Πάντα έπιανα τον εαυτό μου να γοητεύεται με οτιδήποτε διαφορετικό. Είτε μιλάμε για καταστήματα και επιχειρήσεις, είτε μιλάμε για ανθρώπους, αυτό που μου τραβούσε ανέκαθεν το ενδιαφέρον ήταν ό,τι κατάφερνε να ξεχωρίζει από το πλήθος και να διατηρεί τη δική του μοναδική ταυτότητα. Θεωρώ μαγικό να μπορεί κανείς μέσα σε αυτή την πληθώρα πληροφοριών και την τάση για μιμητισμό να διατηρεί τη μοναδικότητά του και να ξεχωρίζει ακριβώς γι’ αυτό.

Τελευταία μου ανακάλυψη αποτέλεσε ένα μικρό μαγαζάκι λίγο έξω από την πόλη της Νάουσας, στο όμορφο νησί της Πάρου. Έχοντάς το σαν προσωρινή βάση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, έχω βάλει στόχο να γεμίσω με όσο περισσότερες γνώσεις και εικόνες μπορώ από το νησί. Περιπλανώμενη στα σοκάκια της και με προορισμό το φημισμένο οινοποιείο του Μωραΐτη, έπεσα πάνω σε ένα μικρό παραδοσιακό μαγαζάκι με γαλάζιες πόρτες. Τα χρώματα που υπήρχαν στο εσωτερικό του τράβηξαν τα μάτια μου κατευθείαν και δεν κρατήθηκα να μην μπω.

Χωρισμένο μεθοδικά στα δύο, εργαστήριο από τη μία, showroom από την άλλη, σου δίνει την αίσθηση ότι μόλις έχεις μπει σε κάποιο παλιό εργαστήριο επισκευής διχτυών και άλλων ειδών σχετικών με τη θάλασσα. Τα μάτια σου όμως αμέσως γεμίζουν με κάθε λογής έργα τέχνης που υπάρχουν εκεί μέσα, από κεραμικά χειροποίητα πιάτα με τις ονομασίες των αέρηδων της θάλασσας έως μπλουζάκια με κέντημα κάποιο χαρούμενο λογοπαίγνιο για το νησί.

Ο λόγος για το “All we see is the sea”. Με σήμα κατατεθέν ένα πρασινογάλανο μάτι και αύρα Κυκλάδων είναι ένα local brand, το οποίο γεννήθηκε από το πουθενά. Όλα ξεκίνησαν 8 χρόνια πριν, αναλαμβάνοντας ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με το όνομα «Καράβια που δε φοβήθηκαν». Στόχος αυτού του εγχειρήματος ήταν και συνεχίζει μέχρι σήμερα να είναι να πάρουν ζωή παλιά εγκαταλελειμμένα ψαροκάικα μέσω της αναπαλαίωσής τους. Μετατρέπονται έτσι σε μικρά έργα τέχνης και στολίζοντας πλέον τη στεριά και μαθαίνουμε την ιστορία τους, αποτίνοντας παράλληλα φόρο τιμής στους ναυτικούς και στις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζουν ζώντας και δουλεύοντας στο νησί.

Το ταξίδι ξεκινάει το 2016 από τη Σχοινούσα με το πρώτο καΐκι, εν ονόματι «Μικρός Ηλίας». Δεύτερο καΐκι, ένα μικρό τρεχαντηράκι, «ο καπετάν Γιάννης» στην όμορφη Ηρακλειά και τρίτο η «Κυρά Σοφία», 100 χρόνων πια γιαγιάκα και ιστορική λάντζα του νησιού, που κατάφερε ύστερα από 6 μήνες να στολίζει το λιμάνι του Κουφονησίου. Η Χριστιάνα ξεκίνησε την αναπαλαίωσή τους με κύρια όπλα την τέχνη της και το μεράκι που έχει γι’ αυτή. Η αγάπη που έχει όμως για τη θάλασσα και γι’ αυτό που κάνει είναι εκείνο που την πήγε ένα βήμα παραπέρα.

Χαρακτηριστικό μότο και στα 3 καΐκια αποτελούσε το “All we see is the sea”, εξ’ ου και το όνομα του brand. Παραμονή των εγκαινίων της πανέμορφης πλέον «Κυρίας Σοφίας», κάποιος πρότεινε εκείνη τη μέρα να φοράνε όλοι μπλουζάκια με το μότο κεντημένο πάνω τους. Φτιάχνοντάς τα ένα-ένα στο χέρι και μοιράζοντας τα σε γνωστούς και φίλους, η ιδέα πήρε σάρκα και οστά. Τα κεντητά μπλουζάκια των εγκαινίων γίνανε φούτερ με ναυτικά παραγγέλματα, γιατί «έχει αέρηδες στο νησί». Σιγά-σιγά δημιουργήθηκαν βάζα με αισθητική βασισμένη στο λευκό και το μπλε του Αιγαίου, εμποτισμένη με πολύχρωμες πινελιές από το κίτρινο των διχτυών και το κόκκινο της σημαδούρας. Ζωγραφισμένα με φράσεις όπως «θ-έρως» και «περί έρωτος και θαλάσσης» αποτελούν μια μικρή ωδή στο καλοκαίρι και στους έρωτές μας.

Κεραμικά πιάτα και σερβίτσια με ναυτικά παραγγέλματα για να στολίζουν το σπίτι με φράσεις που μόνο έμπνευση προσφέρουν. «Όλα πρίμα» για να σου πάνε όλα περίφημα, «όρτσα» για να ανοίξεις πανιά και να ακολουθήσεις τα όνειρα σου και «παντός καιρού» για να μάθεις να προσαρμόζεσαι και να μη μασάς πουθενά. Μικρά ματάκια φορετά για το χέρι και τον λαιμό «να σε φυλάνε από το κακό το μάτι», βρεφικά βαμβακερά φορμάκια μαρινιέρες για τα μικρά μας ναυτάκια και τσάντες θαλάσσης με μότο «ναυάγιο» για τις μαμάδες με αίσθηση του χιούμορ. Όλα φτιαγμένα με το χέρι και με μπόλικη αγάπη.

Το πρόγραμμα πλέον μετράει 7 καράβια σε όλα τα νησιά με πηγή έμπνευσης την παράδοση κάθε νησιού, τα σύμβολα ναυτοσύνης και τη θάλασσα, συνεχίζοντας ακόμα μέχρι σήμερα. Το μαγαζάκι όμως στη Νάουσα μετράει κάθε μέρα όλο και περισσότερους θαυμαστές που αγαπάνε την αυθεντικότητα. 5 χρόνια φέτος από το πρώτο μπλουζάκι που φτιάχτηκε και αυτό το brand είναι παντού και στολίζει το νησί. Σε όποια γωνιά κι αν ρίξεις το βλέμμα σου, υπάρχει κάτι που σου θυμίζει την ύπαρξή του.

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Έλενα Φούντα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.