Εάν είσαι εκείνος ο τύπος που δε χάνεις ευκαιρία για ταξίδι, που επενδύεις όλες τις οικονομίες σου στο να γυρίσεις τον κόσμο και που για αρχή έχεις επισκεφτεί όλους τους συμβατικούς και mainstream προορισμούς και τώρα αρχίζεις να σκέφτεσαι και τους λιγότερο δημοφιλείς, τότε αυτό το άρθρο είναι για σένα! Για να είμαστε πιο ακριβείς, το νεότερο άτομο στον κόσμο που έχει γυρίσει όλες τις χώρες του κόσμου και γι’ αυτό κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ Γκίνες, η Lexie Alford –η οποία παρεμπιπτόντως έχει και περισσότερους από μισό εκατομμύριο συνδρομητές στο κανάλι της στο YouTube ως Lexie Limitless– έχει συγκεντρώσει τις δέκα χώρες που –προσοχή!– καλό είναι να σκεφτείς δυο φορές πριν επισκεφτείς όσο και αν διακαώς το επιθυμείς.

 

1. Μην επισκεφτείς τη Βόρεια Κορέα, διότι μπορεί, είτε από αμέλεια, είτε από άγνοια, να βρεθείς μπλεγμένος με τις αρχές τις χώρας, να συλληφθείς και να πεθάνεις και στη φυλακή, όπως συνέβη πρόσφατα σε έναν Αμερικανό τουρίστα. Δεν είναι τυχαίο ότι ό,τι συμβαίνει σε αυτή τη χώρα δύσκολα το μαθαίνουμε σε παγκόσμιο επίπεδο κι επίσης δεν είναι τυχαίο ότι το στόρι του ανυποψίαστου τουρίστα που άθελά του μπλέκει σε διπλωματικά επεισόδια με τραγική κατάληξη, έχει εμπνεύσει και τον κινηματογράφο κι έχει ως τόπο δράσης τη συγκεκριμένη περιοχή.

people sitting on chair during daytime

 

2. Μη βάλεις στις προτεραιότητές σου το Μπαγκλαντές λόγω της πολύ μεγάλης έντασης που γνωρίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας αλλά και λόγω των φυσικών καταστροφών. Καθώς η συγκεκριμένη χώρα δε φημίζεται για τον τουρισμό της, επίσης, είναι πολύ πιθανό να κάνεις μπαμ ότι είσαι ξένος και να μπεις γρήγορα στο στόχαστρο.

brown building during daytime

 

3. Απόφυγε να πατήσεις στα εδάφη της Λιβύης, καθώς θα βρεθείς σε εμπόλεμη ζώνη. Διχασμός, οργανωμένο έγκλημα κι επέλαση πολιτοφυλακών καθιστά τη χώρα πολύ επικίνδυνη, ειδικά μετά τη δ@λ@φ@νία του δικτάτορα Καντάφι.

brown concrete building near sea under blue sky during daytime

 

4. Το Νότιο Σουδάν είναι άλλη μια χώρα με αυξημένη εγκληματικότητα και καθόλου φιλική προς τον τουρίστα, που αντιμετωπίζει μια σοβαρή κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι συγκρούσεις μεταξύ της κυβέρνησης, των αντίπαλων δυνάμεων και των αντίστοιχων συμμαχικών πολιτοφυλακών τους, καθώς και η διακοινοτική βία σε ορισμένες περιοχές της χώρας, έχουν φέρει το χάος από άκρη σ’ άκρη.

a yellow truck parked on a dirt road

 

5. Για λόγους υγιεινής κι εξαιτίας της κρίσης που αντιμετωπίζει σε θέματα υγείας και περίθαλψης, καθώς και καθαριότητας, μπορείς να αποκλείσει και τη Σομαλία από τους προορισμούς σου, τουλάχιστον προς το παρόν.

gray concrete building near body of water during daytime

 

6. Αν, επίσης, αναζητάς την υπέρτατη περιπέτεια κι ήταν πάντα όνειρο ζωής σου να δεχτείς εναέρια επίθεση, κλείσε γρήγορα αεροπορικά εισιτήρια για την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Σύμφωνα με τη Lexie, το αεροπλάνο της έπρεπε να κατέβει για να προσγειωθεί σε σχήμα τιρμπουσόν προκειμένου όντως να αποφύγει πυραυλικές επιθέσεις.

Κεντροαφρικανική Δημοκρατία: Ανθρώπινα δράματα στη δίνη της βίας | msf.gr

 

7. Αναμενόμενος ο επόμενος προς αποφυγή προορισμός: Συρία. Η χώρα αυτή, δυστυχώς, έχει φτάσει να είναι συνώνυμο του πολέμου και φυσικά κι αυτή την περίοδο μαστίζεται από αιματηρές συγκρούσεις. Ένα ζήτημα επίπονο και βαθιά θλιβερό.

high-angle photography of beige concrete building

 

 

8. Επιστρέφοντας στη θεματική των απαγωγών, αναφέρουμε το Μάλι ξεχωριστά, διότι εκεί υπάρχει μηδαμινή πιθανότητα να διασωθείς και να επιστρέψεις αρτιμελής στον τόπο σου.

Mali | Culture, History, & People | Britannica

 

9. Δε μας κάνει εντύπωση που ο Τσάντλερ στα Φιλαράκια λέει ψέματα ότι θα πάει στην Υεμένη για να αποφύγει την τότε κοπέλα του, Τζάνις. Η κυβέρνηση της Υεμένης είναι στο στόχαστρο των ανταρτών Χούτι, οπότε και πάλι η κατάσταση είναι έκρυθμη ενώ πείνα, ασθένειες και γενικότερη ανθρωπιστική κρίση ταλανίζουν τη χώρα. Επίσης, ένας άλλος πολύ σημαντικός λόγος για να μην επενδύσεις εκεί τις διακοπές σου είναι ότι πολύ λίγες χώρες έχουν πρεσβείες εκεί, οπότε είσαι μάλλον σε πολύ μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος.

brown concrete building under blue sky during daytime

 

10. Και τέλος, μπορείς να περιμένεις να φύγουν οι Ταλιμπάν από την εξουσία για να επισκεφτείς το Αφγανιστάν. Μπορεί τυπικά να υπάρχει ειρήνη αλλά το ακραίο αυτό καθεστώς δεν τα πάει καθόλου καλά με γυναίκες, ξένους, παιδιά, ομοφυλόφιλους, αλλόθρησκους κ.λπ. Μπορείς να αναβάλεις για λίγο το ταξίδι σου εκεί όταν θα είσαι σίγουρος ότι δε θα στοχοποιηθείς επειδή απλά και μόνο δεν είσαι ντόπιος.

woman in blue dress sitting on gray concrete wall during daytime

 

Αν, λοιπόν, σκόπευες να πας σε κάποιο από τα παραπάνω μέρη, ξανασκέψου το, διότι η πλέον ειδική του θέματος προειδοποιεί. Μήπως, τελικά, μια Βιέννη ή ένα Βουκουρέστι δεν ακούγονται πια τόσο «βαρετά»;

Συντάκτης: Σοφία Ρηγοπούλου