Είναι φορές που κάτι τόσο απλό όσο το πώς σηκώθηκες από το κρεβάτι σου, μπορεί να δείξει πολλά για την τρέχουσα ψυχολογική σου κατάσταση. Μηχανικές κινήσεις που εκείνη τη στιγμή δεν αντιλαμβάνεσαι, αλλά φωνάζουν δυνατά την ταμπέλα που αντιστοιχεί στην προσωπική σου ζωή. Και εδώ σκάει η εξής ερώτηση: Έχεις αναρωτηθεί αν το πρώτο πράγμα που κάνεις ασυναίσθητα κάθε πρωί υποδηλώνει όσα προανέφερα;

Μέρα και νύχτα κουβαλούν διαφορετικό ψυχολογικό φορτίο. Είναι ξεκάθαρα αποδεδειγμένο πως τα βράδια όλα αλλάζουν κάπως μορφή. Τα λες και περισσότερο «θολωμένα», γεμάτα ανησυχίες, καλές και κακές. Άλλοτε χαλαρώνεις, βυθίζεσαι σε αυτές, άλλοτε τα σπας έξω μακριά από εκείνες κρατώντας μάλλον τις πιο ευχάριστες. Όλα είναι στο πρόγραμμα εξάλλου. Καταλήγεις γενικότερα στο γεγονός πως βγαίνεις λίγο-πολύ έξω απ’ τη ρουτίνα σου με το που πέφτει ο ήλιος και τα χαμηλωμένα φώτα ανάβουν. Ξημερώνει, χτυπά το ξυπνητήρι την ώρα που το έχεις εσύ ορίσει εγκαινιάζοντας την έναρξη της ημέρας. Και κάπως έτσι συμβαίνει ένα mini back to reality. Όσα νιώθεις, αισθάνεσαι, σκέφτεσαι τόσο για σένα όσο και για το πρόσωπο που πρωταγωνιστεί στη ζωή σου αυτήν την περίοδο είναι μπροστά στα μάτια σου. Τίποτα δεν μπορεί να τα καλύψει από τη στιγμή που πρέπει να σοβαρευτείς, να οργανωθείς και να ξεκινήσεις το πρόγραμμά σου.

 

 

Και μιας και κάναμε αναφορά στο υποτιθέμενό σου πρόγραμμα, όταν ήσουν στα χωρίσματα και έπινες για να ξεχάσεις ή είχες πέσει με τα μούτρα στη δουλειά πληρώντας άψογα όλα τα χαρακτηριστικά ενός εργασιομανή ανθρώπου, το πρωί της επόμενης, για θυμήσου, μπορούσες να πάρεις τα πόδια σου; Δεν υπήρχε περίπτωση να στρώσεις το κρεβάτι σου με το που σηκωθείς και ζήτημα είναι αν το καταφέρεις έστω και σε άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα. Νωχελικές κινήσεις από τη στιγμή που το μυαλό σου έχει να διαχειριστεί μία τεράστια αλλαγή, την ήθελες δεν την ήθελες, με αποτέλεσμα να μη δίνει και πολύ γρήγορα εντολές λειτουργίας. Επίσης, μην ξεχνάμε πως θες να κρατήσεις και δυνάμεις για τη συνέχεια. Αφού με το που συνέλθεις θα αρχίσεις να διακτινίζεσαι παντού και σε όλους. Μέχρι και τη θεία Σούλα που έχεις να την δεις από πέρυσι το χειμώνα που είχε σπάσει ένα πόδι και πήγες για τα περαστικά μαζί με ένα κουτί τουλούμπες, τώρα θα πας να επισκεφθείς έτσι, για να δεις τι κάνει που την πεθύμησες.

Δεν μπορείς να περιμένεις μέσα στους τέσσερεις τοίχους του σπιτιού ώσπου να σχολάσει το κολλητάρι από τη δουλειά. Η φάση είναι κοιτιέσαι στον καθρέφτη, διψάς για καφεΐνη, δε σε νοιάζει το περιβάλλον που βρίσκεσαι με το που ξυπνήσεις γιατί στην τελική το βλέπεις μόνο τότε. Και να θυμάσαι, μιλάμε για τις πρώτες-πρώτες μέρες της κατάστασής σου αυτής, που πάνω κάτω είναι κοινές για όλους μας. Τώρα αν μετά γίνεις σούπερ οργανωτικός ή μετακομίσεις, αυτόματα έχεις αλλάξει και status.

Αλλάζοντας τον τύπο του πρωινού, αναφερόμαστε και σε διαφορετική κατάσταση. Γνώρισες κάποιον ή κάποια. Κεραυνοβόλος ή μη, έχεις κολλήσει εκεί. Νιώθεις την πεταλούδα βρε παιδί μου να βρίσκει με τα άγαρμπα φτερά της στα τοιχώματα του στομαχιού σου! Αισθάνεσαι την φρεσκάδα που σου χτυπά την πόρτα και σου λέει «γιατί όχι;»! Ανοίγεις τα μάτια σου, κλείνεις βιαστικά το ξυπνητήρι και τρέχεις να ανοίξεις τις ειδοποιήσεις σου. Πόσες ώρες πριν ήταν ενεργό το πρόσωπο; Πόσο κοιμήθηκε και τι να έκανε άραγε όσο ήταν ξύπνιο ενώ εσύ έβλεπες όνειρα; Πέντε φορές σου ζήτησε να πάτε για καφέ και πληκτρολογείς το «ναι» ψάχνοντας έναν ιδιαίτερο τρόπο χωρίς να γίνεις γραφικός. Ψάχνεις πώς να πεις το καλημέρα πριν βρεις καλά-καλά πώς να βάλεις μπροστά τη μηχανή του καφέ. Το λες και κατόρθωμα. Θες για αρχή να εντυπωσιάσεις, πώς να το κάνουμε; Κι όλα αυτά με την τσίμπλα στο μάτι, να θολώνει το τοπίο πιο πολύ κι απ’ την καψούρα σου. Μην το ψάχνεις και πολύ!

Επόμενη κίνηση φυσικά, βάζεις το κινητό στην φόρτιση, επειδή δε γίνεται να φύγεις χωρίς μπαταρία. Πώς θα μιλάτε αν σου απαντήσει όλη-μέρα; Τον πρώτο καιρό το «σε κλείνω έχω δουλειά» δεν υφίσταται.  Μετά, έρχεται και δένει η πρωινή προσωπική φροντίδα έτσι, ώστε να είσαι στην πένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Φυσικά και η μουσική με ερωτικά ανεβαστικά τραγούδια παίζει παντού. Μη σου πω πως πρώτα συνδέεις το λάπτοπ με τα ηχεία και μετά τρως πρωινό. Φευγάτο, έξαλλο ντύσιμο και έφυγες για την καθημερινή ρουτίνα, η οποία στην περίπτωσή σου μόνο εκπλήξεις και χαζά χαμόγελα μπορεί να περιλαμβάνει.

Πάμε σ’ ένα άλλο σκηνικό. Σε ένα ίσως διπλό ή και μονό κρεβάτι, αν και δε σε απασχολεί καθόλου το είδος του από τη στιγμή που ξυπνάς νιώθοντας ασφάλεια και μία κάποια ζεστασιά. Πρώτο πράγμα για σένα το πρωί είναι να ξυπνήσεις και να καλημερίσεις τον σύντροφό σου με ένα ερωτικότατο μήνυμα ή ένα φιλί. Ετοιμάζεις ένα υγιεινό πρωινό και απαριθμείς τις δουλειές σου. Εννοείται πως θα τ’ ανταπεξέλθεις τέλεια, αφού θεωρείς πως όλα μπορούν να πάνε όμορφα. Γενικά βρίσκεσαι σε μια φούσκα ρομαντισμού προετοιμάζοντας τα επόμενα “to do” μαζί με το ταίρι. Έχεις φροντίσει να ετοιμαστείς δείχνοντας την καλύτερη έκδοση του εαυτού σου, συνοδεύοντας το πρόσωπό όσο καλύτερα θα μπορούσες. Δεν αφήνεις τίποτα γι’ αργότερα ή για την επόμενη μέρα, αν είσαι σε θέση να το κάνεις εκείνη τη στιγμή. «Γιατί να μην κερδίσεις περισσότερο χρόνο μαζί με τον άλλον», σκέφτεσαι. Εννοείται μέσα σε όλα αυτά θα έχεις βρει ήδη, από την πρώτη μόλις γουλιά καφέ, τι είναι αυτό που θα κάνεις για να εντυπωσιάσεις ή και να ευχαριστήσεις.

Τρία διαφορετικά ξυπνήματα, λοιπόν, με μία αντίστοιχη προσωπική κατάσταση επιβεβαιώνοντας πως σε κάθε ξεκίνημα της ημέρας, γνωρίζεις κάλλιστα πού πατάς και πού βρίσκεσαι.

Συντάκτης: Γεωργία Ρουμελιώτη
Επιμέλεια κειμένου: Μαρία Ρουσσάκη