Αύγουστος! Ο μήνας των ταξιδιών. Άλλοι για Χίο τράβηξαν κι άλλοι για Μυτιλήνη. Με αεροπλάνο, με πλοίο, με αλεξίπτωτο. Και να σου οι μεγάλες βαλίτσες, οι μικρές βαλίτσες, οι μικρότερες και πάει λέγοντας. Κάποιοι να ταξιδεύουν οικογενειακώς κι άλλοι με φίλους. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι οι «περίεργοι» που επιλέγουν να ταξιδέψουν μόνοι τους.

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν μόνοι τα έχουν βρει με τον εαυτό τους, τον έχουν καταλάβει και τον έχουν αποδεχτεί ώστε να μπορούν να τον «κουβαλήσουν» και στην άλλη άκρη του κόσμου εάν χρειαστεί. Ξέρουν τα ψεγάδια του, τα τρωτά του σημεία και τις αδυναμίες του τόσο καλά όσο ξέρουν και τα φωτεινά τους σημεία. Τα βάζουν στις αποσκευές τους και χωρίς κανένα αίσθημα μοναξιάς αναχωρούν για ένα ταξίδι αναψυχής το οποίο εννοιολογικά παίρνει τις πραγματικές του διαστάσεις, αφού αναψυχή δε σημαίνει μπεκρουλιάζω με την παρέα στα μπιτσόμπαρα -που μπορεί να σημαίνει κι αυτό- αλλά σημαίνει και ξεκουράζω κι ανατάσσω την ψυχή μου.

Οι ευεργετικές ιδιότητες του να ταξιδεύει κανείς μόνος είναι τόσο σημαντικές που θα σε ξαφνιάσουν:

 

Επαναπροσδιορισμός αξιών

Αρχικά, το να βρίσκεται κανείς μόνος σ’ ένα διαφορετικό περιβάλλον απ’ το συνηθισμένο, τον κάνει να έρθει σε επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο. Ακούει τις σκέψεις του, μιλά με τη σιωπή του κι ανακαλύπτει τι είναι αυτό που πραγματικά έχει ουσία στη ζωή του. Επομένως, επαναπροσδιορίζει τις αξίες και τις προτεραιότητές του οδεύοντας πια σ’ έναν δρόμο δικό του.

 

Προσωπική ενδυνάμωση

Ο σόλο ταξιδιώτης ενδυναμώνει τη σχέση με τον εαυτό του με αποτέλεσμα να εξυψώσει το ψυχικό του ανάστημα. Αντιλαμβάνεται ότι μπορεί να περάσει και μόνος του καλά κι αυτό τον αποτρέπει απ’ το να επιλέγει ακατάλληλους ανθρώπους στη ζωή του μόνο και μόνο για να μην είναι μόνος. Εξάλλου, η παρέα με τον εαυτό του είναι πολύ πιο εποικοδομητική απ’ τη συντροφιά ενός συναισθηματικά απόντα φίλου ή εραστή.

 

Κοινωνικοποίηση

Σ’ ένα τέτοιο ταξίδι, ο ταξιδιώτης έχει όλο τον χρόνο να γνωρίσει καινούργιους ανθρώπους και να μάθει απ’ τη διαφορετική κουλτούρα κα φιλοσοφία ζωής τους. Αυτή η συναναστροφή τον εξελίσσει τόσο σε κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Και πού ξέρεις, ίσως ο επόμενος συνταξιδιώτης του να είναι κάποιος από αυτούς.

 

Αυτοεξάρτηση

Ένας μοναχικός ταξιδιώτης βγαίνει απ’ το ασφαλές καβούκι του και δοκιμάζεται σε καινούργιες περιπέτειες κι εμπειρίες. Υπάρχουν τόσα συναρπαστικά μέρη που μπορεί να επισκεφτεί με πληθώρα δραστηριοτήτων, από extreme sports μέχρι διαλογισμό, που συμβάλουν στην ωρίμανσή του. Επομένως, μαθαίνει να βασίζεται στον εαυτό του, να ξεπερνά τα όρια και τους φόβους του, να ενισχύει την αυτοπεποίθησή του κι εν τέλει να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στην αυτοεξάρτηση.

 

Ελευθερία

Όταν ταξιδεύει κάποιος με μοναδική συντροφιά τον εαυτό του τότε δε χρειάζεται να συμβιβαστεί με κανενός άλλου το πρόγραμμα. Το καθορίζει αποκλειστικά ο ίδιος με βάση τις επιθυμίες και τις ανάγκες του. Ξυπνάει ό,τι ώρα γουστάρει, επισκέπτεται τα μέρη που επιθυμεί, τρώει ό,τι θέλει και γενικώς, κουμάντο κάνει μόνο αυτός. Η αίσθηση ελευθερίας που σου παρέχει κάτι τέτοιο συμβάλει στην ηρεμία του σώματος και του πνεύματος. Είμαι σίγουρη πως όλοι έχουμε καταπιεστεί σε διακοπές από ιδιόρρυθμους φίλους ή εραστές, συνεπώς, η επιλογή των σόλο ταξιδιών δεν είναι τόσο παράλογη, τελικά.

 

What happens in Vegas, stays in Vegas

Ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει ο μοναχικός ταξιδιώτης στα ταξίδια του, το μόνο σίγουρο είναι ότι δε θα το μάθει ποτέ κανείς, εκτός αν το κοινοποιήσει ο ίδιος. Μπορεί να δοκιμάσει και να δοκιμαστεί σε ό,τι επιθυμεί χωρίς να επικριθεί ή να σχολιαστεί από κανέναν. Είναι σχεδόν αόρατος! Κι αυτό πολλές φορές είναι λυτρωτικό.

Τα σόλο ταξίδια -κοντινά ή μακρινά- είναι εποικοδομητικά και χρήσιμα για όσους είναι έτοιμοι να διανύσουν τον εσωτερικό τους χάρτη βάζοντας τη γνώριμη καθημερινότητά τους σε λειτουργία πτήσης. Οι ωκεανοί συναισθημάτων που διασχίζουν, τους πλημμυρίζουν με ουσιαστικά εφόδια ώστε να απολαύσουν το σημαντικό ταξίδι της ζωής.

Συντάκτης: Κύπριδα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου