Οι άνθρωποι πάντα θα ενθουσιαζόμαστε προγραμματίζοντας και κάνοντας ταξίδια. Είναι στη φύση μας να μην μπορούμε να μείνουμε σταθερά σε ένα μέρος. Γιατί άλλωστε να ριζώσουμε, ενώ μπορούμε να δούμε και να ζήσουμε τόσα πράγματα; Να γνωρίσουμε καινούριους κόσμους, να έρθουμε σε επαφή με διαφορετικούς πολιτισμούς. Υπάρχουν ταξίδια που έχεις κάνει, άλλα που θα ήθελες πολύ να κάνεις και κάποια που άνετα θα ξαναέκανες. Είναι όμως μερικά μέρη που πρέπει να τα δεις τουλάχιστον μια φορά στη ζωή σου κι ένα από αυτά σε πάει βόρεια, σε μια απ’ τις ομορφότερες διαδρομές στη γη.

Kystriksvein ή αλλιώς County road 17. Μια παραλιακή λεωφόρος, μήκους 670 χιλιομέτρων, που διατρέχει τη ραχοκοκαλιά της Νορβηγίας από τα νότια προς τα βόρεια, περιλαμβάνοντας 28 διαφορετικές πόλεις και ενώνοντας δύο τελείως διαφορετικούς κόσμους. Οφείλεις να  ξεκινήσεις από την πόλη Stiklestad για να καταλήξεις στην Αρκτική πόλη του Bodo. Στη μια άκρη συναντάς τακτικά τοποθετημένα σπίτια και τιθασευμένη φύση και στην άλλη καταλήγεις σε ένα παρθένο, άγριο αρκτικό τοπίο με παγετώνες, απέραντο ορίζοντα και κατάλευκα βουνά. Ακόμα, μπορείς να κάνεις τον αρκτικό κύκλο και να μπεις στη χώρα του Μεταμεσονύκτιου ηλίου και του Βορείου Σέλατος.

Ξεκινάς το ταξίδι σου από την πόλη που γράφτηκε η σύγχρονη ιστορία της Νορβηγίας, αφού στo Stiklestad το 1030, ο χριστιανός βασιλιάς Olaf Haraldsson σκοτώθηκε από τους Βίκινγκς. Ο θάνατός του έδωσε ώθηση να εξαπλωθεί ο χριστιανισμός και να ενοποιηθεί η χώρα. Ήταν εκεί που το 1164, ο Παπάς Αλέξανδρος ο 3ος θα αγιοποιήσει τον Πεσόντα Βασιλιά. Στον καθεδρικό ναό του Trondheim θα παραμείνουν τα λείψανά του μέχρι σήμερα και ο ναός θα συνεχίσει να αποτελεί σημείο προσκυνήματος.

 

 

Για τους Σκανδιναβούς, δεν υπάρχει εμπόδιο ή όπως λένε και οι ίδιοι όταν συναντούν εμπόδιο θα φτιάξουν έναν δρόμο γύρω του ή μια γέφυρα πάνω του ή ένα τούνελ από κάτω. Κάπως έτσι συνέβη και στο Kystriksvein. Είναι ένα θαύμα ανθρώπινης επιμονής, υπομονής και εφευρετικότητας, καθώς δεν περίμενε κανείς πως άνθρωποι θα μπορούσαν να φτιάξουν έναν δρόμο σε ένα από τα πιο άγρια τοπία του κόσμου, με τις αντιξοότητες και τα εμπόδια που προκύπτουν από την παγωμένη ατμόσφαιρα, στις όχθες της Βόρειας θάλασσας, μιας από τις πιο μανιασμένες της γης.

Από μόνη της η Σκανδιναβία εκτείνεται στα άκρα της Ευρώπης λειτουργώντας σαν ασπίδα ενάντια στην παγωμένη Αρκτική. Η ακτογραμμή φαίνεται κατακερματισμένη, αφού στα 670 αυτά χιλιόμετρα συναντάς τα διάσημα φιόρδ, βουνά όπως το Torghatten και την οροσειρά των 7 αδερφών ή όπως λέγεται στα Νορβηγικά De Syv Sostre, αλλά ακόμα και μικρά νησάκια, όπως τα Vega Islands. Θα συναντήσεις τον παγετώνα Svartisen και την ισχυρότερη δίνη στον κόσμο, το Saltstaumen.

Θα χρειαστείς τουλάχιστον 6 φέρι μποτ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και πολλά περισσότερα αν αποφασίσεις να εξερευνήσεις όλα τα νησάκια. Σαν περιβαλλοντολογικά φιλική χώρα, η Νορβηγία επιτρέπει τη δωρεάν επιβίβαση με ποδήλατο στα φέρι της. Μπορείς να κάνεις πολλές δραστηριότητες από ορειβασία, ποδηλασία μέχρι οικογενειακές και ομαδικές δραστηριότητες. Μπορείς να φας τοπικά εδέσματα και να απολαύσεις ποτά. Να ζήσεις τη πιο απλή και όμορφη ζωή των τοπικών κοινωνιών. Ακόμα, μπορείς να επισκεφθείς μουσεία και πάρκα.

Θα ακούσεις ιστορίες για Βίκινγκς και πολέμους, για θεούς που περπάτησαν στη γη ανάμεσα στους ανθρώπους. Θα γεμίσεις τη φωτογραφική σου με εικόνες, θα αφήσεις στην άκρη το κινητό και θα γίνεις ένα με την υπέροχη φύση. Μα πάνω απ’ όλα, θα γεμίσεις την καρδιά σου. Κι όταν φτάσεις στο τέλος, στην Αρκτική, και δεις το απέραντο λευκό και αγνό τοπίο, ίσως αναθεωρήσεις για το πού τοποθετείται ο άνθρωπος σε αυτόν τον μοναδικό πλανήτη που δε μας ανήκει αλλά μας φιλοξενεί. Δε μας χρειάζεται εντέλει αλλά μας προσφέρει τα πάντα απλόχερα. Γι’ αυτό, λοιπόν, μην το καθυστερείς. Κάνε το σήμερα. Ταξίδεψε, νιώσε, γνώρισε, αγάπα, γιατί η ζωή είναι εδώ και δεύτερη ευκαιρία δε θα υπάρξει.

 

Θέλουμε και τη δική σου άποψη!

Στείλε το άρθρο σου στο info@pillowfights.gr και μπες στη μεγαλύτερη αρθρογραφική ομάδα!

Μάθε περισσότερα ΕΔΩ!

Συντάκτης: Αμάντα Δουλγεράκη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.