%ce%b5%cf%86%cf%81%cf%84%cf%81%ce%b5

Τα θερινά σινεμά είναι μια ανεκτίμητη παράδοση που συνεχίζεται για πολλές δεκαετίες, αποτελούν μια από τις αγαπημένες δραστηριότητες του καλοκαιριού και μας θυμίζουν κάτι από τη χαμένη μας αθωότητα. Στη Λευκωσία, έχουν λειτουργήσει πολλά ιστορικά θερινά σινεμά, που έχουν αφήσει αξέχαστες αναμνήσεις σε όλους όσους τα έχουν επισκεφτεί. Παρακάτω, θα αναφερθούμε σε μερικά από τα σινεμά που έχουν μια μακρά ιστορία στην πρωτεύουσα και που στο πέρασμά τους άφησαν μια τρυφερή και ρετρό αίσθηση.

Το διάσημο «Παλλάς» ήταν ένα από τα παλαιότερα σινεμά της πόλης και άνοιξε τις Πύλες του το 1949. Πρόκειται για έναν κινηματογράφο που αναμφισβήτητα έχει σημαδέψει την ιστορία της Λευκωσίας, καθώς είχε φιλοξενήσει απίστευτες πρεμιέρες και προβολές. Σχηματίζονταν ουρές τα βράδια του καλοκαιριού κάτω από τον έναστρο ουρανό προκειμένου να εξασφαλίσουν εισιτήρια- κυρίως στις πρεμιέρες. Το ιδιαίτερο άρωμα του ανοιχτού αέρα, ο ήχος της ταινίας που κρυβόταν πίσω από τη μεγάλη οθόνη αλλά κι η ευχάριστη ατμόσφαιρα παραμένουν ζωντανά στη μνήμη και στις καρδιές όσων πέρασαν αξέχαστες στιγμές στην ανοιχτή αυλή του. Σήμερα, ο παλιός κινηματογράφος ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται σαν χώρος συναυλιών, παραστάσεων και προβολών.

Μια άλλη κλασική επιλογή για τους σινεφίλ της πόλης ήταν το «Ακροπόλ», ένα σινεμά που έγραψε ιστορία. Άνοιξε τις πόρτες του το 1955 και απέκτησε άμεσα μια πολύ φανατική βάση θαυμαστών. Από την πρώτη στιγμή που έμπαινες στον χώρο, αισθανόσουνα την ιδιαίτερη και όμορφη διάθεση του σινεμά, που μαγνήτιζέ τους επισκέπτες. Αμέσως ένιωθαν την απόκρυφη ατμόσφαιρα να τους περιβάλλει σαν μια ζεστή αγκαλιά και γι’ αυτό και έγινε από τα πιο δημοφιλή της πόλης. Διέθετε μια μεγάλη οθόνη, μια πλούσια ταράτσα με υπέροχες μυρωδιές από γιασεμί που στην είσοδό της σε περίμενε μια παγωμένη λεμονάδα. Είχε φιλοξενήσει διάφορες ασπρόμαυρες κλασικές ταινίες μέχρι σύγχρονες αγαπημένες Hollywood επιτυχίες. Δυστυχώς κάηκε ολοσχερώς πριν μερικά χρόνια.

Το «Αθήναιον» θεωρείται ένα από τα ομορφότερα θρυλικά σινεμά που έδινε μια νεανική αίσθηση και πολλές γενιές το έχουν συνδέσει με τη διασκέδαση του καλοκαιριού, αφού πρόσφερε μια εξαιρετική ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν μια ταινία με φίλους, με την οικογένεια ή και το ταίρι τους. Η μουσική που έπαιζε πριν την προβολή των ταινιών δημιουργούσε μια ρομαντική ατμόσφαιρα και πρόσθετε στην αίσθηση της παλιάς εποχής. Μπορεί να μη λειτουργεί πλέον, αλλά συνεχίζει να ζει στις αναμνήσεις των κατοίκων.

Επόμενο στη λίστα μας με μια μαγευτική διάθεση το σινεμά «Αλάμο» με ρετρό διακόσμηση και ατελείωτες ώρες προβολής που συμβάδιζαν με τη μαγεία του καλοκαιριού. Αυτός ο κινηματογράφος ήταν ένα παράδειγμα του τρόπου που η κινηματογραφική εμπειρία μπορεί να γίνει ερωτική και τρυφερή. Το περιβάλλον άνετο και ελκυστικό, είχε ιδιαίτερη χάρη -με λίγα λόγια, ήταν ο ιδανικός χώρος για ζευγάρια, για να νιώσει κοντά ο ένας στον άλλο, να ανάψει με λαμπερά χρώματα το πάθος και να ζήσουν μια τρυφερή ερωτική βραδιά μιας κι η ατμόσφαιρα προσέφερε ηρεμία και χαλάρωση από τις ρομαντικές ταινίες που αποτελούσαν το πλαίσιο για ραντεβού

Για το τέλος αφήσαμε το σήμα κατατεθέν της τότε κοινωνικής ζωής της Λευκωσίας το σινεμά «Minerva». Ένας χώρος με πανέμορφο κήπο γεμάτος ρομαντισμό που άφηνε μια γλυκιά νοσταλγία κάτω από το φως του φεγγαριού. Βρισκόταν στην καρδιά της πόλης σε ένα ζεστό και καταπράσινο χώρο, με τις μυρωδιές των λουλουδιών και τα θεαματικά φωτισμένα κτίρια γύρω από την πλατεία, που έδιναν ένα αέρα αυθεντικότητας. Αξέχαστες βραδιές με δροσούλα, μουσική, ταινία και ποπ κορν. Ότι πιο ρομαντικό για τα πρώτα ραντεβού.

Στο τέλος της ημέρας, τα θερινά σινεμά είναι ένας τρόπος να απολαύσετε ήρεμες βραδιές με τις αγαπημένες σας ταινίες μέσα σε χαλαρή διάθεση και να ζήσετε τη φυσική ομορφιά κάτω από τα αστέρια. Έτσι βιώνετε τη δύναμη και τη μαγεία της κινηματογραφικής τέχνης με έναν τρόπο που είναι τόσο ρομαντικός, όσο και γλυκός. Σίγουρα, μόνο καλά θα σας κάνει, θα το απολαύσετε και θα περάσετε μια όμορφή βραδιά. Καλή σας θέαση.

Συντάκτης: Ρεβέκκα Κωνσταντίνου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου