Η λίστα είναι ένας τρόπος να κρατάμε οπτική επαφή με αυτά που χρειαζόμαστε, σε περίπτωση που τα ξεχάσουμε. Υπάρχουν διαφόρων ειδών λίστες, ενώ το μέγεθός τους ποικίλει. Υπάρχει η λίστα του σούπερ μάρκετ που ετοιμάζουμε για να μην καταλήξουμε να ψάχνουμε τι θέλουμε από ράφι σε ράφι. Υπάρχει και η λίστα με τα δώρα των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, εκείνα που πρέπει να θυμηθείς από νωρίς να αγοράσεις για να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Υπάρχει η λίστα με τις υποχρεώσεις της μέρας και εκείνη με τους στόχους που έχεις θέσεις, βραχυπρόθεσμους ή μακροπροθέσμους, και το χρονικό διάστημα που δίνεις στον εαυτό σου για να τους εκπληρώσεις ή να φτάσεις ένα βήμα πιο κοντά τους.

Η λίστα μπορεί να μας υπενθυμίσει πράγματα, ενώ είναι ένας τρόπος να μένουμε εντός προγράμματος και να βλέπουμε σε χαρτί ή σε οθόνη -μικρή σημασία έχει πού θα αποφασίσεις να γράψεις- όλα αυτά που μας περιμένουν. Μια κάπως ιδιαίτερη λίστα που θα μπορούσε, επίσης, καθένας να φτιάξει και να έχει στο κινητό του, στο σημειωματάριό του, σε ένα χαρτί στο κομοδίνο του, είναι η blacklist. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει κάπου το μαύρο χρώμα, όμως το περιεχόμενό της οφείλει να ‘ναι «μαύρο». Τι σημαίνει αυτό;

Η blacklist σου θα έχει ονόματα -ή μπορεί και ψευδώνυμα, για να μην πέσει στα αδιάκριτα βλέμματα ή στα χέρια τρίτων- και δίπλα από τα ονόματα θα αναγράφονται συγκεκριμένοι λόγοι. Στη λίστα αυτοί θα βρίσκονται όλοι όσοι για κάποιο λόγο δεν έχουν θέση στη ζωή σου. Είτε ανήκουν στο παρελθόν, είτε προσπαθείς σε αυτή τη φάση να τους απομακρύνεις ή να τους ξεπεράσεις. Άνθρωποι που σε πλήγωσαν και δε θες πια να έχετε σχέσεις. Εκείνοι που σε άφησαν μόνο την ώρα που είχες ανάγκη έναν ώμο να κλάψεις. Εκείνοι που ενώ τους είχες πολύ ψηλά, σε απογοήτευσαν, κάποιοι που εξαφανίστηκαν χωρίς να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις. Εκείνοι που δεν υπολόγισαν πώς νιώθεις, που η σχέση σου μαζί τους έβγαζε στην επιφάνεια τον χειρότερό σου εαυτό και αποφάσισες πως καλύτερα να ξεκόψεις.

Κι ενώ θα αναρωτιέσαι αν πρέπει να τους γράψεις όλους και γιατί να τους δώσεις τόση σημασία, ο λόγος είναι πως κάποιες φορές έχουμε την τάση να ξεχνάμε -ειδικά όσο περνάει ο καιρός- τα αρνητικά γεγονότα. Κι αυτό είναι φυσικά καλό, όσο δεν κάνουμε πισωγυρίσματα. Κάθε στιγμή, λοιπόν, που θα νιώθεις την ανάγκη να γυρίσεις σε έναν άνθρωπο, θα μπορείς να συμβουλεύεσαι την blacklist σου για να δεις αν όντως κάνεις καλά. Αν το πρόσωπο περιλαμβάνεται σε αυτή -και μαζί και ο λόγος που βρέθηκε εκεί-, ίσως το ξανασκεφτείς και αλλάξεις γνώμη. Φυσικά, η λίστα δεν είναι απόλυτη. Εσύ τη φτιάχνεις και όσο εύκολο είναι να προσθέσεις κάποιο άτομο σε αυτή, άλλο τόσο εύκολο είναι να το διαγράψεις.

 

 

Κάποιους που βρίσκονται σ’ αυτή τη λίστα μπορεί να τους αγάπησες ή να τους αγαπάς ακόμα. Τα συναισθήματά σου δεν πρέπει να ταιριάζουν κατ’ ανάγκη με το ποιοι βρίσκονται στη λίστα. Μπορεί για κάποιους να νιώθεις πολλά, όμως συνειδητά να θες να μείνεις μακριά. Στη λίστα έχουν θέση άτομα που σε πλήγωσαν, δε σε σεβάστηκαν, δε σου έδωσαν ευκαιρίες, έφυγαν, εξαφανίστηκαν, δε νιώθουν το ίδιο με σένα, δε σου κάνουν καλό. Και η αιτία που βρίσκονται εκεί είναι σημαντικό να αναγράφεται, ώστε να θυμίζεις σε εσένα πρώτα γιατί έχουν μια θέση στη blacklist σου και όχι στη ζωή σου.

Η λίστα αυτή θα σε βοηθήσει να βάλεις όρια. Να αξιολογήσεις γιατί πραγματικά αποφασίζεις να ξεκόψεις από κάποιον, πού μπορείς να έχεις φταίξει κι εσύ, να δεις μήπως κάπου είσαι υπερβολικός. Θα σε βοηθήσει και να μην ανέχεσαι παρόμοιες συμπεριφορές στο μέλλον. Και εκείνες τις στιγμές που νιώθεις ευάλωτος και το να γυρίσεις στο παρελθόν μοιάζει η μόνη λύση, η λίστα θα σου υπενθυμίζει γιατί να -μην- το κάνεις ή αν επιλέξεις να το κάνεις τι θα πρέπει να έχεις κατά νου.

Γιατί οι άνθρωποι ξεχνούν. Ξεχνούν πώς φέρθηκαν, μα πολλές φορές και πώς τους φέρθηκαν. Κι όταν περνάει ο καιρός και μένουν μόνο τα καλά, ο πειρασμός να τα ξαναζήσεις γίνεται όλο και μεγαλύτερος. Η blacklist σου δεν είναι κάποιου είδους τιμωρία. Είναι απλώς μια υπενθύμιση, ένας τρόπος να είσαι ξεκάθαρος προς τον εαυτό σου, να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των σχέσεών σου με τρίτους -ανεξάρτητα από τα συναισθήματα που βιώνεις σε κάθε φάση σου-, να εντοπίσεις τι σε ενοχλεί, να επαναξιολογήσεις τους γύρω σου και τις συμπεριφορές τους.

Η λίστα αυτή θα σε βάλει σε βαθύτερες σκέψεις. Θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις ακόμα και κάποια γεγονότα που επιλέγεις καιρό να απωθείς. Το να διαβάζεις κάτι ξανά και ξανά, σε βοηθάει να συμφιλιωθείς μαζί του. Και από κάποια στιγμή και μετά δε θα νιώθεις την ίδια ανάγκη να ανατρέχεις για να θυμάσαι, παρά μόνο για να προσθέτεις.

Μια μαύρη λίστα δεν είναι τόσο κακή ιδέα όσο ακούγεται, ούτε ένα μέσο εκδικητικό. Αντιθέτως, είναι ένας τρόπος να μην ξεχνάς ποιος είσαι και τι αξίζεις και να αξιολογείς τους γύρω σου με βάση τις πράξεις τους και όχι μόνο με γνώμονα το πώς νιώθεις εσύ.

Συντάκτης: Σταματία Μάστορα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.