Έκσταση: όταν ο άνθρωπος βρίσκεται σε κατάσταση έντονου ενθουσιασμού και γενικότερα έντονων συναισθημάτων. Η έκσταση ερμηνεύεται ως η συνθήκη εκείνη στην οποία βγαίνει κανείς εκτός του εαυτού του, χάνει στιγμιαία ή για λίγη ώρα τον έλεγχο και ξεπερνά τις όποιες γραμμές ορίων έχει θέσει στον εαυτό του, στην καθημερινότητα και στη ζωή του. Κάθε άνθρωπος, ακόμη και εκείνος που τηρεί πιστά το πρόγραμμά του και ανταπεξέρχεται με επιτυχία σε κάθε υποχρέωση, οφείλει στον εαυτό του στιγμές ξεγνοιασιάς, ευχαρίστησης, φάσεις που το πρόγραμμα θα δίνει τη θέση του στο ξαφνικό, στο «πάμε κι όπου μας βγάλει», στον αυθορμητισμό γενικότερα.

Το πρόγραμμα και η οργάνωση βοηθούν στην ορθή διαχείριση του χρόνου και στη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει κανείς στα πλαίσια των διαφορετικών ρόλων που έχει στην καθημερινότητά του, από την εργασία μέχρι την προσωπική ζωή. Οι διαφορετικοί ρόλοι πολλές φορές έρχονται σε σύγκρουση μεταξύ τους και οδηγούν το άτομο σε κατάσταση σύγχυσης, αφού νιώθει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα που έχει θέσει. Έτσι, νιώθει θλίψη και πίεση και έχει ανάγκη να ξεφύγει για λίγο -ή και για πολύ- από τα όριά του.

Για κάποιους η έκσταση μπορεί να διαρκεί λίγες ώρες ή μέρες και να κάνει την εμφάνισή της ιδιαίτερα σε περίοδο διακοπών που το πρόγραμμα δίνει τη θέση του στην ανεμελιά. Για κάποιους άλλους μπορεί η κατάσταση που βγαίνουν εκτός του συνηθισμένου εαυτού να αποτελεί στάση ζωής και σημάδι αλλαγής πορείας. Σε αυτή την περίπτωση ο άνθρωπος αναθεωρεί και επαναπροσδιορίζει τα όριά του λαμβάνοντας ριζικές αποφάσεις. Η αλλαγή πλεύσης και τρόπου ζωής συμβαίνει ξαφνικά είτε επειδή το άτομο ένιωσε υπερβολική πίεση είτε γιατί κάποιο συγκλονιστικό συμβάν προκάλεσε αυτή την αντίδραση. Το σημαντικό συμβάν μπορεί να είναι από μια ασθένεια ή απώλεια μέχρι έναν μεγάλο κι ανατρεπτικό έρωτα που εισέβαλλε στη ζωή του σαρώνοντας στο πέρασμά του κάθε συνήθεια και δεδομένο. Ό,τι έρχεται στη ζωή πρέπει να γίνεται αποδεκτό, είτε είναι καλό είτε κακό. Ιδιαίτερα όταν οι αλλαγές που φέρνει το ανατρεπτικό συμβάν και τα όρια που είχε θέσει αρχικά το άτομο ξεπερνιούνται προς το καλύτερο και προς βελτίωση των συνθηκών της καθημερινότητάς του,  το άτομο μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να προχωρήσει χωρίς να προσκολλάται σε παλιές συνήθειες.

Τα όρια είναι για να τηρούνται αλλά και για να ξεπερνιούνται. Η έκσταση μπορεί να επιφέρει «ξεβόλεμα» από τη συνήθη κατάσταση του ατόμου, όμως καμία αλλαγή προς το καλύτερο δεν έρχεται χωρίς αυτό το «ξεβόλεμα». Καλό το πρόγραμμα, η οργάνωση και η συνέπεια απέναντι στις υποχρεώσεις αλλά σαν τον αυθορμητισμό και την ανεμελιά δεν έχει. Οι αυθόρμητες στιγμές θα φέρουν το άτομο σε έκσταση κι όχι το πρόγραμμα.

Στον έρωτα και την αγάπη κανείς δεν μπορεί να θέσει όρια και περιορισμούς. Αν, λοιπόν, ανήκεις σε εκείνους που η τύχη τούς χαμογέλασε και έφερε στη ζωή τους μια γλυκιά ανατροπή, όπως ένας μεγάλος έρωτας με την πρώτη ματιά, αφέσου, ξέχνα τις υποχρεώσεις και το πρόγραμμα, άσε τα όρια και τους περιορισμούς και ζησ’ το. Η μόνη σου έγνοια να είναι να γίνεται το συναίσθημα κάθε μέρα και πιο δυνατό χωρίς να σκέφτεσαι γιατί ήρθε. Η μοίρα και το timing ήθελε να έρθει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και κάτι ήξεραν κάτι περισσότερο από σένα. Απόλαυσέ το με μόνο μέλημα να λιώνεις κάθε μέρα και περισσότερο από αγάπη, έρωτα και έντονα συναισθήματα. Εκείνες οι στιγμές που χάνεις τον έλεγχο του εαυτού σου μπορεί να αξίζουν όσο τίποτα άλλο!

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.