Αν όχι όλοι μας, τότε οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ζήσει αυτό που λέμε φοιτητική ζωή! Ξέρουμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει να ξεμένεις από λεφτά. Και το αστείο είναι ότι δεν καταλαβαίνουμε και δεν ξέρουμε πού και πότε τα χαλάμε. Πέραν των υποχρεώσεών μας, παράλληλα ως φοιτητές κάνουμε και τη ζωή μας. Γιατί, κακά τα ψέματα, αυτό που όλοι λένε ότι είναι τα ωραιότερα χρόνια ολόκληρης της ζωής μας ισχύει.

Στης αρχές ως φοιτητής δεν ξέρεις πώς να διαχειριστείς σωστά τα χρήματά σου. Πηγαίνεις κάθε εβδομάδα στο σούπερ μάρκετ και δίνεις πενήντα ευρώ για να εφοδιάσεις το σπίτι – συνήθως με παντελώς άχρηστα αντικείμενα. Πληρώνεις αμέσως όλους σου τους λογαριασμούς κι απλά μέχρι την Παρασκευή έχεις καταλήξει άντε με είκοσι ευρώ στο πορτοφόλι.

Δεν αγχώνεσαι, εντάξει σιγά το πράγμα. Έτσι κι αλλιώς δεν είχες σκοπό να βγεις για ποτό. Προτιμάς να κάτσεις στο διαμέρισμά σου να δεις ταινίες κι απλά να σερφάρεις στο διαδίκτυο. Έλα όμως που μέσα σου ξέρεις πολύ καλά ότι θα κάνεις οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που είχες στο μυαλό σου εξ αρχής.

Φτάνει Παρασκευή λοιπόν και τα μηνύματα απ’ τους φίλους σου έχουν ξεκινήσει να έρχονται απ’ το απόγευμα. Συμφοιτητές σου σε ρωτάνε αν θες να πας μαζί τους, άλλοι απλά σε ενημερώνουν ότι θα είναι στο συγκεκριμένο μπαράκι κι οι φίλοι σου απλά σου επιβάλουν να πας. Απαντάς σχεδόν αρνητικά σε όλες τις προτάσεις γιατί στο μυαλό σου βρίσκεται το τελευταίο σου εικοσάρικο. Όμως όσο βραδιάζει όλο πιο πολύ θες να βγεις μαζί με τους και να περάσεις καλά.

Όλοι ξέρουμε τι γίνεται στην τελική. Θα βγεις με τους φίλους σου. Θα περάσετε υπέροχα, θα κάνετε χαβαλέ και θα πίνετε μέχρι να γίνετε λιώμα. Θα περάσεις καταπληκτικά και μετά από τόσα ποτά που θα έχεις καταναλώσει το μοναδικό πράγμα που δε θα σκέφτεσαι θα είναι τα χρήματα. Ξέρεις άλλωστε ότι είναι πλέον αργά για να τα σκέφτεσαι αφού έχεις βγει και σίγουρα δεν το μετανιώνεις.

Αυτό σημαίνει άλλωστε φοιτητής. Να βγαίνεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο κι ακόμα και καθημερινές. Απλά το θέμα είναι να μάθεις να διαχειρίζεσαι τα λεφτά σου έτσι ώστε να μπορείς να πηγαίνεις για ποτό χωρίς να καταλήξεις άστεγος. Γιατί ναι, ωραία είναι να βγαίνεις, να πίνεις και να περνάς υπέροχα με την παρέα σου αλλά όλα αυτά χρειάζονται και λεφτά.

Καθώς περνάει ο καιρός μαθαίνεις να διαχειρίζεσαι πιο σωστά τα χρήματά σου. Πλέον δε χαλάς πενηντάευρα στο σούπερ μάρκετ και σιγά το πράγμα, δε θα χαλάσει κι ο κόσμος αν καθυστερήσεις και λίγο να πληρώσεις τα κοινόχρηστα και τους λογαριασμούς σου.

Έτσι είναι η φοιτητική ζωή. Να βγαίνεις για ποτά, να διασκεδάζεις και να γλεντάς. Εντάξει καλά τα ποτά κι ο χαβαλές και ποτέ δε θα μας φύγει η όρεξη γι’ αυτό, αλλά, παιδιά, τα κεφάλια μέσα όταν έρχεται εξεταστική. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό. Θα περάσει, ελπίζουμε κι εμείς!

Συντάκτης: Λουκία Χριστοδούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη