Λένε πως στις μικρές πόλεις συναντά κανείς μια αδιαφορία, μια ανία όσον αφορά τις εικόνες και τα τοπία. Κι όμως, σ’ αυτές τις αφανείς γωνιές της χώρας μπορείς να βρεις διαμαντάκια. Συγκεκριμένα, θα σου μαρτυρήσω γωνιές και μέρη στη Φλώρινα, που όσο κι αν δε θες να το πιστέψεις, έρωτες γεννήθηκαν και συνεχίζουν να γεννιούνται, και δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τις poraroid Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Ναι, το εννοώ.

 

1. Ποτάμι πολυαγαπημένο

Δεν εννοούμε τα φανερά σημεία που θα στηθείς όμορφα κι ωραία να απαθανατίσεις τη στιγμή. Τα στενά κατά μήκος του ποταμιού, τα λες και ιδανικά. Πέτρινα παγκάκια σε κάθε σημείο και μέρη όχι ιδιαίτερα φωτεινά. Εκεί, κάπως πιο απομακρυσμένα από τη φασαρία και την κίνηση, καθόλου απίθανο να δώσετε το πρώτο σας -κι όχι μόνο- φιλί.

 

2. Πλατεία Ηρώων (κουράγιο να έχετε να περπατάτε!)

Για πολλούς, η Πλατεία Ηρώων θεωρείται απομακρυσμένη, καθώς απέχει αρκετά από το κέντρο. Δε μας αφορά καθόλου όμως αυτό, αφού  το μέρος δεν είναι ιδανικό μόνο για μικρά παιδάκια και για τις πρωινές τους βόλτες, αλλά και για μεγάλα παιδάκια που θέλουν το βράδυ να ξεμοναχιαστούν με την ησυχία τους. Μια τοποθεσία λίγο πολύ αναμενόμενη, μα τόσο βολική, αν θες να αποφύγεις αδιάκριτα βλέμματα σε δημόσιο χώρο. Σε εκείνα τα παγκάκια κι αν έχουν δοθεί φιλιά… Τι να σου λέω!

 

3. Φράγμα Τριανταφυλλιάς

Εδώ σε βγάζω εκτός πόλης, αλλά θα με συγχωρέσεις. Περίπου δέκα λεπτά οδήγησης χρειάζονται για να φτάσετε σε μέρος που γύρω γύρω βλέπεις βουνό, το νερό από το φράγμα κυλά κάτω από τα πόδια σας και επικρατεί μπόλικη ησυχία. Κι αν πάτε βράδυ, η εικόνα μοιάζει ακόμα πιο ατμοσφαιρική. Απόμερα, πανέμορφα, ελεύθερα. Εξαιρετικό σημείο για την αρχή ενός ειδυλλίου, πολύ πιο όμορφο απ’ το τσιμέντο της πόλης. Τι, άδικο έχουμε;

 

4. Πάμε Βίγλα (αλλά όχι για σκι)

Λοιπόν, ας είμαστε ειλικρινείς. Κάθε περίσταση γίνεται καλύτερη όταν απολαμβάνεις την ανάλογη θέα. Πλάι στο σαλέ, υπάρχει χώρος να παρκάρει κανείς και μπορεί να χαζέψει τα φώτα όλης της πόλης, χωρίς να αγχώνεται για ανεπιθύμητες επισκέψεις. Δοκίμασέ το και μπορεί κάποτε να αναπολείς μνήμες και να λες πως εκεί δώσατε το πρώτο σας φιλί.

 

 

5. «Ωραία Άνοιξη»

Σε πολλούς το άκουσμα και μόνο της περιοχής, τους θυμίζει την εφηβεία τους -και λίγο γελάνε. Πρόκειται για μικρό εκκλησάκι σε ύψωμα, σε σημείο που πάλι σας χαρίζεται ησυχία και κυρίως το ατού του κρυφτού. Δεν είναι τυχαίο που δεν υπάρχει ζευγαράκι να μην έχει περάσει από εκεί πάνω. Κάτι ήξεραν οι πιο παλιοί.

 

6. Οι εστίες και το δασάκι τους

Απέναντι από τις φοιτητικές εστίες -που βρίσκονται εκτός πόλης- θα βρεις το ιδανικό μέρος. Ένα δασάκι μικρό, με δέντρα πολλά, και δρόμο κρυμμένο για να σταματήσεις. Γενικά, όπως βλέπεις, τα φιλιά σου είσαι καταδικασμένος να τα δώσεις πλάι στο πράσινο. Σου εγγυώμαι καλή ατμόσφαιρα για να στρώσει το έδαφος για ό,τι προκύψει. Τι άλλο θέλει κανείς δηλαδή;

 

7. Άγιος Νικόλαος

Προφανώς δεν εννοούμε την εκκλησία -να το ξεκαθαρίσουμε. Η εκκλησία όμως βρίσκεται εκτός κέντρου, με την περιοχή γύρω να μοιάζει ιδανική. Μεγάλη έκταση με πράσινο και ένα παλιό κτίριο με αυλή ακριβώς πίσω από την εκκλησία, που η επισκεψιμότητά του βασίζεται σε κρυφά ραντεβουδάκια. Ήσυχα, ρομαντικά, και έλα να αγαπηθούμε, darling.

 

8. Πάμε ΦΟΟΦ;

ΦΟΟΦ = Φυσιολατρικός Ορειβατικός Όμιλος Φλώρινας. Εδώ και χρόνια είναι ο προορισμός εκείνος που παρ’ όλες τις στροφές και τα πάνω-κάτω με το αμάξι, η τελική εικόνα του υπόσχεται να σε αποζημιώσει. Για ακόμη μια φορά, βρίσκεσαι ψηλά, βλέποντας την πόλη και τα μικρά φωτάκια κάπου στο βάθος, και πίσω σου απλώνεται το βουνό. Εδώ μπορείς να δημιουργήσεις μια όμορφη ατμόσφαιρα και να δώσεις τα πιο γλυκά φιλιά.

 

Όπως καταλαβαίνεις, το μικρό αυτό στολιδάκι, που λέγεται Φλώρινα, κρύβει σημεία που αν αξιοποιήσεις σωστά, μπορούν να συνοδεύσουν μελλοντικά ευχάριστες ερωτικές αναμνήσεις σου. Τα σημεία που δίνουμε τα πρώτα μας φιλιά, που αποτελούν την αρχή του παντός, είναι η αφορμή που μετά από καιρό -μπορεί και μετά από χρόνια- σκάμε ένα χαμόγελο όποτε ξαναπερνάμε. Μπορεί μόνοι, μπορεί μαζί με το άτομο που κάποτε αφήσαμε εκεί τα ίχνη μας. Αν όλα πάνε καλά, λοιπόν, στο τέλος, εκτός από το έτερον ήμισυ, μπορεί να ερωτευτείς και την πόλη. Πού ξέρεις;

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Αλίκη Μουσμούλα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.