Κι αν ο παράδεισος της γης κρύβεται κάπου χωμένος σε ηπείρους, τότε σίγουρα εμφανίζεται κάπου στην Ινδονησία και συγκεκριμένα στο μαγευτικό κι αισθαντικό Μπαλί. Σε μια μικρή περίληψη, Μπαλί σημαίνει κρυστάλλινα νερά, παραλίες με φοίνικες, άλλοτε γκρίζα κι άλλοτε χρυσή άμμο. Άπειρες σανίδες σέρφινγκ κι αμέτρητους δύτες, οι οποίοι ανακαλύπτουν τον θαλασσινό θησαυρό που κρύβεται στην υπόγεια γη. Το νησί της Ινδονησίας έχει να μας παρέχει αλλά πολλά θαύματα της φύσης, στα οποία θα πρέπει σίγουρα να δώσουμε σημασία. Τα ηφαίστεια, οι ρυζοκαλλιέργειες αλλά και οι κόλποι του, αποτελούν έναν εξαιρετικό προορισμό για τους λάτρες της φύσης αλλά και της χαλάρωσης.

Ένα τέτοιο ταξίδι όμως, εκτός από τη χαλάρωση, την εξερεύνηση αλλά και τη γνωριμία με τον Ινδικό Ωκεανό δε θα μπορούσε να μη φέρει και κάποιες παραπάνω ευθύνες ως προς τη διεκπεραίωσή του, πράγματα τα οποία εσύ ο ίδιος θα πρέπει να προετοιμάσεις και να φέρεις εις πέρας από τη χώρα σου για να έχεις μαζί σου τα απαραίτητα που θα κάνουν το ταξίδι σου να συμβεί χωρίς αναποδιές. Παρακάτω θα βρεις 5 πράγματα που θα πρέπει να τσεκάρεις να έχεις μαζί σου, πριν πετάξεις για Μπαλί.

 

1. Να είσαι εμβολιασμένος (γενικώς)

Ε, λοιπόν! Το Μπαλί αποτελεί έναν εξωτικό κόσμο διαφορετικό από εκείνον που έχεις συνηθίσει έως τώρα, ως παιδί της πόλης ή του χωριού. Αρχικά, το κλίμα της Ινδονησίας είναι το πρώτο πράγμα που θα αισθανθείς στο σώμα σου, καθώς προσγειωθείς με το αεροπλάνο. Τροπικό κλίμα με μεσογειακό κορμί είναι σίγουρα ένας συνδυασμός που χρειάζεται μια προστασία και τι πιο σίγουρο από ένα εμβόλιο; Ίσως και δυο εμβόλια παραπάνω, είναι το εισιτήριό σου μετά το αεροπορικό, για να ταξιδέψεις. Θα πρέπει να είσαι εμβολιασμός λοιπόν, για να αντέξεις τις συνθήκες αλλά και την αλλαγή που θα δημιουργηθεί στο περιβάλλον σου. Να ξέρεις ότι η ζούγκλα δεν αστειεύεται και πολλά μικρά κι όμορφα ζωάκια θα εμφανιστούν για να σου μεταφέρουν διάφορα. Ενημερώσου από τον γιατρό σου για τα εμβόλια που πρέπει να κάνεις για να ταξιδέψεις σε μια τροπική χώρα και μην πάρεις καμία απόφαση μόνος σου.

 

2. Πάρε μαζί σου το δικό σου φαρμακείο

Εάν λοιπόν σου άρεσε πάντα η ιατρική κι ο χώρος της, ήρθε η ώρα να γίνεις ο νοσηλευτής του εαυτού σου για λίγες μέρες. Μιας και μιλήσαμε ήδη για το κλίμα, δεν αναφέραμε τα κουνούπια και γενικά τα έντομα που διψούν για μεσογειακό αίμα, όπως και το δικό σου. Τα έντομα της Ινδονησίας δεν είναι τα ίδια που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε, που με ένα σπρέι τα αντιμετωπίζουμε στο λεπτό. Σίγουρα θα χρειαστούμε να συμβουλευτούμε φαρμακοποιούς για το με ποια κρέμα αλλά και με ποιο σπρέι θα μπορέσουμε να προστατέψουμε το σώμα μας, καθώς και να προμηθευτούμε τις κατάλληλες travel size ποσότητες. Στο φαρμακείο μας σίγουρα θα πρέπει να προσθέσουμε μια κρέμα σε περίπτωση που μας τσιμπήσει κάποιο ψάρι στη θάλασσα ή κάποιο που ίσως κρύβεται θαμμένο κάτω από την άμμο. Επίσης, μην ξεχάσεις να πάρεις ειδικά παυσίπονα για τυχόν πονοκεφάλους, λόγω της αλλαγής ώρας ή της πολύωρης πτήσης.

Σημείωση: Το νερό του Μπαλί είναι αρκετά σκληρό και μπορεί να κάνει κακό στα μαλλιά σου. Καλό είναι να τα λούζεις με εμφιαλωμένο, όπως αντίστοιχα να ζητάς πάντα το ποτό σου χωρίς πάγο και γενικώς να αποφεύγεις νερό που δεν ξέρεις από πού προέρχεται.

 

 

 

3. «Ζακέτα να πάρεις»

Τι κι αν πας καλοκαίρι, εκτός από το μαγιό σου θα πρέπει να υπολογίσεις να πάρεις και το αδιάβροχό σου. Μπορεί το νησί να φημίζεται για το αξεπέραστο νερό του ωκεανού και τη φανταστική φυλλώδη έκτασή του, αλλά δεν παύει να φημίζεται και για τις καλοκαιρινές καταιγίδες που κάνουν συχνά-πυκνά την εμφάνισή τους. Σταγόνες μεγάλες νερού, που ίσως ακόμη και το αδιάβροχό σου να είναι ανεπαρκές για να συγκρατήσει. Ωστόσο θα πρέπει να υπολογίζεις να φορτώσεις τη βαλίτσα σου εξίσου, με καπέλο αλλά και μποτάκια σε περίπτωση που θα επιχειρήσεις κάποιο σαφάρι.

 

4. «Δεν έχω μονάδες»

Έχε στον νου σου, να μην προσθέσεις μονάδες στην κάρτα του κινητού σου αλλά να βρεις μια τηλεκάρτα, η έστω μια ινδονησιακή κάρτα που θα σου δίνει απεριόριστο Ίντερνετ για να επικοινωνείς με τους ανθρώπους σου αλλά και για να μπορείς να ποστάρεις τα όμορφα ηλιοβασιλέματα πίσω από τους φοίνικες. Η κάρτα σου θα πάει χαμένη, όποτε χρειάζεσαι να κρατήσεις τις οικονομίες σου για την ινδονησιακή. Στην τελική, ζητά βοήθεια στο αεροδρόμιο για το πού θα βρεις μια τέτοια κάρτα, ή στο ξενοδοχείο που θα επισκεφτείς.

 

5. Γέμισε τις χρεωστικές σου

Καλό το μετρητό αλλά δεν είναι για όλα. Εκτός από τα παραπάνω που σου ανέφερα, πρέπει να σου πω πως με τις χρεωστικές κάρτες δε σιγουρεύεις μόνο τις πληρωμές σου οι οποίες γίνονται καθαρά, δίχως να σε κλέψουν και να σε μπερδέψουν με τα χαρτονομίσματα, αλλά σε περίπτωση κλοπής έρχεσαι σε επαφή με τη τράπεζά σου και σου απενεργοποιούν οποία ώρα και στιγμή τη κάρτα. Σαφώς σε τοπικές κοινότητες μην περιμένεις να πληρώνεις με κάρτα, αλλά σίγουρα χρειάζεσαι μία. Κράτα κάποια ψιλά για τις τοπικές αγορές σου σε μετρητά, αλλά μην κουβαλάς ποτέ πάνω σου πολλά χρήματα.

 

5 πράγματα που πρέπει σίγουρα να τσεκάρεις, γιατί όσο απλά κι αν φαίνονται, πολλοί από τον ενθουσιασμό τους ξεχνάνε να υπολογίσουν. Πρόσθεσε κι αυτά στη λίστα σου, για ένα ευχάριστο και καλό ταξίδι. Μην ξεχάσεις βιβλίο, αντηλιακό, φορτιστή, ακουστικά, διαβατήριο και φυσικά, την πιο ανεβασμένη σου διάθεση. Το Μπαλί, σε περιμένει.

 

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου