Υπάρχουν άνθρωποι που λατρεύουν τα βιβλία, ναι υπάρχουν κι αυτοί οι παράξενοι τύποι, που αγαπάνε να χάνονται στις σελίδες ενός βιβλίου, ν’ αφήνονται μέσα σε χιλιάδες λέξεις και σε μαγικές σκηνές και ήρωες, όπου η φαντασία τους είναι εκείνη που τους καθοδηγεί. Και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των βιβλιοφάγων πρέπει να νιώθουν χαρούμενοι γι’ αυτό τους το μοναδικό ταλέντο.

Διότι το να είσαι βιβλιοφάγος απαιτεί αγάπη προς τη γνώση και κρύβει ταλέντο, καθώς διευρύνει μ’ αυτόν τον τρόπο τους πνευματικούς ορίζοντες του αναγνώστη. Αλλά παράλληλα βοηθάει στη σωστή διάρθρωση του λόγου κι εμπλουτίζει το καθημερινό του λεξιλόγιο.

Το ν’ ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που διαβάζουν πολύ, έχει και θετικά κι αρνητικά. Πιο συγκεκριμένα, ένας λάτρης των βιβλίων αγαπάει να διαβάζει τα πάντα, από άρθρα ενημερωτικών εφημερίδων μέχρι και τα συστατικά συσκευασίας ενός προϊόντος. Είναι ιδιαίτερα πνευματώδεις, καθώς έχουν χιούμορ και μια διάθεση αυτοσαρκασμού. Ως άτομα εσωστρεφή μπορούν να κρίνουν, διότι είναι άκρως παρατηρητικοί.

Επιπλέον είναι εκείνοι, που λατρεύουν τα ήρεμα μαγαζάκια που έχουν μια διάθεση ρετρό, που εκεί μπορούν να διαβάζουν τα βιβλία τους χωρίς να τους ενοχλεί η οχλαγωγία ενός πολυσύχναστου μέρους επειδή θέλουν ηρεμία. Έχουν μεγάλη αγάπη για τα ταξίδια, αγαπούν να εξερευνούν τις βιβλιοθήκες και τα μουσεία άλλων χωρών, με σκοπό να μαθαίνουν στοιχεία της κουλτούρας κάθε ηπείρου.

Βεβαίως από κάθε τους ταξίδι αποκομίζουν αναμνηστικά, από βιβλία ιστορικά μέχρι ταξιδιωτικούς οδηγούς. Από τη μεγάλη συλλογή βιβλίων που έχει ένας κλασικός βιβλιοφάγος δε γίνεται να λείπει κάποιο είδος. Παρατεταγμένα όλα στη σειρά σκονίζονται για καιρό μέχρι να επιλέξουν να το ανοίξουν εκ νέου για κάποιο λόγο ή ακόμη και για πρώτη φορά. Τόσα που αγοράζουν, δεν προλαβαίνουν να τα διαβάσουν όλα. Όταν έχεις έναν τέτοιο φίλο είναι σίγουρο ότι θα ξέρει να σου προτείνει τα κατάλληλα βιβλία, αλλά θα σου κάνει και μια σύντομη ως αναλυτική περιγραφή με αποτέλεσμα να μην μπεις καν στον κόπο να το διαβάσεις. Τα δώρα ενός τέτοιου ανθρώπου είναι φυσικά βιβλία, καθώς πιστεύει ότι η γνώση είναι πολύτιμη από κάθε άλλο υλικό αγαθό.

Όμως ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές θα σου συμπαρασταθεί καθώς μπορεί εσύ να του αναλύεις έναν αναπάντεχο έρωτα που μπήκε απρόσμενα στη ζωή σου κι εκείνος ακούγοντας τα πάθη σου να τα συνδέει με ηρωίδες και ήρωες των αγαπημένων του βιβλίων. Να έχει πλάσει στο μυαλό του ένα σενάριο με ευτυχισμένο τέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε θα σου δώσει συμβουλές, οι οποίες πολλές φορές δεν είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν.

Ποτέ, όμως ποτέ μην του πεις ότι διάβασες ένα απ’ τα αγαπημένα του βιβλία χωρίς να ζητήσεις τη συμβουλή του, αλλά και χωρίς να σκεφτείς ότι λέγοντάς του κάτι τέτοιο από φίλος του γίνεσαι αυτόματα εχθρός του. Κι αυτό συμβαίνει επειδή πολλές φορές ταυτίζεται με τους ήρωες και νιώθει ότι την πλοκή αυτού του βιβλίου την ξέρει πολύ καλά μόνο εκείνος. Αισθάνεται ότι του ανήκει αυτό το βιβλίο και κανείς άλλος δεν έχει το δικαίωμα να πει αντίθετη άποψη απ’ τη δική του.

Επιπροσθέτως, ένας βιβλιοφάγος είναι παράλληλα και λάτρης του σινεμά, ειδικά όταν ανακαλύπτει ότι η επικείμενη ταινία που θα δει είναι βασισμένη στο αγαπημένο του βιβλίο.Βέβαια συχνά μπορεί ν’ απογοητευτεί απ’ το αποτέλεσμα της κινηματογραφικής μεταφοράς, διότι η βιομηχανία του θεάματος παρουσιάζει μια περιληπτική πλοκή χωρίς εμβάθυνση, όπως το βιβλίο και συνήθως καταλήγει μετά από καιρό να το ξαναδιαβάζει και να το συγκρίνει με την ταινία, ψάχνοντας τα υπέρ και τα κατά.

Στην προσπάθειά του ένας βιβλιοφάγος να τελειώσει το βιβλίο που ξεκίνησε θα ξεχάσει να φάει και να κοιμηθεί. Ένα βιβλίο τον κρατάει σε εγρήγορση κι έχει μεγάλη αγωνία να μάθει το τέλος. Κι αν τον προσκαλέσετε στις καλοκαιρινές σας διακοπές, να ξέρετε ότι θα κυκλοφορεί με τουλάχιστον πέντε βιβλία στις αποσκευές του. Φυσικά διπλά στη θάλασσα θα βγάζει φωτογραφίες το βιβλίο κι η προσπάθεια ν’ αφήσει το βιβλίο και να ρίξει καμιά βουτιά θεωρείται μάταιος κόπος, γιατί αν δεν ολοκληρώσει τις σελίδες που θέλει, δεν κάνει τίποτα άλλο που να του αποσπά την προσοχή.

Ο άνθρωπος που αγαπά τα βιβλία ξέρει ν’ αγαπά κι όλους τους γύρω του. Είναι ένα πνεύμα διορατικό και υπομονετικό, καθώς η ανάγνωση τον βοηθά ν’ αναπτύσσει εκτός απ’ τις πνευματικές του ικανότητες και τις συναισθηματικές του ευαισθησίες.  Προσπαθεί να συμπαρίσταται με τον τρόπο του σ’ όσους αγαπά και να τους φροντίζει. Τους στηρίζει στα δύσκολα και είναι πολύ καλός ακροατής.

Οι βιβλιοφάγοι ξέρουν να δίνουν ανιδιοτελή βοήθεια και να συμμετέχουν σε πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία έχουν σχέση με τον πολιτισμό και τη γνώση.

Όπως και να ‘χει, αν γνωρίσεις έναν τέτοιο άνθρωπο, κράτα τον στη ζωή σου, γιατί όσο ιδιαίτερος κι αν είναι πάντα έχει κάτι καλό να σου προσφέρει.

Συντάκτης: Ελένη Φλισκουνάκη
Επιμέλεια κειμένου: Αναστασία Νάννου