«Από τις μεγαλύτερες σχέσεις έλειψε ο έρωτας και από τους μεγαλύτερους έρωτες η σχέση», απόφθεγμα με τόσο αντιφατική σημασία αλλά και με μια μεγάλη δόση αλήθειας. Κι αυτό γιατί μια σχέση είναι όμορφη και δυνατή όταν τη ζεις δίνοντας νόημα στα απλά πράγματα που σας δένουν. Τι γίνεται, όμως, όταν αντί να τη ζεις ήσυχα τη διατυμπανίζεις;

Η τάση της εποχής μας ωθεί να δημοσιεύουμε τις πιο προσωπικές μας στιγμές στα κοινωνικά δίκτυα με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια εικονική ευτυχία, ενώ συνηθίζουμε να εκθέτουμε τις προσωπικές μας στιγμές παντού. Με άλλα λόγια, δείχνουμε ένα εικονικό και ψεύτικο φαίνεσθαι, ξεχνώντας πως τα βασικά θεμέλια μιας σχέσης είναι εσωτερικά και δεν ανήκουν σε κοινωνικούς κύκλους, ούτε δίνουν περιθώρια κι αφορμές επίδειξης.

Υπάρχουν ζευγάρια που προτιμούν να ζουν και να απολαμβάνουν τη σχέση τους χωρίς να την προβάλουν διαρκώς ποστάροντας φωτογραφίες στο διαδίκτυο και προτιμούν να συναναστρέφονται μόνο με συγκεκριμένα άτομα που ταιριάζουν κι εκτιμούν αμοιβαία. Κρατούν μια ιδεολογία και προτιμούν να μοιράζονται και να κρατάνε τις στιγμές τους για τους ίδιους, χωρίς να τις διαφημίζουν και χωρίς να προβάλουν προς τα έξω την υποτιθέμενη τέλεια και καταπληκτική τους σχέση.

Η ευτυχία στη σχέση λειτουργεί καλύτερα όσο είναι ιδιωτική, διακριτική, σχεδόν μυστική και δεν παρουσιάζεται ως θέαμα για να το βλέπει και να χειροκροτεί όλος ο κόσμος. Μέσα στο πλήθος, όλο και κάποιο χειροκρότημα θα είναι ψεύτικο και σίγουρα λόγω της υπερέκθεσης, η κριτική είναι αναμενόμενη. Το ζευγάρι το ενώνουν οι προσωπικές τους στιγμές κι όχι η διαφήμιση της σχέσης τους σε τρίτους.

Θα υπάρχουν κι εκείνοι που θα ζηλέψουν και το ζευγάρι ίσως επηρεαστεί αρνητικά, ειδικά αν οι βάσεις του είναι επιφανειακές και δεν τους ενώνει κάτι παραπάνω πέρα από τις πόσες προβολές είχε το βίντεό τους και πόσα λάικ μάζεψαν μαζί, θέλοντας να δείξουν στον περίγυρό τους πού ταξίδεψαν και να πάρουν θαυμασμό και προσοχή. 

Λίγοι είναι αυτοί που θα χαρούν με την ευτυχία των άλλων κι όπως είχε πει και ο Πυθαγόρας: «Να κάνεις αυτό που νομίζεις σωστό, έστω και αν ξέρεις ότι θα σε κακολογήσουν. Ο κόσμος είναι κακός κριτής κάθε καλού πράγματος». Κι αυτό σημαίνει ότι μια σχέση είναι καλό να την κρατάς ιδιωτική, μακριά από τρίτους, γιατί μόνο έτσι θα μείνει και θα διαρκέσει. Κι έπειτα κάτι τόσο όμορφο πρέπει να το ζεις χωρίς συμβιβασμούς, ανασφάλειες και ενδοιασμούς.

Κι αυτό γιατί πρώτον είναι επιλογή δική σου αυτός ο άνθρωπος και δεύτερον γιατί οι πιο ωραίες σχέσεις ξεκινάνε με μια τυχαία γνωριμία και καταλήγουν σε έναν έρωτα που δεν έχει σημασία ο καιρός που μετράτε μαζί, αλλά οι στιγμές και ο ποιοτικός χρόνος που δίνετε ο ένας στον άλλον για να αναπτυχθεί αυτή η σχέση. Στους μεγαλύτερους έρωτες συνήθως δε χορταίνει ο ένας τον άλλον κι αυτοί οι έρωτες εξελίσσονται σε σχέσεις, καθώς επιτρέπουν κι αφήνουν τον απαραίτητο χρόνο και χώρο που χρειάζεται ο καθένας, δεν πιέζονται με μονότονα στερεότυπα, όπως κάνουν εκείνοι που διαλέγουν από την πρώτη στιγμή να ανακοινώσουν σε όλο τον κόσμο ότι είναι μαζί.

Ζευγάρια που ζουν μακριά από την υπερέκθεση του έρωτά τους, ζουν τις στιγμές τους ανεξάρτητοι και αφιερώνουν ποιοτικό χρόνο μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται μια αμοιβαία σχέση σεβασμού και εμπιστοσύνης και τα συναισθήματά τους να είναι ολοένα και πιο έντονα.  Γι’ αυτό καλύτερα να ζεις τη σχέση σου με απλότητα, απ’ το να τη διατυμπανίζεις παντού τριγύρω.

 

Συντάκτης: Ελένη Φλισκουνάκη
Επιμέλεια κειμένου: Μάιρα Τσιρίγκα