Όλες οι καλές ειδήσεις της εβδομάδας που μας πέρασε και που μπορεί να μην έπεσαν
στην αντίληψή σας, τις μαζέψαμε για να
ξεκινήσει ευχάριστα η εβδομάδα σας!
Οι μέρες πάνε κι έρχονται, με εμάς να μένουμε κολλημένοι στη ρουτίνα. Κακώς -θα πούμε-, μιας και τα γεγονότα αποδεικνύουν πως τίποτα δε μένει στάσιμο, αρκεί να προσπαθείς κάθε μέρα για κάτι καλύτερο. Για να σε πείσουμε, συγκεντρώσαμε τα δέκα πιο ευχάριστα νέα της εβδομάδας που πέρασε. Ένα χαμογελάκι θα το σκάσεις -πού θα πάει; Λοιπόν, πιες μια γουλιά καφέ και προχώρα!
1. Πρόγραμμα ψυχικής υγείας που απευθύνεται σε μικρά παιδιά τίθεται σε εφαρμογή
Η πανδημία φαίνεται πως άφησε και καλά σημάδια τελικά, αφού έγινε πια αντιληπτό πως και τα παιδιά έχουν ανάγκη από ψυχική υποστήριξη και ενίσχυση σε καταστάσεις που τα δυσκολεύουν. Το πρόγραμμα «Πρωτοβουλία για την Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων» τέθηκε σε εφαρμογή με τη συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη να τονίζει την αναγκαιότητά του. Σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως Ιωάννινα, Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κρήτη και Πελοπόννησο, λειτουργούν κέντρα με στόχο την ενεργή προώθηση του προγράμματος. Βήμα τεράστιο, θα πούμε.
2. Ερευνητές στο Ηράκλειο βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην εξιχνίαση του τρόπου λειτουργίας του εγκεφάλου
Μπορεί να παραπονιόμαστε, αλλά οφείλουμε να παραδεχτούμε πως νέοι επιστήμονες στη χώρα μας κάνουν θαύματα καθημερινά. Στο Ηράκλειο, λοιπόν, η επιστημονική ομάδα της Δρ. Παναγιώτας Ποϊράζη, Διευθύντριας Ερευνών στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας (ΙΜΒΒ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), τόνισε πως η αποκρυπτογράφηση της λειτουργίας των νευρώνων του εγκεφάλου ενδεχομένως να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα. Η έρευνά τους παρουσιάζει σημαντικές αναφορές στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε συνδυασμό με ένα νέο λογισμικό, που εστιάζει στον τρόπο λειτουργίας των νευρώνων του εγκεφάλου. Κοίτα να δεις τι γίνεται αν βάλεις στόχους, βρε παιδί μου! Μόνο συγχαρητήρια σε τέτοιες προσπάθειες.
3. Η Gruppo Cucine προχωράει στο έργο της κάλυψης αναγκών σίτισης των αστέγων
Συγκινητικό μήνυμα για να ξεκινήσει η βδομάδα, μιας και η καμπάνια “Kitchen for good”, ξεκινά σε συνεργασία με το Humanity Greece, για να καταπολεμήσει την πιο στενάχωρη εικόνα -ανθρώπους να πεινάνε στον δρόμο. Φυσικά, αυτό μπορεί να υλοποιηθεί χάρη στην πολύτιμη βοήθεια των εθελοντών που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους δράσεις, ώστε να έχουν οι συνάνθρωποί μας ένα πιάτο φρέσκο φαγητό. Επίσης, προσφέρεται στήριξη σε ευάλωτες ομάδες και σε οικογένειες από πληγείσες περιοχές της χώρας. Σε αυτή την περίπτωση, επιδιώκεται η αποστολή πακέτων με τρόφιμα μακράς διάρκειας και προϊόντα πρώτης ανάγκης. Πολύ σημαντικό όταν εμείς σκεφτόμαστε κυρίως τις δικές μας ανάγκες να υπάρχουν κι αυτοί που ξαγρυπνούν για τις ανάγκες άλλων. Εύγε.
4. Στην Αίγυπτο νέα ανακάλυψη τεσσάρων ταφών και μιας μούμιας
Στη νεκρόπολη της Σακάρα γνωστοποιήθηκε η ανακάλυψη των ταφών και της μούμιας, που χρονολογούνται περίπου 4.000 χρόνια πριν. Οι τάφοι φαίνεται να ανήκουν στον Φαραώ Ζοφέρ, με τους αρχαιολόγους της Αιγύπτου να ανακαλύπτουν όλο και περισσότερα ευρήματα από εκείνη την περίοδο το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, 15 μέτρα κάτω από τη γη, βρέθηκε μια σαρκοφάγος από ασβεστόλιθο, στην ίδια σχεδόν κατάσταση που θάφτηκε πριν από 4.500 χρόνια από τους Αιγύπτιους -σύμφωνα με τον Χάουας. Καθόλου άσχημα, έτσι;
5. Επίσημο νομοσχέδιο για την πρόληψη και την εξάλειψη του σχολικού εκφοβισμού
Ένα θέμα που απασχολεί και δική μας χώρα γίνεται επιτέλους αντικείμενο κρατικής μέριμνας. Το νομοσχέδιο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της ενδοσχολικής βίας και του σχολικού εκφοβισμού, μέσω του προγράμματος «Ζούμε Αρμονικά ΜΑΖΙ, Σπάμε τη Σιωπή!», έρχεται επιτέλους να θέσει όρια και να δώσει τη δυνατότητα προστασίας των θυμάτων. Επόμενα βήματα θα είναι η αύξηση του αριθμού των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία και η θέσπιση Συμβούλων Σχολικής Ζωής σε μονάδες δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Το Υπουργείο Παιδείας δηλώνει πως στόχος είναι η συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου, όπου καθίσταται δυνατό, ενώ κατοχυρώθηκε πλέον και επίσημα η συνεργασία φορέων που δραστηριοποιούνται σε θέματα σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό. Θα πούμε: επιτέλους. Και μπράβο που δίνεται η κατάλληλη σημασία σε τέτοια ζητήματα.
6. Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να κάνει την καρδιά να λειτουργεί σαν 10 χρόνια νεότερη
Μετά από δεκαπενταετή έρευνα επιστημόνων στην Ιταλία σε υγιείς αιωνόβιους βρέθηκε το εξής παράδοξο -κι ευτυχές για κάποιους- εύρημα. Κάποιοι άνθρωποι φέρουν μια γονιδιακή μετάλλαξη που μπορεί να σχετίζεται με τη μακροζωία, συγκεκριμένα το γονίδιο BPIFB4. Στη νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η Μόνικα Κατανέο, δήλωσε πως τέτοια γονίδια δίνουν μεγάλες πιθανότητες για αναζωογόνηση καρδιαγγειακών κυττάρων. Με λίγα λόγια, φτάνουμε στο σημείο να λέμε πως υπάρχει δυνατότητα να δώσεις κι άλλες λύσεις σε προβλήματα του καρδιαγγειακού. Δεν το λέμε εμείς, η επιστήμη!
7. Επιστήμονες με Έλληνα επικεφαλής δημιουργούν το ταχύτερο ηλεκτρονικό σήμα
Όπως καταλαβαίνετε, η επιστήμη έχει την τιμητική της αυτή τη βδομάδα. Νέο ρεκόρ ταχύτητας στον έλεγχο ηλεκτρικών σημάτων σημείωσε ομάδα επιστημόνων στην Γερμανία, με Έλληνα επικεφαλής. Συγκεκριμένα, η ταχύτητα που καταγράφηκε ήταν 53 αττοδευτερόλεπτα, γεγονός που φαίνεται να ανοίγει νέες προοπτικές στους κλάδους της πληροφορικής και της τεχνολογίας. Θέληση να υπάρχει παιδιά και κάνουμε θαύματα.
8. Με τεστ αίματος η νόσος Αλτσχάιμερ θα ανιχνεύεται έως και 3,5 χρόνια νωρίτερα
Στη Βρετανία, οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, δημοσίευσαν στο περιοδικό Brain, έρευνα πως η νόσος Αλτσχάιμερ θα είναι ορατή με εξέταση αίματος 3,5 χρόνια πριν την κλινική διάγνωση. Το συμπέρασμα ήρθε στην επιφάνεια έπειτα από λήψη δείγματος 56 ασθενών με ήπια γνωστική εξασθένιση, που οι 36 από αυτούς μετά από κάποιο διάστημα διαγνώσθηκαν με Αλτσχάιμερ. Αρκετά χαρμόσυνο γεγονός, αν αναλογιστούμε πως πρόκειται για νόσο που ταλαιπωρεί όχι μόνο τους ασθενείς, αλλά και τα αγαπημένα κοντινά τους πρόσωπα. Μακάρι να ευδοκιμήσει.
9. Η οδική ασφάλεια στην Ελλάδα επιτέλους κάνει βήματα προόδου
Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ένωσης Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων, τα θανατηφόρα τροχαία στη χώρα μας μειώθηκαν σε μεγάλο ποσοστό σε σχέση με το 2020. Αναφέρεται μάλιστα πως Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που κατάφερε να πετύχει τον στόχο της σχετικά με την μείωση των τροχαίων δυστυχημάτων σε ποσοστό 50%. Αφού ξεκολλήσαμε από την τελευταία θέση, λοιπόν, -κατάταξη θλιβερή για τη σοβαρότητα του θέματος- μπορούμε να πούμε πως ίσως οι Έλληνες οδηγοί συνειδητοποιούν σιγά-σιγά την αξία της ανθρώπινης ζωής. Πραγματικά καλό νέο.
10. Η μικρή αδερφή της Barbie έχει σκολίωση και δε βρίσκουμε τίποτα λάθος σε αυτή την κούκλα
Η Mattel αυτή τη φορά συνεργάστηκε με τον νευροχειρουργό Dr. Luke Macyszyn, με στόχο να αναδειχθεί το ζήτημα της σκολίωσης, πάθηση που συνοδεύει πολλά παιδιά από μικρή ηλικία. Η Chealsea, λοιπόν, έχει αφαιρούμενο στήριγμα πλάτης, πάνω από το λουλουδάτο φορεματάκι της. Γιατί είναι σημαντικό να μαθαίνουμε στα παιδιά μας την ενσυναίσθηση και την αγάπη. Όσο μικρό κι αν φαίνεται, είναι βήμα κι ευκαιρία για αλλαγή. Πρώτα της νοοτροπίας μας και έπειτα του τρόπου αντιμετώπισης των γεγονότων γύρω μας. Εύγε.
Αυτά ήταν τα καλά νέα και για την εβδομάδα που πέρασε και καλωσορίζουμε την επόμενη. Ας πάρουμε μια βαθιά ανάσα και ας κοιτάξουμε ψηλά πριν φύγουμε από το σπίτι. Και πού ξέρεις; -θαύματα γίνονται. Ίσως αυτή η Δευτέρα να είναι η τυχερή σου. Καλή εβδομάδα!
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.