Όλοι μας θέλουμε να έχουμε σωστή αντιμετώπιση από τους γύρω μας. Ειδικότερα όταν είμαστε σε μία σχέση. Θέλουμε να υπάρχει επικοινωνία, εμπιστοσύνη και ισότητα μεταξύ μας. Όμως δεν παίρνουμε ή έστω δεν έχουμε αυτά που αναζητούμε.

Στις μέρες μας οι άνθρωποι φοβούνται να αντιμετωπίσουν την αλήθεια, πόσο ακόμα να την ξεστομίσουν. Σου κρύβει την αλήθεια γιατί και καλά δε θέλει να σε πληγώσει. Γιατί σ’ αγαπάει και δεν θέλει για κανένα λόγο να πονάς.  Άρες μάρες κουκουνάρες. Αν σε νοιαζόταν κι αν σε αγαπούσε θα μιλούσε με ειλικρίνεια και δε θα κατέφευγε σε χίλιες δύο φτηνιάρικες δικαιολογίες. 

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σου πει τι έγινε. Μπορεί να ξέρεις ήδη την αλήθεια και να μη λες τίποτα.  Απλά θα περιμένεις υπομονετικά, κι ας καίγεσαι μέσα σου, να σου το πει. Τσάμπα θα περιμένεις και τσάμπα θα τυραννάς το μυαλό σου. Μέχρι να ‘ρθει η μέρα που θα κάνεις το μεγάλο μπαμ, θ’ ανοίξεις το στόμα σου και θα γίνει το έλα να δεις. Το «δε σου είπα την αλήθεια γιατί θα σε πλήγωνα» είναι αναμενόμενη απάντηση και είναι ακριβώς η ατάκα που χρειάζεσαι για να πάρεις ανάποδες.

Δεν είναι προστασία το ψέμα, αν σου πέρασε από το μυαλό αυτό το σενάριο. Δειλία είναι. Πώς ξέρει κι αποφασίζει ποιο είναι το καλύτερο για σένα; Ο μόνο τρόπος να σε προστατεύσει κανείς, όποιος κι αν είναι αυτός, όποια είδους σχέση κι αν έχετε, είναι η αλήθεια. Είναι να φροντίσει έτσι ώστε εσύ να μην αιθεροβατείς, να προσπαθήσει όσο μπορεί να σε κάνει να ξέρεις πού πατάς και πού βρίσκεσαι.

Κάπου εκεί, μεταξύ καβγάδων και χιλιοχρησιμοποιημένων ψευτοεπιχειρημάτων, το παίρνεις και εσύ πατριωτικά και με το δίκιο σου, κι αφού γίνεστε μαλλιά κουβάρια αποφασίζεις να σταματήσεις ν’ ασχολείσαι. Κάπου εκεί κατανοείς πως δεν υπάρχει κάτι άλλο να σε κρατάει εκεί. Κλείσε την πόρτα και φύγε. 

Πλέον καταλαβαίνεις πόσο εύκολα μπορεί να γκρεμιστεί μια σχέση και ότι η εμπιστοσύνη είναι ένα θέμα με το οποίο δεν παίζεις. Καταλάβεις ότι η ουτοπία και η σκληρή πραγματικότητα θα συνυπάρχουν για πάντα. Θα συνυπάρχουν πάντα και παντού στο χρόνο και στο χώρο και δε θα μπορείς να κάνεις τίποτα για το αλλάξεις αυτό. Εσύ ξέρεις αν θέλεις να ζεις σε μία τέτοια ουτοπία. Απλά οι ουτοπίες δεν είναι πάντα όπως φαίνονται.  

 

Επιμέλεια Κειμένου Λουκίας Χριστοδούλου: Σοφία Καλπαζίδου

Συντάκτης: Λουκία Χριστοδούλου