Πάρτι μέχρι πρωίας. Αχαλίνωτο ξεφάντωμα μέχρι τελικής πτώσεως στο καλύτερο κλαμπ της Ευρώπης -και ίσως σε ένα από τα καλύτερα του κόσμου. Φυσικά και μιλάμε για το κλαμπ Berghain (Μπέρκχάιν). Το κλαμπ φημίζεται για τα πάρτι του, τα οποία εκτός του ότι έχουν διάρκεια 72 ώρες, προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία.

Αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο. Μπορεί το κλαμπ να άνοιξε το 2004, η ιδέα πίσω από αυτό προϋπήρχε από τη δεκαετία του ‘90. Εκείνη τη δεκαετία που η σεξουαλικότητα άρχισε σταδιακά να εκδηλώνεται πιο ελεύθερα και η γκέι κοινότητα να αποκτά μια φωνή, υπήρχε στο Βερολίνο ένα γκέι πάρτι, το Snax, το οποίο φιλοξενούνταν από διάφορα μαγαζιά. Το πάρτι αυτό αφορούσε κυρίως γκέι άντρες. Μπορεί το Snax να βρήκε μια προσωρινή κατοικία σε μια βιομηχανική περιοχή και να πήρε το όνομα Ostgut αρχικά, όμως τη μεγάλη του επιτυχία θα την έκανε σε νέο μέρος και με το όνομα Berghain.

Το νέο κτίριο -και φυσικά αυτό που ξέρουμε μέχρι και σήμερα- ήταν αρχικά εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας το οποίο διοικούσε μία Σουηδική εταιρία, όμως τό εγκατέλειψε, πήρε από μέσα τον εξοπλισμό της και τό άφησε πια ένα στεγνό βιομηχανικό χώρο. Το κλαμπ πήρε το όνομά του από τις δύο περιοχές ενδιάμεσα των οποίων στεγάζεται το βιομηχανικό κτίριο. Οι περιοχές ονομάζονται Kreuzberg και Friedrichshain. Για να σε διευκολύνω από την περιοχή Kreuzberg πήρε το “berg” ενώ από την Friedrichshain το “hain”.

Αλλά δεν είναι η τοπογραφική ιστορία του, που τό κάνει τόσο πετυχημένο. Γύρω από το όνομά του έχει δημιουργηθεί ένας μύθος σχετικά με το τι γίνεται σε αυτά τα διαβόητα πάρτι. Για να μπει κανείς μέσα πρέπει να περιμένει σε μια τεράστια ουρά, συνήθως στον κρύο καιρό του Βερολίνου, μέχρι να έρθει η σειρά του και να φτάσει στον πιο διάσημο πορτιέρη του κόσμου! Ο Sven Marquardt -ο εκκεντρικός πορτιέρης του κλαμπ- δεν αστειεύεται με το ποιος θα μπει στο πάρτι. Το εξονυχιστικό βλέμμα του θυμίζει εκείνο των γιαγιάδων στο χωριό που σε ρωτάνε «Τίνος είσαι συ;» και περιμένουν σοβαρή απάντηση. Δεν αστειεύομαι, αν δεν τού γεμίσεις το μάτι με τα ρούχα που φοράς, τον τρόπο που μιλάς ή τη διάθεση που έχεις, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα ζήσεις την εμπειρία του Berghain.

Έχουν φτιαχτεί πάμπολλα φόρουμς στο ίντερνετ με μυημένους του κλαμπ να δίνουν συμβουλές για το τι πρέπει να φορέσεις ή ακόμη και για τις απαντήσεις που πρέπει να του δόσεις ώστε -αν έχει κέφια- να σε αφήσει να περάσεις. Οι περισσότεροι βέβαια ταλαιπωρημένοι της ουράς τρώνε πόρτα από τον Sven και γι’ αυτό έχουν βγει μπλουζάκια με λόγκο την απόρριψη από το κλαμπ. Αν σε απορρίψει λοιπόν μην το πάρεις κατάκαρδα, έχει απορρίψει και την Μπρίτνεϊ Σπίαρς επειδή δεν τού άρεσαν τα παπούτσια της.

Ακόμα όμως κι ο Sven Marquardt είναι ένα κομμάτι του Berghain, απαραίτητο για να ζήσεις αυτό το τρελό πάρτι. Έτσι περνάμε στο εσωτερικό, στο οποίο υπάρχει ένας βασικός κι απαράβατος κανόνας «Δε βγάζουμε φωτογραφίες!». Οι άνθρωποι δεν αστειεύονται με αυτό, αν σε πιάσουν να βγάζεις φωτογραφία μέσα στο κλαμπ σε πετάνε έξω και μπαίνεις σε μπλακ λιστ, γεγονός που σημαίνει ότι δε θα μπορέσεις ποτέ ξανά να μπεις μέσα. Γι’ αυτό και σού κολλάνε στις κάμερες του κινητού σου ένα στίκερ που το βγάζεις μόλις φύγεις από εκεί μέσα -σε περίπου 24 ώρες δηλαδή. Μάλιστα, αν σε αυτή την τεράστια ουρά σε πιάσουν να σκρολάρεις στο κινητό σου πριν μπεις, το πιο πιθανό είναι να παρτάρεις στο δωμάτιό σου κι όχι εκεί.

Κι έρχεται η μαγική εκείνη ώρα που ζεις την εμπειρία της καλύτερης και πιο φρέσκιας τέκνο μουσικής του κόσμου, μαζί με γυμνά κορμιά τριγύρω σου, εννοείτε  συνοδεία αλκοόλ και ουσιών κάθε λογής. Το πάρτι και η εμπειρία που έχει χαρακτηριστεί από τους New York Times ως το καλύτερο του κόσμου ξεκινάει. Οι πόρτες ανοίγουν το Σάββατο και κλείνουν τη Δευτέρα. Οι ώρες κυλούν νερό και μπορεί να βγεις από εκεί μετά από 12-24 ώρες, χωρίς να έχεις καταλάβει πότε πέρασαν. Ανάλογα με τη διάθεση -που συχνά γίνεται έντονα ερωτική- και την όρεξη να χτυπηθείς σε ρυθμούς ηλεκτρονικής μουσικής επιλέγεις και σε ποιο δωμάτιο -ή καλύτερα πίστα- θα πας.

Τα δωμάτια στο Berghain αποτελούν μέρος της ιστορίας του κλαμπ όσο ήταν ακόμη το άστεγο πάρτι Snax κι έπειτα το Ostgut. Έτσι υπάρχει το Panorama bar, ιδανικό για όλους εκείνους που θέλουν να παρτάρουν για ώρες -ή μέρες- με μελωδική ηλεκτρονική χάους και τέκνο μουσική, ενώ για εκείνον που θέλει να συνδυάσει ερωτικά παιχνίδια και κλάμπιγκ, το Lab.oratory είναι το μέρος που ψάχνει. Το Lab.oratory αποτελεί κι ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα γκέι ερωτικά κλαμπ της Ευρώπης, το οποίο μάλιστα φιλοξενεί και διαφορετικές θεματικές περιπέτειες κάθε φορά.

Όπως καταλαβαίνεις, το Berghain είναι ένα εκκεντρικό μέρος, το οποίο θέλει να είναι εκκεντικό και να κρατάει την ταυτότητά του αναλλοίωτη, πράγμα που έχει καταφέρει πάρα πολύ καλά στα 17 χρόνια λειτουργίας του. Οι DJs που παίζουν είναι νέοι, πολλά υποσχόμενοι και το κυριότερο, γουστάρουν αυτό που παίζουν εκεί, καθώς για την εναλλακτική τέκνο χάουζ σκηνή, θεωρείται high score το να παίξεις μουσική εκεί.

Ένα κλαμπ, μια εμπειρία ζωής. Κι ένας μύθος, που θα μείνει αναλλοίωτος στον χρόνο.

 

Συντάκτης: Αντώνης Ανδρόνικος
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου