Οι ζωές μας είναι σαν το σούπερ μάρκετ. Κόσμος μπαινοβγαίνει συνέχεια· κάποιοι φεύγουν με τα καρότσια γεμάτα κι άλλοι με μια πορτοκαλάδα στο χέρι. Αυτό δε γίνεται και με τις ζωές μας; Κάποιοι μας τις ρημάζουν και κάποιοι άλλοι ούτε που τις ακουμπάνε, είτε γιατί δεν έχουμε στα ράφια αυτό που θέλουν είτε γιατί δεν έχουν το αντίτιμο για να το αγοράσουν.

Άνθρωποι έρχονται κι άνθρωποι φεύγουν. Σημασία έχει να καταλάβουμε ποιοι αξίζουν να παραμείνουν και ποιοι πρέπει επειγόντως να οδηγηθούν στην έξοδο κινδύνου. Να γίνει ένα ειλικρινές ξεσκαρτάρισμα δηλαδή, όσο δύσκολο ή επίπονο κι αν είναι.

Ποιους κρατάμε και ποιους αφήνουμε λοιπόν;

Κρατάμε:

-Όσους μας πάνε ένα βήμα παρακάτω. Μας μαθαίνουν, μας εξελίσσουν, μας ψηλώνουν πνευματικά και συναισθηματικά και μας κάνουν καλύτερους και πιο χρήσιμους ανθρώπους.

-Εκείνους που μας κρατάνε το χέρι στα σκοτάδια, δείχνοντάς μας μια χαραμάδα φωτός. Είναι παρόντες, άλλοτε σαν αποκούμπι κι άλλοτε σαν καύσιμο που μας ωθεί προς τη ζωή.

-Όσους ανάβουν φάρους στα όνειρά μας. Μας στηρίζουν υπενθυμίζοντάς μας σε κάθε στραβοπάτημα ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και, όταν τελικά ο στόχος επιτευχθεί, είναι εκεί για να το γιορτάσουμε παρέα.

-Αυτούς που, παρά το βαρυφορτωμένο τους πρόγραμμα, βρίσκουν πάντα χρόνο για εμάς ακολουθώντας μας στις εκδρομές, στα ταξίδια και στις τρέλες που θα σκαρφιστούμε.

-Εκείνους που τραγουδούν μαζί μας δυνατά κι ας ξεχνάνε τους στίχους και που χορεύουν με πάθος χωρίς να ξέρουν τα βήματα. Γιατί η ευτυχία γεννιέται στις στιγμές ξεγνοιασιάς και γέλιου.

-Όσους νοιάζονται! Είτε στέλνοντας ένα καλημέρα το πρωί για να μας φτιάξουν τη μέρα, είτε παίρνοντας ένα τηλέφωνο απλώς και μόνο για να δουν αν είμαστε καλά.

-Και τους άλλους, που ξέρουν να ακούνε. Κι είναι πάντα πρόθυμοι να γίνουν οι πιο πιστοί μας ακροατές χωρίς να μας κρίνουν ή να μας κουνήσουν το δάκτυλο, λέγοντάς μας πάντα την αλήθεια κι όχι αυτό που θέλουμε να ακούσουμε.

-Εκείνους που ξέρουν, μπορούν κι αντέχουν να μοιράζονται και να δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς ζωής. Μια σχέση χωρίς συναισθηματική σύνδεση είναι μια κενή σχέση, που απλά πιάνει χώρο στην ατζέντα μας.

-Αυτούς που όταν είμαστε μαζί τους, δεν ντρεπόμαστε και δε φοβόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας. Με όλα τα ψεγάδια και τις ρωγμές μας, με όλες τις συννεφιές αλλά και τις ομορφιές. Και δε διστάζουμε να είμαστε ευάλωτοι, επειδή νιώθουμε ασφαλείς μαζί τους.

-Όσους αρπάζουν τη ζωή από τα μαλλιά και μας παρασέρνουν κι εμάς μαζί.

Αφήνουμε:

-Τους περαστικούς και τους εφήμερους, αφού απορροφούν τον χρόνο μας ο οποίος καλό είναι να επενδύεται και να μην ξοδεύεται.

-Όσους μας στήνουν στον τοίχο απορρίπτοντας ή ακυρώνοντάς μας. Η έντονη κριτική και ο ευνουχισμός δηλητηριάζουν την προσωπικότητά μας την οποία οφείλουμε να προστατεύσουμε.

-Τους συντηρητικούς, οπισθοδρομικούς και στάσιμους, εκείνους που εμποδίζουν την εξέλιξή μας. Όπως επίσης και τους ρατσιστές, ομοφοβικούς και κοινωνικά αμόρφωτους. Η αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας συμβάλει στην ανάπτυξή μας, επομένως πρέπει να επιλέγουμε προσεχτικά ποιοι θα βρίσκονται στον περίγυρό μας.

-Αυτούς που δεν εκτιμούν την παρουσία μας, μας θεωρούν δεδομένους ή έχουν σταματήσει να μας διεκδικούν. Κανείς δεν είναι κανενός και τίποτα δεν κρατάει για πάντα. Γραφικό μεν, σωστό δε.

-Τους ρηχούς ανθρώπους, χωρίς ενσυναίσθηση, που δε φροντίζουν το μέσα τους κι η αυτογνωσία είναι γι’ αυτούς λέξη άγνωστη κι έννοια περιττή. Γιατί, είτε θα μας περάσουν για τρελούς, είτε θα γίνουμε σαν κι αυτούς.

-Όσους έχουν τσακωθεί με την αλήθεια, αφού η ειλικρίνεια είναι βασικό συστατικό μιας υγειούς σχέσης.

-Εκείνους που μας ρίχνουν ψυχολογικά με την αρνητική τους διάθεση κι απαισιοδοξία. Θετική ενέργεια κι αύρα παιδιά!

 

Εν κατακλείδι, κρατάμε εκείνους που φέρνουν στις ζωές μας αγάπη, φως κι ουσία αφήνοντας απ’ έξω όσους κουβαλάνε μιζέρια, δηθενιά και ρηχότητα. Ακόμα κι αν στο τέλος  αυτής της διαλογής δε μείνει κανείς στο καλάθι μας, ας προτιμήσουμε να πορευτούμε με τον εαυτό μας κι ας μπούμε στη διαδικασία να αξιολογήσουμε λιγάκι και τα κριτήριά μας. Κάποια στιγμή, θα έρθει αυτός που αξίζει να κρατηθεί, αυτό είναι σίγουρο.

Και να θυμάστε: Οι ψυχές μας δεν είναι ευρείας κατανάλωσης.

Συντάκτης: Κύπριδα