναλλακτικό τουρισμό είμαστε ψηλά στη λίστα. Καθόλου άσχημα, αξίζει να ‘μαστε περήφανοι για τη χώρα μας!

 

7. Τεστ αίματος θα διαγιγνώσκει το Alzheimer, προτού εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ, με εξετάσεις αίματος θα φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στη διάγνωση του Alzheimer, αφού θα προσδιορίζονται οι τιμές του β-αμυλοειδούς, που αυξάνονται σημαντικά σε νοσούντες. Στόχος των επιστημόνων ήταν η επίτευξη ενός μέσου που θα επιβεβαιώνει τα σημάδια, πριν να επέλθει γνωστική εξασθένιση, ώστε να υπάρχει χρόνος για πρόληψη της νόσου στα αρχικά στάδια. Ενθαρρυντικά τα νέα για μια νόσο που παιδεύει χιλιάδες ανθρώπους και τους οικείους τους μαζί. Ελπίζουμε σε ευχάριστα αποτελέσματα.

 

 

8. Η φετινή αμοιβή του Νίκου Παππά θα δοθεί στις καθαρίστριες του ΟΑΚΑ

Απ’ τα πιο συγκινητικά που είδαμε την εβδομάδα που πέρασε. Ο μπασκετμπολίστας δήλωσε πως το κάνει θέλοντας να εκφράσει ένα ευχαριστώ, μα και μια συγγνώμη. Όπως υποστήριξε, μέχρι τώρα δεν τον αφορούσε ποτέ κάτι άλλο, μονάχα αν θα βάλει την μπάλα στο καλάθι. Αυτή είναι μια κίνηση για όλες εκείνες τις φορές που δεν εκτιμήθηκε ο κόπος των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα και η προσπάθεια που καταβάλουν για να φροντίσουν το γήπεδο και τον χώρο των αθλητών. Άνθρωπος, με άλφα κεφαλαίο.

 

9. Πολική αρκούδα στο Τολέδο γέννησε διδυμάκια

Έπειτα από ζευγάρωμα που έγινε στον ζωολογικό κήπο του Τολέδο για την επιβίωση του είδους, γεννήθηκαν δύο αρκουδάκια, των οποίων το φύλο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό. Η χαρά μεγάλη, καθώς οι πολικές αρκούδες βρίσκονται στη λίστα με τα πιο ευάλωτα ζώα του πλανήτη. Όσες προσπάθειες γίνονται καθημερινά, για την προστασία της φύσης και των ζώων, μόνο εύσημα αξίζουν. Και ελπίζουμε τα νέα αυτά να αυξάνονται καθημερινά.

 

10. Σε διαφήμιση σχετική με τα Χριστούγεννα, παππούς δοκιμάζει κραγιόν για χάρη της trαns εγγονής του

Συγκινητικά κλείνει το έτος, με σωστά αυτή τη φορά μηνύματα για όλους εμάς. Το ουίσκι του J&B φροντίζει να χτυπήσει διαφορετικά καμπανάκια μέσα μας, δείχνοντας έναν γλύκα παππού, να δοκιμάζει διάφορα καλλυντικά. Ο λόγος είναι ότι προσπαθεί να βοηθήσει την trαns εγγονή του. Η μαγεία είναι μέσα μας και ίσως μοιάζει πιο εύκολο να τη βρούμε αν αφήσουμε όλα τ’ άλλα στην άκρη και βάλουμε την αγάπη πάνω απ’ όλα.

 

 

Αυτά για την βδομάδα που πέρασε. Πράξεις συμβολικές, εκδηλώσεις υπέρμετρης αγάπης, σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, με διαφορετικούς τρόπους. Αποδείξεις πως όταν προσπαθείς, κάποια στιγμή έρχεται η ανταμοιβή. Αυτά τα λίγα ας κρατήσουμε για αυτή τη γιορτινή βδομάδα, προσπαθώντας να χαμογελάμε και όχι να ξεφυσάμε.

 

Φιλιά, καλά Χριστούγεννα και να σας προσέχετε!

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα