Κοντεύει μεσάνυχτα κι ο ύπνος δε λέει να σου κάνει τη χάρη να σε πάρει στη γλυκιά του αγκαλιά. Πώς να σε πάρει, άλλωστε, όταν δεν αφήνεις τις σκέψεις και τις έγνοιες σου να καταλαγιάσουν για να ησυχάσεις; Δεν του αρέσουν οι εντάσεις, θέλει ηρεμία για να ‘ρθει να σε βρει. Ένα βιβλίο, σκέφτεσαι, ή μια ωραία ταινία ίσως γαληνέψει τα πνεύματα και σε νανουρίσει. Κάτι που να μπορεί να σε κάνει να ταξιδέψεις, να ξεφύγεις για λίγο απ’ τα συνηθισμένα, απ’ την καθημερινότητα που σε καταπίνει αργά μες στη ρουτίνα της και να ελευθερωθείς από ό,τι σε κρατάει ενδόμυχα εγκλωβισμένο. Γιατί όχι;

Αφήνεις το βλέμμα σου να περιπλανηθεί μέσα στη λίστα ταινιών που έχεις στον υπολογιστή σου, ή να χαϊδέψει τα όμορφα εξώφυλλα των βιβλίων που υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σου. Οι επιλογές είναι μάλλον πολλές, μα πάντα θα υπάρχει κάτι που στο τέλος θα ξεχωρίσει. Ο καθένας έχει διαφορετικά ερεθίσματα και προτιμήσεις, μα κάτι που αγαπάμε, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και θέλουμε να μας κρατήσει συντροφιά σε μια δύσκολη στιγμή, είναι οι ρομαντικές, τρυφερές κι ερωτικές ταινίες ή βιβλία, έστω, με σκηνές τέτοιου τύπου μέσα στα δρώμενα μιας ιστορίας.

Υπάρχει, όμως, μία κατηγορία που δεν υπάρχει μέσα στη λίστα που κατατάσσονται οι ταινίες ή τα βιβλία, μα ξεχωρίζουμε εμείς οι ίδιοι. Είναι αυτή που οι αγαπητές και λατρεμένες σκηνές κι ιστορίες περί έρωτα, λαμβάνουν χώρα σε τόπο διαφορετικό απ’ τον δικό μας και διαδραματίζονται σε εντελώς άλλη εποχή.

Μέσα απ’ την οθόνη ταξιδεύουμε σε μέρη που δεν έχουμε ποτέ επισκεφθεί ή έχουν αλλάξει απ’ την τελευταία φορά που βρεθήκαμε εκεί ή ίσως και να αποτελούν απλά μοντάζ, δημιουργώντας έναν ψεύτικο κόσμο όπου απλά μας μαγεύει. Βλέπουμε ανθρώπους με διαφορετική ενδυμασία και προσωπική φροντίδα, άλλη εντελώς νοοτροπία και κουλτούρα που ανοίγουν έναν κόσμο μοναδικό μπροστά στα μάτια μας. Διακρίνουμε εικόνες με άλλα χρώματα, διαφορετικά απ’ τα συνηθισμένα, σύμφωνα με τον τόπο και τον χρόνο όπου βρισκόμαστε.

Οι λήψεις άψογες, σε προκαλούν να βάζεις σε επανάληψη την ταινία ή κάποιες σκηνές προσπαθώντας να χορτάσεις κάθε στιγμιότυπο. Βλέπεις τα βλέμματα να παίρνουν φωτιά ανυπομονώντας για τη στιγμή που επιτέλους οι αγαπημένοι σου ήρωες θα χαρούν τον έρωτά τους, αφού ο σκηνοθέτης ή κι ο σεναριογράφος σε παίδεψαν με τις σκηνές χορού που πρόσθεσαν στο έργο, τις σκηνές που προετοίμαζαν με προσοχή την πρώτη τους συνάντηση, αφήνοντας στοιχεία για το τι θα ακολουθούσε μέσα από συζητήσεις και κινήσεις, ή τα δεινά που τους έβαλαν να περάσουν λόγω της νοοτροπίας και των παραδόσεων που τους επέβαλε ο τόπος κι η εποχή.

Βλέπεις τόσα πολλά που ουδεμία σχέση έχουν με αυτά που ζεις ή έζησες μέχρι τώρα και πιάνεις τον εαυτό σου να αναρωτιέται πώς θα ήταν αν ζούσες εκεί ή σε μια άλλη εποχή. Αν θα σου ταίριαζαν η νοοτροπία, οι συνήθειες κι οι αντιξοότητες που ενδεχομένως θα αντιμετώπιζες σε αυτόν τον άγνωστο για ‘σένα τόπο, ή αυτή η χρονική περίοδο όπου λαμβάνουν χώρα τα δρώμενα.

Σε ένα βιβλίο, όμως, όλα είναι διαφορετικά. Εκεί, μέσα από την απίστευτα ταιριαστή αλληλουχία γραμμάτων κι επιλογή λέξεων που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, σε κάνει να φτιάχνεις εσύ τις εικόνες μέσα στο μυαλό σου. Διαβάζεις ενώ ξεκλειδώνεις το πνεύμα σου, αφήνοντας τη φαντασία σου να πλάσει τα πρόσωπα και τις εικόνες όπως εσύ θέλεις.

Νιώθεις την καρδιά σου να πεταρίζει όταν μετά από τόσες περιγραφές φτάνει η στιγμή που τόσο λαχταράς, όποια και να ‘ναι αυτή. Διαβάζεις ονόματα, συζητήσεις, περιγραφές που ξυπνάνε δικές σου αναμνήσεις και ταυτίζεσαι πολύ περισσότερο απ’ όταν έχεις έτοιμο όλο το υλικό μπροστά στην οθόνη σου. Γιατί στο βιβλίο ο συγγραφέας εισχωρεί μέσα σου, ενώ η οθόνη έχει την ικανότητα μονάχα να σε μαγνητίζει.

Ένα βιβλίο σε μαγεύει, για τον απλούστατο λόγο πως πρέπει να δημιουργήσεις την εικόνα για να νιώσεις τη γραφή. Ξυπνά τη μνήμη και τη φαντασία σου, βγάζοντας στην επιφάνεια κάθε κρυφή σου ανάμνηση και σκέψη, κάνοντας τον έρωτα των ηρώων πιο έντονο στα δικά σου τα μάτια, αναστατώνοντας, όσο καμιά οθόνη δεν μπορεί, όλο τον εσωτερικό σου κόσμο.

Σε ταξιδεύει σε ένα σύμπαν που υπάρχει μονάχα μέσα στο μυαλό σου, ό,τι και να είχε αρχικά στον νου του ο συγγραφέας. Σε κατευθύνει κάποιες φορές, σε κατατοπίζει, σου περιγράφει τον χώρο και την εποχή όπου βρίσκονται οι ήρωες, μα την κάθε λεπτομέρεια, το κάθε χρώμα, την κάθε μυρωδιά, την κάθε αίσθηση την ορίζεις εσύ, με τον δικό σου τρόπο, νιώθοντας στο πετσί σου τη διαφορετικότητα της κάθε εποχής και του κάθε τόπου.

Βυθίζεσαι μέσα στη μαγική αυτή αλληλουχία που δίνει μορφή στις σκέψεις σου και δε χορταίνεις μόνο με λίγες σελίδες του βιβλίου. Έτσι, τόσο απλά και τόσο μαγικά, μια σελίδα ακόμα θα γίνουν άλλες δέκα κι άλλες τόσες μέχρι που τελικά θα σε ‘χει βρει το ξημέρωμα, λίγο πριν πας για ύπνο, σε έναν άλλο κόσμο, εκεί όπου νιώθεις την απόλυτη απελευθέρωση.

Συντάκτης: Μαρία Εφρεμίδη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη