Η Ελένη Βαλαβάνη μιλάει για τον εθισμό στον πόνο. Δες όλο το άρθρο εδώ!

pillow112

Ερωτεύσου με όλη τη δύναμη της ψυχής και του μυαλού σου! Ερωτεύσου ανθρώπους, ιδέες, τη δουλειά σου, κάθε νέο τόπο και προορισμό που επισκέπτεσαι, μυαλά και ιδιαίτερες σκέψεις, το φως του ήλιου στην αυγή και στα ηλιοβασιλέματα, κάθε μικρή χαρά που συμβαίνει στην καθημερινότητα. Να ερωτεύεσαι, να αφήνεσαι και να δίνεσαι ως εκεί που νιώθεις ασφαλής, αλλά και λίγο παραπάνω για να ανοίγεις λίγο περισσότερο τους ορίζοντές σου και τα όριά σου στον φόβο μην πληγωθείς.

Κάθε πρωί οφείλεις στον εαυτό σου να ξυπνάς ερωτευμένος. Δεν έχει σημασία με τι ή με ποιον, αλλά να έχεις τα συναισθήματα που κατακλύζουν έναν ερωτευμένο. Ευφορία, ενθουσιασμός, συνεχείς σκέψεις γι’ αυτό με το οποίο νιώθεις ερωτευμένος, έμπνευση, στιγμές δημιουργικότητας, αντοχή σε υψηλούς ρυθμούς είναι μόνο μερικά απ’ τα στοιχεία που περιλαμβάνει ο έρωτας.

Το ίδιο πρέπει να νιώθεις και για αυτά με τα οποία έχεις επιλέξει να ασχολείσαι στην καθημερινότητά σου ή σε έχουν επιλέξει μέσα από τυχαίες καταστάσεις. Με ό,τι κι αν καταπιάνεσαι, επιθυμία και στόχος σου να είναι να βελτιώνεσαι διαρκώς και να γίνεις πολύ καλός μέχρι και άριστος σε αυτό που κάνεις. Για να έχεις την προοπτική να εξελίσσεσαι, είτε πρόκειται για το κύριο επάγγελμά σου είτε για χόμπι σου, πρέπει να το έχεις ερωτευτεί. Όπως ακριβώς συμβαίνει κι όταν ερωτεύεσαι έναν άνθρωπο και προσπαθείς διαρκώς να βελτιωθείς και να γίνεις καλύτερος σε κάθε πτυχή του εαυτού σου, αυτό ακριβώς συμβαίνει κι αν νιώθεις ερωτευμένος με ό,τι καταπιάνεσαι. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι ερασιτέχνες είναι καλύτεροι από τους επαγγελματίες σε κάποιον τομέα. Και δεν είναι τυχαίο αν σκεφτεί κανείς τον εκρηκτικό συνδυασμό του έρωτα και της τέχνης (έρως + τέχνη = ερασιτέχνης).

Ο ερωτευμένος δεν αρκείται στα τυπικά και τα συμβατικά δεδομένα. Θέλει και διεκδικεί όλο και περισσότερα, όχι γιατί είναι πλεονέκτης ή γιατί φέρεται εγωιστικά, αλλά γιατί ακριβώς δεν περιορίζεται εντός των ορίων. Δεν έχει όρια και δε συμβιβάζεται. Και για να καταλάβεις ότι όλα αυτά δεν είναι απλώς λόγια του αέρα, αλλά συμβαίνουν στην καθημερινότητα, κοίταξε και παρατήρησε τους ανθρώπους γύρω σου. Τα επιτυχημένα διευθυντικά στελέχη, οι περιζήτητοι barista και bartender, οι κορυφαίοι τραγουδιστές και ηθοποιοί, πετυχημένοι bloggers έχουν ένα κοινό ορόσημο στην πετυχημένη τους διαδρομή και καριέρα, εκτός από τις εκάστοτε ειδικές γνώσεις που απαιτούνται στον κάθε τομέα. Αγαπούν σε σημείο λατρείας αυτό που κάνουν και το κάνουν πρωτίστως επειδή τους αρέσει.

Όσο κάνεις κάτι επειδή πρέπει ή γιατί είσαι αναγκασμένος λόγω των συνθηκών ή γιατί απλώς είναι της μόδας και το επιβάλλουν τα πρότυπα της εποχής, θα το κάνεις σε πολύ περιορισμένα πλαίσια και σίγουρα δε θα σε ενδιαφέρει να εξελιχθείς περαιτέρω. Δε θα βλέπεις την ώρα και τη στιγμή να σταματήσεις να ασχολείσαι με αυτό. Και να είσαι βέβαιος πως αν δεν κάνεις κάτι με μεράκι και με ζήλο, αυτό φαίνεται στο τελικό αποτέλεσμα -ό,τι κι αν είναι αυτό. Φαντάσου έναν πίνακα από έναν ζωγράφο που δεν είναι ερωτευμένος με τη ζωγραφική, έναν καφέ φτιαγμένο από έναν barista που δε λατρεύει να μαθαίνει για τις διαφορετικές ποικιλίες καφέ, έναν τραπεζίτη ή λογιστή που δεν του αρέσουν οι αριθμοί, έναν χορευτή δίχως ρυθμό, έναν ζαχαροπλάστη που δεν του αρέσει η σοκολάτα, έναν συγγραφέα που δεν του αρέσει η γραφή.

Το μόνο βέβαιο είναι πως όσο καλό κι αν είναι το αποτέλεσμα κάποιου επαγγελματία στο είδος του, το αποτέλεσμα κάποιου που είναι ερωτευμένος με αυτό θα έχει έξτρα δόση αγάπης, ζήλου, μπόλικο μεράκι, προσοχή και περισσότερη περιποίηση. Όσο κι αν έχεις συνηθίσει ως εικόνα ότι το αποτέλεσμα του να ερωτεύεται κανείς είναι μία πληγωμένη καρδιά ή ένα happy end, υπάρχει και η πλευρά όπου αξιοποιώντας στο έπακρο τις θετικές επιρροές στο σώμα και το μυαλό όταν είσαι ερωτευμένος, βελτιώνεσαι και γίνεσαι καλύτερος, τελειοποιώντας πτυχές του εαυτού σου και βγαίνοντας κάθε φορά πιο δυνατός και πιο σοφός.

Συντάκτης: Άννη Παναγιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα