Είναι λογικό ο φόβος να σε επισκέπτεται συχνά ή να συνυπάρχετε, ενώ αποτελεί έναν όχι και τόσο ευχάριστο σύντροφο. Κάποιες φορές τον νιώθεις σαν θηλιά στον λαιμό. Υπάρχουν στιγμές που τον συναντάς και που μία δύσκολη κατάσταση σε οδηγεί προς εκείνον. Μπορεί να τον θυμηθείς και να τον νιώσεις ξανά όταν βιώνεις κάτι παρόμοιο με αυτό που τον δημιούργησε. Κάπως έτσι τον βλέπεις να επεκτείνεται και στη συνέχεια να διαιρείται σε φοβίες. Κοινότυπες ή μη, μικρές ή μεγάλες, αποτελούν κομμάτι της ζωής σου, αλλά ευτυχώς για σένα κομμάτι σου είναι και ο άνθρωπός σου.

Γνωρίζεις από πότε ξεκίνησες να φοβάσαι κάτι. Ξέρεις την αφετηρία του φόβου σου κι αν όχι την ψάχνεις. Γνωρίζεις τι τον εντείνει, τι τον καλμάρει, τι μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς για λίγα λεπτά ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά δε γνωρίζεις πώς να το ξεπεράσεις! Βρίσκεσαι σε συνεχόμενη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος: «φοβάμαι και δεν μπορώ να νιώσω ελεύθερος». Αργά ή γρήγορα διακρίνεις στοιχεία σου που είναι ακόμη μαγκωμένα και αποδίδονται στις φοβίες που δε σε έχουν απελευθερώσει και έχουν αντίκτυπο σε διάφορους τομείς, όπως στις σχέσεις σου.

Ο άνθρωπός σου στέκεται δίπλα σου, σε στηρίζει και είναι εκεί να σε ακούσει όποτε νιώσεις την ανάγκη να ανοίξεις το κουτί με τις φοβίες. Άφησε πίσω τη σκέψη πως θα αποτελέσεις πρόβλημα για εκείνον και πως θα τον επιβαρύνεις, από τη στιγμή που έχετε μάθει να μοιράζεστε πολλά. Δεν αναφέρομαι μόνο σε ευχάριστες στιγμές ή σε υλικά αγαθά. Δες το σαν μία ευκαιρία να του ανοιχτείς και να βγάλεις στην επιφάνεια ένα καινούριο και διαφορετικό στοιχείο από τον εσωτερικό σου κόσμο που δεν είχε συναντήσει μέχρι σήμερα. Αυτόματα θα έρθεις σε απόσταση αναπνοής με όσα σε ταλαιπωρούν και θα ‘ρθείτε πιο κοντά.

Περνώντας, λοιπόν, από τη «διαδικασία» αυτή έχετε ακουμπήσει μαζί τις φοβίες σου. Ίσως κάποιες απ’ αυτές να έχουν παιδέψει στο παρελθόν ή να συνοδεύουν στο παρόν και το ταίρι σου. Εκεί μάλιστα το ενδιαφέρον θα γίνει μεγαλύτερο, αφού θα υπάρξει κάποιο είδος ταύτισης. Βάλτε κάτω τους φόβους σας, σημειώστε τους και αναλύστε ό,τι τους αφορά -ανάμεικτα συναισθήματα, απροσπέραστα γεγονότα, έντονες εικόνες, σκληρά πρόσωπα, δύσκολες καταστάσεις, βαριές λέξεις, όσα πάνε πακέτο με εκείνους. Επέτρεψε στον/στη σύντροφό σου να σου κάνει ερωτήσεις που αντιστοιχούν στην παιδική σου ηλικία, όπως για παράδειγμα «Τι είναι αυτό που σε τρόμαζε περισσότερο όταν ήσουν μικρός;». Ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία και τους γύρω σου, του τύπου « Υπάρχει κάποιο εξωτερικό ή εσωτερικό χαρακτηριστικό που σε φοβίζει;». Ερωτήσεις που αφορούν τη στάση σου απέναντι στο μέλλον και κατά πόσο αγχώνεσαι γι’ αυτό. Παρακολουθήστε μαζί φυσικά φαινόμενα, ανακαλύψτε θέματα που περιβάλλονται από το σύμπαν και εστιάστε σε κάθε τύπο φοβίας χωριστά στην περίπτωση που αφορούν σε υπαρξιακά θέματα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να προχωρήσετε σε κάποια δραστηριότητα που θα σε φέρει αντιμέτωπο/η με τον φόβο. Για παράδειγμα, αν φοβάσαι τα ύψη, ξεκινήστε μαζί εξορμήσεις σε μέρη με υψόμετρο και όσο περνά ο καιρός προχωρήστε σε μεγαλύτερο ύψος.

Σε μία ερωτική σχέση το να νιώθεις ασφαλής είναι η νούμερο ένα ανάγκη σου παρεούλα με την εμπιστοσύνη. Η ασφάλεια θεωρείται ένας από τους κορυφαίους εχθρούς του φόβου και είναι ικανή να τον καταρρίψει. Επομένως, είναι απόλυτα φυσικό ο/η αγαπημένος/η σου να αποτελέσει συνοδοιπόρο στην προσπάθεια να διώξεις τις φοβίες σου. Δεν ήταν λίγες οι φορές που συνέβη κάτι που ως ένα βαθμό σε επηρέασε και στράφηκες προς το μέρος του. Σκέφτηκες θετικά, επειδή είχες εκείνον/η που ήταν ικανός/η να απαλύνει ό,τι άσχημο ένιωθες. Έτρεξες να πάρεις μια αγκαλιά, ένα φιλί. Μπήκες στη «φούσκα» προστασίας σου. Ακριβώς το ίδιο θα συμβεί αν επιλέξεις να ξεπεράσετε μαζί αυτό που σε φοβίζει. Στο χέρι σου είναι αν μέσα από αυτό θα κερδίσεις έναν απελευθερωμένο εαυτό που θα απολαμβάνει μια σχέση  δυνατότερη από χθες.

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γ.