Πολλές φορές, όταν ταξιδεύουμε, ξεχνάμε ότι οι δραστηριότητες που διαλέγουμε να κάνουμε σε μια χώρα δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τη ζωή των ντόπιων. Γι’ αυτό και ‘μεις, πήγαμε στην όμορφη Σρι Λάνκα και σας φέρνουμε τις καλύτερες ιδέες για το πώς να απολαύσεις τη χώρα σαν ντόπιος χωρίς να χάσεις τα καλύτερα αξιοθέατα!

 

 

1. Επισκέψου το σπίτι κάποιου ντόπιου

Τι καλύτερο από το να ζήσεις μια χώρα σαν ντόπιος, από το να επισκεφτείς το σπίτι ντόπιων για ένα γεύμα; Βέβαια, αντί να ξαμοληθείς χτυπώντας πόρτες, μπορείς να ρωτήσεις τον οδηγό ή τον ξεναγό σου αν υπάρχει κάποια οικογένεια που μπορείς να συναναστραφείς μ’ αυτό τον τρόπο. Για μερικές μέρες, είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε τον Κοσάλα, ο οποίος ήταν ο οδηγός μας. Μία από τις μέρες, τα αξιοθέατα που θα επισκεπτόμασταν βρίσκονταν κοντά στο σπίτι του και ο ίδιος προσφέρθηκε να κάνουμε μία στάση στο σπίτι του ανάμεσα στο σαφάρι ελεφάντων και στην επίσκεψη της διάσημης πέτρας Σιγκιρίγια. Η γυναίκα του μαγείρεψε ένα υπέροχο Σρι λανκέζικο γεύμα και ετοίμασε το τραπέζι για να μας καλωσορίσει. Αφού παίξαμε με τα παιδιά του στην αυλή, καθίσαμε στο τραπέζι. Εκείνο που μας έκανε τη μεγαλύτερη εντύπωση, ήταν ότι όσο τρώγαμε, τα παιδιά του και η γυναίκα του στάθηκαν στον ίδιο χώρο από μακρυά και μας κοίταζαν με σεβασμό. Μετά από πολλές προσπάθειες, τους πείσαμε να κάτσουν μαζί μας στο τραπέζι. Η εμπειρία ήταν πάρα πολύ όμορφη κι ενδιαφέρουσα. Με τον Κοσάλα και την οικογένειά του, έχουμε ακόμη στενή επαφή και ανταλλάζουμε τα νέα μας από μακριά!

 

2. Γνώρισε τους ντόπιους σέρφερ

Στη μικρή πόλη Weligama, οι τουρίστες συνήθως πηγαίνουν για σερφ και γιόγκα. Τα νερά της περιοχής είναι ιδανικά για σέρφινκ και η ατμόσφαιρα σε προσκαλεί να απολαύσεις χαλαρωτική γιόγκα. Στη διαδικασία εύρεσης σχολής για σερφ, πέσαμε πάνω σε μια παρέα ντόπιων σέρφερ ένας εκ των οποίων ήταν πρωταθλητής της χώρας στο σπορ από τα 17 του χρόνια. Αφού γνωριστήκαμε και κάναμε τη συμφωνία, πιαστήκαμε να μιλάμε ο καθένας για τη ζωή μας και για το πώς καταλήξαμε εκεί που ήμασταν. Τα πρωινά δίδασκαν σερφ και τα βράδια καθόντουσαν ακριβώς στο ίδιο σημείο με μουσική, ποτά και τσιγάρα. Από τις πρώτες δύο μέρες, έγιναν η σταθερή μας παρέα στην πόλη. Βγήκαμε μαζί για ποτά σε μπαράκια καλά κρυμμένα που μόνο ένας ντόπιος θα μπορούσε να μάς πάει, γελάσαμε αλλά φυσικά απολαύσαμε κι ώρες σέρφινγκ με τη βοήθειά τους.

 

3. Δοκίμασε παραδοσιακά φαγητά

Πολλοί ταξιδιώτες από τη Δύση, δε δοκιμάζουν τα ντόπια φαγητά στους προορισμούς τους. Υπάρχουν φυσικά κίνδυνοι λόγω του χαμηλότερου ποσοστού καθαριότητας, αλλά αυτό δεν ισχύει σε όλα τα εστιατόρια ή σε όλες τις χώρες της Ασίας. Για παράδειγμα, όταν διαλέγεις φαγητό που ξέρεις ότι είναι φρέσκο και μαγειρεμένο μπροστά σου, όταν αποφεύγεις χυμούς και ροφήματα που ίσως να μην περιέχουν καθαρό νερό και φρούτα τα οποία δεν είναι κομμένα από ώρα, τότε σίγουρα είσαι αρκετά ασφαλής να δοκιμάσεις τις ντόπιες λιχουδιές! Ένα από τα αγαπημένα μας γεύματα, ήταν σε ένα από τα μικρά ξενοδοχεία που μείναμε που ήταν ουσιαστικά σαν Airbnb. Μόλις φτάσαμε, η ιδιοκτήτρια μάς υποδέχτηκε με παραδοσιακό Σρι Λανκέζικο κάρυ που αποτελείται από 7 πιάτα το οποίο ήταν αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο ωραία γεύματα που φάγαμε στη χώρα!

 

4. Βουδιστική τελετή στο τέμενος της Anuradhapura

Δεν μπορείς να λες ότι επισκέφτηκες μια χώρα χωρίς να κατανοήσεις πρώτα την ιστορία και τη θρησκεία της. Παρ’ όλο που η Σρι Λάνκα έχει περισσότερες από μία θρησκείες -ένας από τους λόγους του πολύ πρόσφατου εμφυλίου- πολλές περιοχές έχουν επιλέξει μία. Είχαμε την τιμή να παρευρεθούμε στη βουδιστική τελετή στο τέμενος της Anuradhapura η οποία γίνεται εβδομαδιαία. Πλήθος κόσμου οδεύουν προς το τέμενος με λουλούδια και φαγητά για να δωρίσουν στον Βούδα φορώντας άσπρα ρούχα. Στο τέλος της πορείας, το πλήθος κόσμου κάθεται σε κύκλο γύρο από το τέμενος ανάβοντας κεριά και προσεύχονται. Μια υπέροχη πνευματική εμπειρία που σε φέρνει κοντά στον τρόπο ζωής των ντόπιων.

 

5. Κάνε τη διαδρομή Kandy-Ella με τρένο

Τέλος, από την λίστα δεν μπορούσε να λείπει μία από τις πιο γνωστές διαδρομές με τραίνο παγκοσμίως. Η διαδρομή από το Kandy στην Ella με τρένο παίρνει περίπου 6 ώρες περνώντας ανάμεσα από δάση και τις διάσημες φυτείες για τσάι της Σρι Λάνκα. Το διάσημο μπλε τρένο που σίγουρα ίσως να το έχουμε δει σε φωτογραφίες, είναι μία υπέροχη εμπειρία, πρώτον, λόγω της δραματικής θέας, αλλά και της φύσης των μέσων μαζικής μεταφοράς στη χώρα μαζί με όλα τα καλούδια που θα πιάσεις τους ντόπιους πλανώδιους να πουλάνε. Παρ’ όλο που μπορείς να αγοράσεις εισιτήρια στην πρώτη θέση που σου εγγυώνται ότι θα έχεις τη θέση σου για το ταξίδι, αξίζει να μεταφερθείς στο τρένο και να απολαύσεις το ταξίδι από τη θέση της πόρτας, με τα πόδια σου έξω από το τρένο! Εννοείται πάντοτε με προσοχή και σεβασμό στους συνταξιδιώτες σου!

 

Κανένα ταξίδι δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν πάρεις μία γεύση από τον τρόπο ζωής των ντόπιων. Η Σρι Λάνκα, είναι ένα υπέροχο παράδειγμα χώρας όπου από πόλη σε πόλη, η ζωή και η καθημερινότητα διαφέρουν κι αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη!

Καλό ταξίδι!

Συντάκτης: Χαρά Αναξαγόρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου