Αν σε ρωτήσουν, πού φαίνεται ο χαρακτήρας του ανθρώπου, να απαντήσεις στον καβγά. Άφησε κατά μέρους, τις εύκολες και χιλιοειπωμένες ατάκες για «τα εύκολα» και «τα δύσκολα». Η πραγματική πρόκληση, εμφανίζεται τη στιγμή που θα κληθείς να υπερασπιστείς τον εαυτό σου και να ελέγξεις τον εγωισμό σου, ώστε να μην αφήσεις τα λόγια που κατακλύζουν το κεφάλι σου να πληγώσουν τοn σύντροφό σου. Ακόμα όμως κι αν συμβεί, υπάρχουν τρόποι για να σπάσεις τον πάγο και την αμηχανία του τσακωμού:

 

1. Επικοινωνία κι αμεσότητα

Νούμερο ένα στη λίστα παγοθραυστικών, μια και καμιά φορά οι έμμεσες λύσεις απλώς υποθάλπουν ένα πρόβλημα, χωρίς να το επιλύουν. Πάρε ένα τηλέφωνο το ταίρι σου (τι πιο απλό) . Κάνε του και δεύτερο αν χρειαστεί. Ρώτα το αν είναι καλά, αν υπάρχει κάτι που θα ήθελε να συζητήσετε, κάτι που το ενόχλησε.

 

2. Με συγχωρείτε, ήταν τυχαίο

Γνωρίζεστε, ξέρετε συνήθειες, γούστα. Τι αρέσκεται να κάνει για να ηρεμεί. Τι επιλέγει όταν επιζητεί τη χαλάρωση. Ακόμα να τρέξεις κοντά στον σύντροφό σου; Αυτή τη φορά ήρεμος, συνειδητοποιημένος. Έτοιμος ν’ αλλάξεις την κατάσταση. Μην ξεχνάς, είμαστε καθρέφτης της συμπεριφοράς, που δεχόμαστε.

 

3. Inside Joke

Στείλε λοιπόν εκείνο το αστείο που κάνατε μεταξύ σας και θα καταλάβετε μόνο οι δυο σας. Το χαμόγελο και το γέλιο είναι το καλύτερο γιατρικό των τεταμένων καταστάσεων.

 

4. Στείλε γράμμα

Μια λύση άλλης εποχής. Τότε που το κινητό και το ίντερνετ ήταν άγνωστες ανακαλύψεις. Γράψε. Άφησε το χέρι και την καρδιά σου να κυλήσει πάνω στο χαρτί. Δεν είναι ανάγκη να προχωρήσεις ξανά στην ανάλυση της κατάστασης. Μια περιγραφή των όσων νιώθεις είναι αρκετή.

 

5. Κλείσε εισιτήρια

Αλλαγή παραστάσεων κι ανανέωση λοιπόν. Τι καλύτερο από το να κλείσεις εισιτήρια, αυθημερόν για εκείνο το ταξίδι στην πόλη της καρδιάς σας. Καφέ σε ένα ρουστίκ μαγαζί στη Γαλλία. Ωραίο ακούγεται, δε νομίζεις;

 

6. Ρίξ’ το έξω 

Να κανονίσεις έξοδο με κοινούς γνωστούς. Η παλιά καλή συνταγή για ν’ αποφύγεις τις άβολες σιωπές, τα ξεσπάσματα θυμού, και μια αφορμή για να περάσετε καλά αφήνοντας πίσω τις διαφωνίες σας- ποντάροντας στο ότι μερικές ώρες (και μερικά ποτά) αργότερα θα θυμάστε τον καβγά σας και θα γελάτε με το πόσο ανόητοι ήσασταν που διαφωνούσατε.

 

7. Καλοπιάσματα

Κανόνισε κάτι που ξέρεις ότι αρέσκεται να κάνει. Κλείσε επιτέλους για εκείνο το escape room που σου έλεγε να πάτε ή βρες εισιτήρια για την πρεμιέρα της ταινίας που περιμένει με ανυπομονησία, με λίγα λόγια κάνε μια προσφορά που δε θα μπορεί να αρνηθεί.

 

8. Ο έρωτας περνάει απ’ το στομάχι

Μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η αγαπημένη σοκολάτα που προτιμά ή κάτι πιο εντυπωσιακό όπως το εκείνο το γεύμα που ξέρεις ότι λατρεύει. Ό, τι και να επιλέξεις είναι σίγουρο πως μια τέτοια χειρονομία θα αποφέρει διπλό κέρδος· θα καταφέρει να σας ενώσει ξανά και να ικανοποιήσει τις λιγούρες.

 

9. Δημιούργησε ερωτική διάθεση

Δεν είναι απαραίτητο η επαφή να σπάσει τον πάγο μεταξύ σας. Τη μεγαλύτερη δουλειά θα την κάνει το μυαλό, μιας και το μυαλό κι η φαντασία είναι αρκετά να δημιουργήσουν πόθο και να κάνουν  όλα τα υπόλοιπα γύρω σας -διαφωνίες, υποχρεώσεις, προβλήματα- να παγώσουν και να φαντάζουν τόσο ασήμαντα.

 

10. Και που λες…

Άλλαξε διακριτικά το θέμα. Σίγουρα θα υπάρχει ένα θέμα που συζητιέται από όλους και παντού και σίγουρα θα είναι ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε να μιλάτε, αυτή τη φορά για κάτι επίκαιρο και γενικό χωρίς να χρειαστεί καν να αγγίξετε αυτά που ξέρετε ότι μπορούν ν’ ανάψουν πάλι τα αίματα.

 

Συντάκτης: Έλλη Βαλή
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου