waefs

Αν ο έρωτας ήταν τραγούδι, θα είχε έγχορδα και κρουστά. Αν ήταν μυρωδιές θα ήταν κανέλα, μπαχάρι και κύμινο. Κι αν ήταν πόλη θα ήταν η Κωνσταντινούπολη. Η βασίλισσα των ονείρων. Ανάμεσα σε σουλτάνους και χανούμισσες, οντάδες και καπηλειά, ανατολή στο Βόσπορο και Δύση στα  Πριγκηπόννησα. Καμία άλλη πόλη δε σου ασκεί τόση γοητεία όσο η Κωνσταντινούπολη. Χτισμένη στη θέση της αρχαίας ελληνικής πόλης του Βυζαντίου και στις όχθες του Κεράτιου Κόλπου, νιώθεις την αύρα της να σε πλημμυρίζει.  Και δε χρειάζεται να έχεις καταγωγή από την Πόλη και τη Μικρά Ασία για να νιώσεις έτσι.

Το ταξίδι ξεκινάει από την Ευρωπαϊκή πλευρά της Πόλης με αφετηρία την πλατεία Ταξίμ και τον πολυσύχναστο δρόμο της Ιστικλάλ. Στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στην περιοχή Μπέογλου, ή αλλιώς «Πέραν» όπως το αποκαλούσαν οι Έλληνες της Πόλης. Χιλιάδες κόσμου, υπέροχα αρχιτεκτονικά κτίρια αριστερά και δεξιά και οι μυρωδιές από τα ζαχαροπλαστεία και τα εστιατόρια που σε προκαλούν να δοκιμάσεις. Προμηθευτείτε υπέροχη λεμονάδα στο χέρι και περπατήστε την Ιστικλάλ μέχρι το τέρμα, στο Τουνέλ, όπου βρίσκεται το δεύτερο παλαιότερο μετρό στον κόσμο.

Ο δρόμος είναι πεζοδρομημένος αλλά ένα υπέροχο παλιό κόκκινο τραμ τον διασχίζει, στο οποίο μπορείτε να επιβιβαστείτε. Στα στενά του Τουνέλ θα βρείτε μικρά μαγαζάκια για φαγητό και ποτό, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής. Ίσως από τους ωραιότερους περιπάτους είναι κι αυτός από το τέρμα της Ιστικλάλ μέχρι τη γέφυρα του Γαλατά. Να ξέρετε πως τα σοκάκια θα σας «φωνάζουν» να τα ανακαλύψετε. Κάθε ένα από αυτά είναι και μια ξεχωριστή εμπειρία. Δεχτείτε την πρόσκληση για ένα τσάι από τους μαγαζάτορες και συνομιλήστε μαζί τους. Θα εκπλαγείτε από το πόσο εύκολα μπορείτε να συνεννοηθείτε- και δεν εννοώ στ’ αγγλικά.

Η Πόλη σε προκαλεί να την εξερευνήσεις. Αγία Σοφία, το σύμβολο του χριστιανισμού, βυζαντινής αρχιτεκτονικής χτίστηκε το 537. Θα φορτιστείτε συναισθηματικά αλλά πρέπει να την επισκεφτείτε. Περιστέρια φτερουγίζουν κάτω από τον τρούλο, μια μίξη από εξαίρετα ψηφιδωτά σε συνδυασμό με τοιχογραφίες από το κοράνι. Παρατηρείστε το μωσαϊκό με τους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες να χαρίζουν στην Παναγία την Πόλη και την Αγία Σοφία. Απέναντί της και διασχίζοντας το πάρκο, το Μπλε Τζαμί, που ονομάστηκε έτσι εξαιτίας των 20.000 μπλε κεραμιδιών που στολίζουν τους τοίχους του. Το Τζαμί του Sultan Ahmed, το Εθνικό Τζαμί της πόλης, ένα από τα πιο επιβλητικά αξιοθέατα. Η είσοδος είναι από τα αριστερά και το επισκέπτεστε φορώντας σακούλες στα παπούτσια σας, ενώ οι γυναίκες θα πρέπει να καλύψουν το κεφάλι τους μ’ ένα μαντήλι. Η ενδυμασία αυτή σε επισκέψεις ναών και κτιρίων στην Κωνσταντινούπολη επιβάλλεται στα περισσότερα.

Δε γίνεται να αποχωρήσεις από την περιοχή πριν την επίσκεψη στη Βασιλική της Κινστέρνας ή Γερεμπατάν Σαρνιτζί. Το σπουδαιότερο έργο του Ιουστινιανού. Το εντυπωσιακό υπόγειο κτίριο με τους 336 κίονες και λαξευμένες πέτρες χωρισμένες σε 12 σειρές των 28 η κάθε μία, μήκους 140 μέτρων, πλάτους 70 και ικανές να φιλοξενήσουν έως 80.000 κυβικά μέτρα νερού. Η αποθήκη νερού της Κωνσταντινούπολης. Κι αν με την Αγία Σοφία και το Μπλε Τζαμί πιστέψατε ότι τα είδατε όλα, στη Βασιλική της Κινστέρνας θα ζήσετε το θαύμα. Όλο αυτό το υπόγειο αριστούργημα φωτίζεται από κόκκινα φώτα. Κίονες διαμορφωμένοι, ανάμεσά τους και δύο με κεφάλια Μέδουσας- ένα προφίλ κι ένα ανάποδα. Προσέξτε το έδαφος γιατί γλιστράει αρκετά. Στην τελευταία μου επίσκεψη εντός του πραγματοποιούνταν ένα κονσέρτο με βιολιά καθώς ο χώρος χρησιμοποιείται για διάφορα events.

Κάνοντας μια μικρή στάση για να απολαύσετε ένα τσάι –προτιμήστε γεύση μήλου– και γιατί όχι να καπνίσετε παραδοσιακό ναργιλέ με γεύση λεμόνι συνεχίστε την περιήγηση σας στη συνοικία Φανάρι όπου δεσπόζει το Πατριαρχείο και η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Εδώ η ελληνική παρουσία είναι αισθητή. Μέχρι και το 1960 η Ελληνική Κοινότητα στο Φανάρι αριθμούσε πολλούς Έλληνες κι εξακολουθεί να υφίσταται ακόμη ελληνικός πληθυσμός. Περπατήστε στα στενά της συνοικίας και θαυμάστε την αρχιτεκτονική των κτιρίων με εμφανή δείγματα ελληνικής επιρροής. Νιώστε τις ιστορίες που έχουν να σας πουν.

Η πιο ρομαντική εμπειρία του ταξιδιού στην Κωνσταντινούπολη είναι μια κρουαζιέρα στον Βόσπορο. Έχεις τη δυνατότητα να δεις πολλά αξιοθέατα από το πλοίο, να περάσεις κάτω από τις γέφυρες, να ξεναγηθείς στις παραθαλάσσιες γειτονιές της. Προμηθευτείτε για να απολαύσετε από τους πλανόδιους ψαράδες ένα Balik Ekmek (σάντουιτς με ψάρι) για το ταξίδι σας. Κι αν έχετε χρόνο και θέλετε να απολαύσετε ακόμη ένα ταξίδι, τότε σαλπάρετε για τα Πριγκιποννήσια. Το σύμπλεγμα νησιών στη θάλασσα του Μαρμαρά αποτελούμενο από την Πρίγκηπο, τη Χάλκη, την Αντιγόνη και την Πρώτη. Η Πρίγκηπος και η Χάλκη είναι τα πιο γνωστά επισκέψιμα. Στην Πρίγκιπο δείτε το κτίριο του Παλιού Ορφανοτροφείου. Ζήστε την εμπειρία κάνοντας τον γύρο του νησιού με άμαξα. Η Χάλκη, μικρότερη σε μέγεθος αλλά εξίσου γραφική, φιλοξενούσε την Ιερατική Σχολή, την κύρια Θεολογική Σχολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου μέχρι και το 1970 όπου η σταμάτησε η λειτουργία της. Στη βόλτα σας στο νησί θα ανακαλύψετε κόσμο που μιλάει ελληνικά. Αφήστε τους να σας διηγηθούν την ιστορία τους. Θα νιώσετε συγκίνηση από τους ανθρώπους αυτούς που δεν έφυγαν ποτέ τους πίσω στην Ελλάδα και σήμερα μοιράζουν τις ζωές τους μεταξύ Χάλκης και Κωνσταντινούπολης.

Κάπου εδώ το παραμύθι σε προσκαλεί να το μυρίσεις. Και ο δρόμος σε οδηγεί στην αγορά των μπαχαρικών ή αλλιώς Αιγυπτιακή Αγορά. Καταστήματα με αποξηραμένα φρούτα, βότανα, λουκούμια, ναργιλέδες, ανατολίτικα αφροδισιακά και μπαχάρια απλώνονται μπροστά σας. Αφιερώστε χρόνο μαθαίνοντας ονόματα γεύσεων και βάζοντας λίγο στο στόμα σας από αυτά. Μην παρασυρθείτε κι αγοράσετε μεγάλη ποσότητα γραμμαρίων καθώς είναι χύμα, γιατί θα αποκτήσετε απόθεμα χωρίς να το καταλάβετε που δε θα το χρειάζεστε και σε τιμές όχι ιδιαίτερα φτηνές.

Ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη κι αγορές από το Καπαλί Τσαρσί πάνε μαζί. Το Μεγάλο Παζάρι, η μεγαλύτερη σκεπαστή αγορά του κόσμου με 58 οδούς και 1200 καταστήματα. Θα βρείτε ό,τι λαχταράει η ψυχή σας. Απολαύστε τους κράχτες των καταστημάτων που σας προσεγγίζουν και διασκεδάστε κάνοντας παζάρια. Ακόμη κι αν δεν ψωνίσετε ζήστε την εμπειρία.

Γεύσεις, γεύσεις και πάλι γεύσεις. Απανωτοί οργασμοί του ουρανίσκου σας. Στην Πόλη ζεις στον γευστικό παράδεισο. Είτε απολαύσεις τηγανητά μύδια περασμένα σε καλαμάκι στο δρόμο, είτε ένα ντονέρ με πίτα, είτε επισκεφτείς τα χιλιάδες εστιατόριά τους το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις. Kebab Adana, ιμάμ μπαϊλντί, γεμιστές πιπεριές με κάρδαμο και τόσα άλλα. Δοκιμάστε gold kokorets, το «χρυσό κοκορέτσι» που θα βρείτε μέσα στην ψαραγορά στην Balik bazaar, όπου θα δείτε τους ψήστες να το κόβουν σε πολύ μικρά κομματάκια και να το «στριμώχνουν» μέσα σε μικρά ψωμάκια μαζί με κρεμμύδι και ντομάτα. Και στο τέλος για να γλυκαθείτε έχετε μικρές μπουκίτσες από μπακλαβά και κανταιφάκια, κιουνεφέ, καζάν ντιπί ή παραδοσιακό παγωτό που φτιάχνεται μπροστά σας.

Θα σας πρότεινα να δοκιμάσετε επίσης αμυγδαλωτά και κουφέτα. Τα πολίτικα αμυγδαλωτά γίνονται από ένα συνδυασμό καρυδιών και ζάχαρης κι όχι μόνο μοιάζουν με φρούτα, αλλά έχουν και γεύση φρούτων. Δοκίμασα αμυγδαλωτό σε σχήμα φράουλας με γεύση φράουλας. Και φυσικά μετά από μια γευστική εμπειρία, μια κούπα σαλέπι είναι το ιδανικό κλείσιμο. Αυτό το ζεστό ποτό που το ιδιαίτερο της γεύσης του οφείλεται στην ορχιδέα που κάνει το γάλα πιο πηχτό, πριν πάρει γλυκιά γεύση από τη ζάχαρη και την κανέλα.

Η περιήγηση τελειώνει με ένα απολαυστικό χαμάμ σε ένα από τα πολλά που υπάρχουν στην Πόλη. Αν έχετε χρόνο μην προτιμήσετε τα πολύ τουριστικά αλλά επιλέξτε ένα που πηγαίνουν οι κάτοικοι της Πόλης. Θα σας πω πως έζησα την ωραιότερη εμπειρία μου από ένα τέτοιο χαμάμ καθώς με έλουζε μια κυρία τραγουδώντας μου τούρκικους αμανέδες. Και φυσικά το κόστος σε σχέση με τα διαφημιζόμενα είναι απειροελάχιστο.

Η Πόλη είναι ένας φτηνός προορισμός για όλες τις ηλικίες. Ακόμη κι ένα σύντομο ταξίδι 2 ή 3 ημερών αποτελεί μια πρώτη καλή αρχή. Απλωμένη γύρω από τον Βόσπορο, η Κωνσταντινούπολη είναι ένα σπάνιο κι εξωτικό χαρμάνι. Κάθε κομμάτι κρύβει μια ιστορία. Διαφορετικοί λαοί και χώρες που άφησαν το στίγμα τους. Σ’ αυτό το σταυροδρόμι του πολιτισμού όπου ενώνεται η Ευρώπη με την Ασία, ζεις μεταξύ αισθήσεων και παραισθήσεων. Και ‘σεις να μην κάνετε τίποτα, όλα θα αποκαλυφθούν μπροστά σας. Είναι η πόλη που είτε τη μισείς είτε τη λατρεύεις. Αν όμως τη λατρέψεις όπως έκανα και ‘γω, όταν επιστρέψεις, θα σου λείπει και πάντα θα θέλεις να γυρνάς σ’ αυτήν.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Ταρασία Γεωργιάδου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου