Σε μια καθημερινότητα που τα social media έχουν κατακλύσει τις ζωές μας, το Instagram είναι εκείνο που σαν άλλο Facebook υπάρχει εγκατεστημένο στα περισσότερα κινητά και tablets. Μέρα με τη μέρα, συνδέονται νέοι χρήστες σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τα κέρδη να αυξάνονται. Πολλοί είναι εκείνοι που ζουν μέσα από την εφαρμογή αυτή, με χορηγίες ή διαφημίσεις προϊόντων, οι γνωστοί influencers, αλλά και εκείνοι που προωθούν τη δουλεία τους μέσα από κάποιο προφίλ, είτε πρόκειται για κάποια επιχείρηση, κάποια ταινία, σειρά ή τραγούδι.

Ωστόσο, υπάρχουν και οι απλοί χρήστες που ανεβάζουν στιγμιότυπα από την καθημερινότητά τους και απευθύνονται σε γνωστούς και φίλους. Κάποιοι από αυτούς επιθυμούν να αυξήσουν τον αριθμό των followers, ώστε να αποκτήσουν ίσως τη ζωή που βλέπουν να κάνουν οι διάσημοι. Ένας σίγουρος τρόπος είναι να πληρώσεις κανείς για να αποκτήσει followers και να ανέβει το προφίλ σε επισκέψεις. Ή μήπως όχι; Πλέον υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποκτήσεις followers χωρίς πληρωμή. Πάμε να δούμε 10 από αυτούς σε περίπτωση που το σκέφτεσαι;

 

1. Ανέβαζε συστηματικά στον λογαριασμό σου

Οι ακόλουθοι θέλουν να βλέπουν κάτι συστηματικά και όχι ποστ μια στο τόσο. Ανεβάζοντας τακτικά, εμφανίζεσαι κατ’ επανάληψη στην αρχική σελίδα, οπότε δεν προλαβαίνουν να σε ξεχνάνε. Το να ποστάρεις, λοιπόν, κάτι τουλάχιστον μια φορά τη μέρα μπορεί να είναι αρκετό για να αυξηθούν οι ακόλουθοί σου.

 

2. Κάνε αισθητή την παρουσία σου

Εκτός από τις τακτικές δημοσιεύσεις, καλό θα ήταν να αλληλεπιδράς με άλλους λογαριασμούς και κυρίως με εκείνους που είναι σχετικά γνωστοί. Αυτό που πρέπει να κάνεις, λοιπόν, είναι λάικ σε ποστ, να σχολιάζεις, να αντιδράς στις ιστορίες και να κοινοποιείς τις αναρτήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο, θα εμφανίζεσαι συχνά στις ειδοποιήσεις και στα στατιστικά των σελίδων.

 

3. Μην ντρέπεσαι να προωθείς το προφίλ σου

Εάν ο στόχος σου είναι οι περισσότεροι ακόλουθοι, τότε προώθησε το προφίλ σου όπως μπορείς. Πρόσθεσε το εικονίδιο της εφαρμογής μαζί με τον σύνδεσμο του λογαριασμού σου στο email σου και σε άλλες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, θα σε βρίσκουν πιο εύκολα, σε όποιο προφίλ σου κι αν μεταβούν πρώτα.

 

4. Πόσταρε κάτι που οι ακόλουθοί σου θέλουν όντως να δουν

Τα φίλτρα και οι λεζάντες με περιεχόμενο κάποιο τρεντ δεν είναι και τόσο της μόδας πλέον. Η σημερινή γενιά προτιμάει το raw content. Αυτό τι σημαίνει; Εικόνες από την καθημερινότητα, χωρίς φίλτρα, αυθόρμητες και με τυχαίο περιεχόμενο. Θέλουν να γίνουν κατά κάποιο τρόπο μέρος της ζωής σου.

 

5. Χρησιμοποίησε hashtags στις λεζάντες σου

Παρακολούθησε τα ενδιαφέροντα των ακολούθων σου και βάσει αυτών χρησιμοποίησε τα hashtags σοφά. Μη βάζεις άσχετα με τον τόπο και τον χρόνο hashtags. Βάλε κάτι σχετικό με τις μέρες και τα γεγονότα, ώστε να εμφανίζεται το προφίλ σου μόνο με την αναζήτηση ενός hashtag.

 

6. Γράψε μία έξυπνη περιγραφή στο bio σου

Την πρώτη στιγμή που μπαίνει κάποιος στο προφίλ σου, το πρώτο που βλέπει είναι η περιγραφή σου. Πέρα, λοιπόν, από το όνομα σου, βρες να γράψεις κάτι έξυπνο για σένα. Μια σύντομη περιγραφή για τα ενδιαφέροντά σου ή ακόμα και για τον λόγο που έχεις τη σελίδα αυτή. Μπορεί να ακούγεται ασήμαντο, αλλά με μια έξυπνη δήλωση μπορεί να αυξηθούν οι ακόλουθοί σου.

 

7. Κάνε χρήση των Analytics

Κατά διαστήματα έλεγχε τα στατιστικά στοιχεία, ώστε να δεις τι αρέσει από αυτά που ανεβάζεις στο προφίλ σου και ποιοι ακριβώς είναι οι ακόλουθοί σου, ώστε να ξέρεις τι να κοινοποιείς για να τους τραβάς την προσοχή. Μπορεί να ακούγεται βαρετή διαδικασία αλλά είναι πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική.

 

8. Δώσε στο προφίλ σου μια αισθητική

Παραπάνω μιλήσαμε για raw content περιεχόμενο. Ακόμα κι αυτό είναι αισθητική. Βρες ποια αισθητική σού ταιριάζει και μοιράσου τη μέσω του προφίλ σου. Είναι χρωματιστές και color blocking φωτογραφίες; Είναι κάτι πιο μίνιμαλ; Κάτι πιο urban; Ανακάλυψέ το και κάνε το σήμα κατατεθέν για το προφίλ σου.

 

9. Κλείσε συνεργασίες με τοπικά μαγαζιά

Άλλος ένας τρόπος να αυξηθούν οι followers σου είναι να προσπαθήσεις να συνεργαστείς με μαγαζιά της περιοχής σου, είτε πρόκειται για μαγαζιά με ρούχα, είτε με τοπικά προϊόντα. Έτσι, θα προωθηθεί και η επιχείρηση και θα δείξεις κι εσύ τις συνδέσεις σου -και φυσικά κάποιο δώρο ή κάποια έκπτωση στο όνομά σου θα έχει σίγουρα θετικό αντίκτυπο στο προφίλ σου.

 

10. Να είσαι ο εαυτός σου

Σημαντικότερα από όλα τα tips είναι να βγάζεις προς τα έξω τον αληθινό σου εαυτό. Πλέον οι περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν ποτέ κάποιος είναι ο εαυτός του και πότε όχι. Καλό είναι να προβάλλεις εσένα, τις συνήθειές σου, τι σου αρέσει όντως και τι όχι. Θα βγάζεις έτσι μια αυθεντικότητα που λίγοι προβάλλουν σήμερα και αυτό θα εκτιμηθεί.

Συντάκτης: Χριστίνα Μίνου
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.