Article of the day: Πώς θα είναι ο Δεκέμβριος για κάθε ζώδιο; Διάβασε εδώ.

pompei

Συνήθως, διαλέγουμε τον προορισμό που θα επισκεφτούμε με βάση τα ωραία αξιοθέατα που έχει ενώ παράλληλα κοιτάμε να είναι τουριστικός και φυσικά ευχάριστος. Υπάρχουν όμως πολλές εναλλακτικές τοποθεσίες τις οποίες μπορούμε να διαλέξουμε με βάση τη σπουδαία ιστορική σημασία τους, αυτής που έχει χαράξει τον χρόνο. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι μια έρευνα για να διαλέξουμε ωραία και ενδιαφέροντα μέρη, μέρη που έχουν μια ιστορία να διηγηθούν, μια ιστορία που πολλές φορές είναι βαμμένη με αίμα. Για να γλιτώσετε και λίγο παραπάνω χρόνο, έκανα εγώ αυτήν την έρευνα.

 

1. Culloden Moor Highlands, Σκωτία

Το πεδίο του Culloden βρίσκεται 3 μίλια μακριά από το Inverness στα Highlands της Σκωτίας. Στις 16 Απριλίου 1976, έγινε η εξέγερση των Ιακωβιτών ενάντια στο Βρετανικό στρατό. Ιακωβίτες ήταν οι άντρες οι οποίοι κατοικούσαν στις περιοχές των Highlands, δηλαδή βόρεια της χώρας. Ήταν η τελευταία μάχη μετά από πολλές, στις οποίες ο σκοπός ήταν να γίνει επαναφορά του Βασιλιά Τζέιμς, πατέρα του Κάρολου Στιούαρτ, στο θρόνο σαν μονάρχης και έτσι η Σκωτία να είναι ανεξάρτητο κράτος. Μετά από ένα σημείο η μάχη έχανε την ορμή της καθώς πολλοί από τους μαχητές πίστευαν πως δε θα κατάφερναν να νικήσουν. Έτσι επέστρεψαν στα Highlands για να ανασυγκροτηθούν ενώ παράλληλα ο αγγλικός στρατός ετοιμαζόταν για να νικήσει τη μάχη. Όταν κατάλαβαν οι Σκωτσέζοι τι ακριβώς συμβαίνει έκαναν τη λάθος κίνηση, κάνοντας μια απρόσμενη επίθεση προς τους Άγγλος από την οποία χάθηκαν περίπου 5.000 Σκωτσέζοι. Μετά τη μάχη, όσοι κατάφεραν να επιζήσουν τάχθηκαν στον αγγλικό στρατό. Στο σημείο όπου έγινε η μάχη έχουν θαφτεί κάποιες φυλές Σκωτσέζων. Λένε πως κάποιες φορές ακούγονται οι φωνές και σπαθιά των Ιακωβιτών στον τόπο της μάχης όπου έχασαν τη ζωή τους.

 

2. Πομπηία, πόλη της Ιταλίας

Η Πομπηία, ήταν πόλη της Νότιας Ιταλίας, η οποία χτίστηκε τον 8ο αιώνα π.Χ κι ήταν ιδιαίτερα ανθηρή πόλη. Στις 24 Αυγούστου το 79 μ.Χ. ο Βεζούβιος εκρήγνυται και παίρνει μαζί με τις στάχτες του και την όμορφη πόλη, η οποία λέγεται πως είχε τότε περίπου 20.000-30.000 κατοίκους. Οι επιστήμονες σήμερα μετά από έρευνα έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πήρε 15 λεπτά ο θάνατος όλων των κατοίκων της πόλης. Μάλιστα έχει αποδειχθεί πως οι κάτοικοι δεν πέθαναν από ποτάμια λάβας όπως θα φανταστεί κανείς, αλλά από ασφυξία. Στο τέλος φυσικά, λάβα, η φωτιά κι η στάχτη ισοπέδωσαν τα πάντα κι η πόλη θάφτηκε 7 μέτρα κάτω από τη γή μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Οι στρώσεις της ηφαιστειακής στάχτης και της ελαφρόπετρας από τον Βεζούβιο, δημιούργησαν μια «επιδερμίδα» γύρω από τα σώματα των νεκρών κατοίκων της Πομπηίας με αποτέλεσμα ενώ το σώμα αποσυντέθηκε, να δημιουργηθεί ένα κέλυφος γύρω του το οποίο μας δείχνει τη μορφή των νεκρών της πόλης μέχρι και σήμερα.

 

 

 3. Chellah, Νεκρόπολη Rabat, Μαρόκο

Το Chellah χτίστηκε τον 14ο αιώνα και βρίσκεται 2 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Rabat στο Μαρόκο. Είναι μια αρχαία μουσουλμανική νεκρόπολη με χτισμένο φοινικικό λιμάνι στο οποίο γινόντουσαν ανταλλαγές στις κοντινές περιοχές. Βάση κάποιων στοιχείων φαίνεται να ίδρυσαν οι Φοίνικες κάποια εμπορική αγορά η οποία στη συνέχεια έγινε η Sala Colonia και ήταν μια αρχαία ρωμαϊκή επαρχεία. Τον 13ο αιώνα ξεκίνησε να χρησιμοποιείτε ως νεκρόπολη και χτίστηκε ένα θρησκευτικό κτήριο για να υπάρχει στο μαυσωλείο. Οι σουλτάνοι τον 14ο αιώνα είχαν περικλύσει ένα μέρος της τοποθεσίας με ένα νέο τοίχος και έχτισαν ένα συνοδευτικό συγκρότημα για το μαυσωλείο. Οι ανασκαφές έγιναν τον 20ο αιώνα και έτσι ήρθε πάλι στο φως και λειτουργεί μέχρι και σήμερα σαν τουριστικό αξιοθέατο από το 2012 και δέχεται κανονικά επισκέπτες.

 

4. Μαντείο των Δελφών, Ελλάδα 

Βρίσκεται στην περιοχή των Δελφών και θεωρείται ένα από τα πιο ιστορικά μνημεία της αρχαίας Ελλάδας. Χτίστηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Φημολογείται πως χτίστηκε σε αυτό το σημείο γιατί ο Δίας ελευθέρωσε δύο αετούς, έναν στην ανατολή και έναν στη δύση και εκείνοι συναντήθηκαν σε αυτό το σημείο. Ο ναός αφιερώθηκε στον θεό Απόλλωνα και μέσο των προφητειών ήταν η Πυθία. Η Πυθία ήταν αρχιέρεια του ναού και ήταν γνωστή όχι μόνο για τις μαντικές της ικανότητες αλλά και για τις μαγικές ικανότητες που διοχέτευε από τις δυνάμεις των θεών. Οι χρησμοί δίνονταν μια φορά τον χρόνο. Ένας πολύ γνωστός χρησμός που είχε δώσει ήταν στον Μέγα Αλέξανδρο, οποίος προμήνυε τον θάνατό του, στα 30 έτη του στην περιοχή της Βαβυλώνας το 322 π.Χ.

 

5. Ο πύργος των κρανίων, Μεξικό

Ο πύργος των κρανίων των Αζτέκων βρίσκεται στο Μεξικό και ανακαλύφθηκε το 2020. Βάση της ιστορίας οι Αζτέκοι θυσίαζαν ανθρώπους στους θεούς, έβαζαν τα κεφάλια τους πάνω σε κυλινδρικές πέτρες τις οποίες ονόμαζαν Tzompantli. Πίστευαν πως χτίζοντας αυτούς τους πύργους, δείχνουν τη δύναμή τους στους εχθρούς τους. Ο συγκεκριμένος πύργος αποτελείται από 119 ανθρώπινες νεκροκεφαλές ενώ τον 15ο αιώνα, είχαν καταμετρηθεί τουλάχιστον 600 συνολικά. Οι νεκροκεφαλές έχουν ιδιαίτερη σημασία στο Μεξικό μιας που είναι το σύμβολο της ημέρας των νεκρών ή αλλιώς Dia de las muertos.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Μαρίλια Μυστεγνιώτου
Επιμέλεια κειμένου: Ζηνοβία Τσαρτσίδου