Αχ, Παρίσι. Η πόλη του φωτός, η κοιτίδα μιας από τις ωραιότερες και πιο ερωτικές γλώσσες στην υφήλιο, η πρωτεύουσα που μας έμαθε τι σημαίνει κομψότητα, φινέτσα και υψηλή γαστρονομία. Είτε έχεις επισκεφτεί ήδη αυτό το διαμάντι της Γαλλίας, είτε σχεδιάζεις το ταξίδι σου προς τα εκεί, αναμφίβολα δεν πρέπει να χάσεις τις σπεσιαλιτέ της περιοχής. Ας μην κρυβόμαστε: Η τοπική κουζίνα σε προσκαλεί και προκαλεί να δοκιμάσεις νέες συνταγές, να οξύνεις τους γευστικούς σου κάλυκες και να ερεθίσεις ταυτόχρονα και τις 5 αισθήσεις. Είναι αυτό που θα περιέγραφε κανείς σε μια φράση ως «Φάτε μάτια ψάρια». Και όχι άδικα. Είτε είσαι του αλμυρού ή του γλυκού, ο Γάλλος σεφ και ζαχαροπλάστης δε θα σε απογοητεύσουν.

Παρόλο που θα μπορούσα να μιλάω για ώρες και να γράψω τόμους για τα εδέσματα της γαλλικής κουζίνας, θα κάνω μια σύντομη μνεία σε εκείνα που πιστεύω πως αξίζει να γευθείς μόλις πατήσεις το πόδι σου στα γαλλικά εδάφη. Δεδομένου του πλήθους αλμυρών και γλυκών πιάτων, θα προσπαθήσω να ισομοιράσω τη λίστα, για να μην αδικήσω καμία από τις 2 πλευρές. Alors, on commence:

 

1. Croissant
Το θυμάσαι να το τρως ήδη στα σχολικά σου χρόνια, όταν στο αγόραζαν οι δικοί σου από το περίπτερο ή το σούπερ μάρκετ για το σχολείο. Το αυθεντικό, όμως, βρίσκεται στο Παρίσι. Από την απλή εκδοχή του με το πλούσιο σε γεύση γαλλικό βούτυρο μέχρι τις παραλλαγές του με σοκολάτα ή σταφίδα, το αφράτο αυτό γλύκισμα υπόσχεται να αποτελέσει την καλύτερη επιλογή για το πρωινό σου.

 

%cf%88%cf%81%ce%bf%ce%b9

 

2. Soupe à l’oignon Ιδανική για τις κρύες νύχτες του χειμώνα, ενώ φημολογείται ότι εμπνευστής της συνταγής αποτέλεσε ο Λουδοβίκος ΙΕ’ τον 18ο αιώνα. Οπότε, δίνουμε τα σέβη μας στον αυτοκράτορα, μιας και μπορούμε να γευτούμε μια σούπα με καραμελωμένο κρεμμύδι και ζωμό βοείου κρέατος σερβιρισμένη στα κάρβουνα με κρουτόν και μια φέτα τυρί Gruyere στην κορυφή.

 

3. Macarons
Μπορώ να απαριθμήσω αμέτρητα καταστήματα που προσφέρουν το εν λόγω γλύκισμα, το καθένα πιο χαριτωμένο και πολύχρωμο από το άλλο. Με πρώτο και πιο δημοφιλές το Ladurée, όπου έχεις να επιλέξεις ανάμεσα σε γεύσεις κλασσικές, όπως το λεμόνι και η βανίλια, και πιο εκλεπτυσμένες, όπως τριαντάφυλλο και βατόμουρο. Μπορεί να τα δεις λίγα και μικρά, αλλά η γεύση τους θα σε ικανοποιήσει στον υπέρτατο βαθμό.

macar

 

4. Quiche Lorraine

Από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά φαγητά της Γαλλίας, είναι η τάρτα με γέμιση μπεσαμέλ, μοσχοκάρυδο και ψητό μπέικον, ενώ κυκλοφορεί και η εναλλακτική της με κοτόπουλο, μανιτάρια και πράσο. Δοκίμασέ τη σε ένα φούρνο της Γαλλίας για το πρωινό ή/και το απογευματινό σου.

 

5. Escargots
Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε τους χοχλιούς, αλλά εδώ μιλάμε για το εθνικό γαστρονομικό σύμβολο της χώρας. Παραδοσιακά, σερβίρονται με τα κελύφη τους και γεμίζονται με σκόρδο, βότανα και βούτυρο. Η δημοφιλία τους, βέβαια, έχει οδηγήσει τα εστιατόρια να δώσουν μια πιο δημιουργική πινελιά στο πιάτο και να πειραματιστούν με υλικά, όπως η τρούφα.

 

esc

 

6. Éclair.

Ένα γλύκισμα που κυριαρχεί στη γαλλική ζαχαροπλαστική είναι τα éclair. Έχοντας καθιερωθεί με τα χρόνια σε must eat της πόλης, αυτά τα αφράτα ψωμάκια με τη βελούδινη κρέμα και την επικάλυψη γνήσιας γαλλικής σοκολάτας θα σε κάνουν να φωνάξεις «Oh la la!».

 

7. Crêpes
Ίσως είναι από τα πρώτα φαγητά που σου έρχονται στο μυαλό με το άκουσμα της λέξης «Γαλλία». Αποτελούν ένα γρήγορο και χορταστικό σνακ με αλμυρές και γλυκές επιλογές όσο εξερευνείς τους δρόμους της πόλης. Η πιο κλασσική επιλογή είναι η crepe suzette, με σάλτσα από καραμελωμένη ζάχαρη και βούτυρο, μανταρίνι ή χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα και Grand Marnier.

 

wuehfufhe

 

8. Coq au vin
Προχωράμε σ’ ένα διάσημο πιάτο της γαλλικής κουζίνας, το οποίο παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με το bœuf bourguignon , καθώς και τα 2 προέρχονται από την ανατολική Γαλλία. Παρόλο που το αρχικό όνομα μεταφράζεται ως «κόκορας με κρασί», συνήθως χρησιμοποιείται κοτόπουλο. Το κρασί είναι παραδοσιακά από την περιοχή της Βουργουνδίας και θεωρείται σήμερα μια εκλεκτή γαλλική σπεσιαλιτέ.

 

9. Millefeuille

Τι να πρωτογράψω για αυτό το έπος; Χίλια φύλλα σφολιάτας, όπως μαρτυρεί και η ονομασία, αναμειγνύονται με κρέμα ζαχαροπλαστικής, άχνη ζάχαρη και κανέλα. Όσο και αν δε θέλω να μεροληπτήσω, μιλάμε ίσως για την επιτομή του τι εστί «γαλλική ζαχαροπλαστική».

 

mill

 

10. Τυριά
Ξέρω ότι φαίνεται σαν μια γενική κατηγορία και όχι πιάτο, αλλά θα ήταν ύβρις προς τους Γάλλους camarades, αν δεν αναφερόμουν σ’ αυτά. Αν είσαι λάτρης των τυριών, τότε είσαι στο κατάλληλο μέρος, μιας και η Γαλλία προσφέρει περισσότερες από 300 ποικιλίες τυριών, που κυμαίνονται από κρεμώδη μέχρι πιο πικάντικα. Μία επίσκεψη στη La Ville de Rodez αξίζει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμά σου. Αχ και τι δε θα έδινα για να είχα τώρα λίγο Roquefort ή Brie;

 

Έξτρα προσθήκη: Μπαγκέτα.

Δε γινόταν να μην πούμε λίγα λόγια για αυτό το εθνικό προϊόν, το οποίο πρόσφατα κατέλαβε επάξια μια θέση στον κατάλογο της άυλης παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια φρέσκια τραγανή μπαγκέτα από μια παραδοσιακή boulangerie. Μην ξεχάσεις, λοιπόν, να προμηθευτείς και εσύ μια μπαγκέτα και να περιηγηθείς στους δρόμους του Παρισιού.

Σίγουρα, υπάρχουν ακόμα περισσότερες λιχουδιές στις οποίες δεν αναφέρθηκα: Paris-Brest, madeleines, soufflés και η λίστα συνεχίζεται. Δικαιωματικά, το Παρίσι μπορεί να περηφανεύεται για τη μεγάλη γαστρονομική του ιστορία και εμείς να την απολαμβάνουμε στο έπακρο. Au revoir mes amis!

Πηγή εικόνας

Συντάκτης: Κατερίνα Καλακίδη
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου