pillow665

Ένα από τα λίγα πράγματα που δεν αποτελούν προσωπική επιλογή σε αυτή τη ζωή είναι ο οικογενειακός μας κύκλος. Κανείς δε διαλέγει τους συγγενείς του και οι σχέσεις μαζί τους ποικίλουν από πολύ στενές μέχρι σχέσεις στις οποίες καλείσαι να συμβιβαστείς. Κακά τα ψέματα, κάποιους απλώς τους ανεχόμαστε ενώ δεσμοί όπως οι αδερφικοί μπορεί να ‘ναι και καρμικοί. Τα αδέρφια συνιστούν τους πρώτους φίλους μας. Μαζί τους πρωτογνωρίσαμε τη ζωή, ενώ λάβαμε κοινή ανατροφή με παρόμοιες παιδικές -και όχι μόνο- εμπειρίες. Ακόμα κι αν δε νιώθουμε άνετα να συζητήσουμε κάποια θέματα με τ’ αδέρφια μας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, ξέρουμε ότι στο τέλος της ημέρας, ό,τι κι αν γίνει, θα είναι εκεί για μας.

Είναι σημαντικό να ιεραρχούμε -έστω στο μυαλό μας- τους ανθρώπους στη ζωή μας και να κρίνουμε αν αξίζει με βάση τη σχέση μας μαζί τους να θυσιάζουμε αλήθειες και να κρύβουμε γεγονότα. Δεν είναι λίγες οι φορές που εξωτερικοί παράγοντες μπορεί να διχάσουν δυο αδέρφια, ειδικά αν εμπλέκονται συναισθηματικοί και ερωτικοί λόγοι, και τότε εύκολα μπορεί να οδηγηθούν σε ρήξη. Σκέψου πως το αδερφάκι σου μόλις γνώρισε ένα νέο πρόσωπο ή μόλις επισημοποίησε κάποια σχέση που είχε και ο/η σύντροφός του στην ουσία είναι ένα νέο μέλος στην οικογένεια που ακόμα κι αν δεν εγκρίνεις πρέπει να αντιμετωπίσεις με σεβασμό και φιλική διάθεση. Τι γίνεται όμως όταν καταλαβαίνεις πως το συγκεκριμένο πρόσωπο έχει άλλες διαθέσεις και όχι και τόσο αθώες προθέσεις για σένα;

Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό ζήτημα που απαιτεί εξίσου λεπτό χειρισμό. Αρχικά εάν έχεις παρατηρήσει πως ο/η σύντροφος του/της αδερφού/ής σου σε γλυκοκοιτάζει, φρόντισε να μετατρέψεις την υποψία σε βεβαιότητα και να είσαι σίγουρος ότι δεν αποτελεί ιδέα ή παρεξήγηση. Δες λίγο καλύτερα τα στοιχεία που σε οδηγούν στο συγκεκριμένο συμπέρασμα ή κάνε μια ξεκάθαρη συζήτηση μαζί του/της προκείμενου να διαπιστώσεις τι ακριβώς αισθάνεται για σένα. Καθόλου απίθανο ο άνθρωπος που τολμάει να εκδηλώσει ταυτόχρονα ενδιαφέρον σε δύο άτομα που σχετίζονται με τόσο κοντινό συγγενικό δεσμό, να κοιτάει κι αλλού, άρα μπορείς να υποψιαστείς και πόσο ειλικρινής και ανοιχτός είναι στη σχέση του.

Αν επιβεβαιώσεις τις υποψίες σου, το πώς και το αν θα το αποκαλύψεις στο αδερφάκι σου τι έχει στο μυαλό σου το ταίρι του είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσεις εσύ κάνοντας πρώτα ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σου, όπως «Αν ήμουν στη θέση του, θα ήθελα να ξέρω;» αλλά και «Πώς θα ένιωθα αν μάθαινα ότι ένα τόσο κοντινό μου άτομο μού κρύβει κάτι τέτοιο;». Σε κάποιες περιπτώσεις, αν το άτομο δεν είναι προκλητικό και δε σε φέρνει σε δύσκολη θέση με τα λεγόμενά του ή τις πράξεις του, θα μπορούσες για αρχή να ξεκαθαρίσεις τη θέση σου, να ζητήσεις να κρατήσει τις απαραίτητες αποστάσεις και αν παρατηρήσεις ότι συνεχίζεται η ίδια συμπεριφορά να μιλήσεις στον/στην αδερφό/ή σου ξεκάθαρα.

Παρ’ όλα αυτά και μόνο που έγινε μία φορά ερωτική προσέγγιση προς εσένα θα μπορούσε να είναι υπεραρκετό για να τελειώσει ο δεσμός τους. Δες το σφαιρικά και σαν να βρίσκεσαι έξω από την κατάσταση. Τι νόημα έχει να είναι κανείς με ένα ταίρι που στρέφει την προσοχή του και αλλού; Συνάπτουμε μια σχέση επειδή το ερωτικό ενδιαφέρον μας περιορίζεται στο άτομο που έχουμε απέναντί μας. Δεν είναι παιχνίδι μοιρασιάς ο έρωτας και σίγουρα όσο και να το αποφεύγεις, κάποια στιγμή θα έρθουν όλοι αντιμέτωποι με την αλήθεια. Γι’ αυτό, με όποιον τρόπο κι αν πέσει η αυλαία, σκέψου εάν θα αντιμετωπίσεις το συμβάν ξεκάθαρα ή αν θα περιμένεις το πλήρωμα του χρόνου, ένα πλήρωμα που αναμφισβήτητα θα έρθει, καθώς αργά ή γρήγορα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια και τα ψέματα αποκαλύπτονται.

Συντάκτης: Ιωάννα Μ.
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα