Είναι πολύ δύσκολο ένας ηθοποιός να μπορεί να μεταμορφώνεται με μεγάλη ευκολία και να μπαίνει στο πετσί κάθε ρόλου τόσο καλά, ώστε να έχεις συνδέσει το πρόσωπό του με κάθε χαρακτήρα που έχει υποδυθεί και να μην μπορείς να φανταστείς άλλον σ’ αυτόν. Το ταλέντο ενός ηθοποιού, πέρα από την εύκολη μετάβαση στο δράμα και στην κωμωδία, έγκειται και στο πόσο αξέχαστη μας μένει η κάθε του ερμηνεία. Σ’ εκείνο το χειροκρότημα που θέλουμε να του δώσουμε, όχι μόνο όταν αυτός βρίσκεται στο θεατρικό σανίδι, αλλά και πίσω από τα κινηματογραφικά φώτα ή την οθόνη μιας τηλεόρασης, που μας συντροφεύει τα βράδια που επιλέγουμε να καθίσουμε σπίτι και να χαλαρώσουμε. Κι αν μιλάμε για ταλέντα, μιλάμε σίγουρα για τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο.

Αν καθίσουμε να σκεφτούμε τις παραγωγές στις οποίες έχει συμμετάσχει και τις επιτυχίες που τον έχουν συντροφεύσει, σίγουρα χάνουμε το μέτρημα. Όμως υπήρχαν δέκα απόλυτες -για εμάς φυσικά- στιγμές που με την ερμηνεία του μας άφησε με το στόμα ανοιχτό. Πάμε να μετρήσουμε αντίστροφα από το πιο παλιό στο πιο πρόσφατο.

 

Νο 10: 10 μικροί Μήτσοι

Η σατυρική σειρά του Λάκη Λαζόπουλου μας σύστησε τον Λεωνίδα ή κατά κόσμο Λεό. Η προσέγγισή του στον ρόλο ήταν σίγουρα ο ορισμός της σάτιρας και τον έκανε ξεχωρίσει με το ταλέντο του στην υποκριτική. Παρ’ όλα αυτά σίγουρα η σειρά είχε κάποια στοιχεία που αν επιλέγαμε να τη γυρίσουμε 30 χρόνια μετά θα τ’ αλλάζαμε και δε θα είχαν σχέση με το κοινό που απευθυνόταν τότε.

 

Νο 9: Τα Εγκλήματα

Η σειρά αυτή, ήταν που τον καθιέρωσε στην τηλεόραση, τον έκανε γνωστό στο ευρύ κοινό αλλά ταυτόχρονα του επέτρεψε να ξεδιπλώσει το καλλιτεχνικό του ταλέντο. Με τον ρόλο του περίεργου κι ασυμβίβαστου Τζόνι, μας χάρισε απλόχερα πολλές στιγμές μαύρης κωμωδίας που -μεταξύ μας ακόμη και σήμερα- όταν τις βλέπουμε γελάμε σαν την πρώτη φορά. Το άδοξο τέλος του χαρακτήρα που υποδύθηκε στη σειρά, έδωσε και το grande φινάλε το χαρακτήρα.

 

Νο 8: Είσαι το ταίρι μου

Από τη μία κωμωδία στην άλλη, αλλά αυτή τη φορά σε ρόλο που δε θυμίζει σε τίποτα τον Τζόνι από τα Εγκλήματα. Από έναν τύπο δυναμικό κι έξτρα, αυτή τη φορά μετατρέπεται σ’ έναν γλυκό, ρομαντικό, ευαίσθητο κι ανασφαλή νέο ο οποίος αποζητά την αγάπη. Κι οι δύο ρόλοι είναι κωμικοί, αλλά δύσκολα κανένας καταλαβαίνει ότι είναι ο ίδιος ηθοποιός πίσω απ’ αυτούς, δείχνοντάς μας ότι στην κωμωδία κρύβονται πολλά πρόσωπα κι αυτός καταφέρνει να ελίσσεται και να τα κατακτά όλα. Και σ’ αυτό το σημείο ν’ αναφέρουμε ότι δεν πειράζει Γρηγόρη που δεν κέρδισες την καρδιά της Βίκης, κέρδισες τις δικές μας κι αυτό αρκεί.

 

Νο 7: Πέντε Λεπτά Ακόμη

Εδώ τον βλέπουμε σε ρόλο κωμικό που έχει κάποια δραματικά στοιχεία. Υποδύεται έναν παθιασμένο ζηλιάρη και παράφορα ερωτευμένο νέο, ο οποίος χάνει τη ζωή του σ’ ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Έτσι επιστρέφει στη ζωή της πρώην συντρόφου του σαν φάντασμα, με σκοπό να εμποδίσει μια μελλοντική της σχέση. Αν και δεν είναι τόσο γνωστή αυτή του η ταινία, η ερμηνεία του ήταν τόσο άρτια που του χάρισε το βραβείο Α’ Ανδρικού ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι έτσι θα της δώσουμε μια θέση σ’ αυτή τη λίστα.

 

Νο 6: Το δέκα

Η τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος «το 10» του Μ. Καραγάτση, δεν τον ξεχώρισε μόνο γιατί τον είδαμε και σε διαφορετικό ρόλο από αυτούς που τον είχαμε συνηθίσει, αλλά και γιατί του χάρισε ένα ακόμη βραβείο, αυτό του Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Χρειάζεται ν’ αναφέρουμε κάτι άλλο για τη μαγική του ερμηνεία;

 

Νο 5: Ratatouille

Και στη μεταγλώττιση φωτιά ο Βασίλης. Εδώ μας ταξιδεύει η φωνή του και μας κάνει να συμπαθήσουμε όλοι -μικροί και μεγάλοι- αυτό το έξυπνο τρωκτικό που βλέπουμε στην ταινία. Γι’ άλλη μία φορά ο ηθοποιός μας δείχνει το ταλέντο του κι εύκολα καταφέρνει να μας συγκινήσει ακούγοντας μόνο τη φωνή του μέσα από τον καλοκάγαθο, εξαιρετικά ταλαντούχο και καλοφαγά ποντικού Ρεμί. Έλα παραδέξου το, έχεις συγκινηθεί μ’ αυτή την ταινία.

 

Νο 4: Όρνιθες

Η κωμωδία του Αριστοφάνη Όρνιθες ανέβηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σίγουρα δε θα μπορούσαμε να μην είχαμε ξεχωρίσει αυτή του τη δουλειά. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο κατάφερε να καθηλώσει το κοινό και ν’ αποδείξει ότι είναι άξιος να σταθεί σ’ ένα θέατρο όπως αυτό της Επιδαύρου και να δώσει μια πραγματικά συγκλονιστική ερμηνεία.

 

Νο 3: Σιρανό ντε Μπερζεράκ

Αυτή η θεατρική παράσταση αποτελεί ένα στολίδι στο θέατρο. Γεμάτη ποίηση και ρομαντισμό, θίγει θέματα καρδιάς μέσα από ερμηνείες που μας μένουν αξέχαστες. Ο ένας και μοναδικός Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μας δείχνει την ομορφιά της ψυχής και πώς αυτή είναι ικανή να νικήσει κάθε εξωτερική ατέλεια σ’ ένα μαγευτικό ταξίδι.

 

Νο 2: Καρτ Ποστάλ

Η δραματική σειρά σειρά που είναι μεταφορά του βιβλίου της Βικτοριας Χίσλοπ, μας αφηγείται τη ζωή ενός Άγγλου Αρχαιολόγου ο οποίος αποφασίζει να κάνει πρόταση γάμου στην σύντροφό του στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη. Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος σ’ αυτή τη σειρά μπορεί να μην έχει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σίγουρα η ερμηνεία του μας μένει αξέχαστη. Υποδυόμενος έναν πληγωμένο άντρα που η γυναίκα του τον έστησε στα σκαλιά της εκκλησίας, μάς δείχνει πως για να ξεχωρίσεις δε χρειάζεσαι πρωταγωνιστικό ρόλο, απλώς αγάπη γι’ αυτό που κάνεις και ταλέντο για να το εκτελείς.

 

Νο 1: Ο Κουρέας της Σεβίλης

Η αλήθεια είναι πως το θέατρο είναι το πιο δυνατό του σημείο και γι’ αυτό οι αξιόλογες δουλειές του εκεί είναι πάρα πολλές. Σίγουρα η τελευταία του δουλειά δε θα μπορούσε να μη συμπεριληφθεί σ’ αυτό το άρθρο. Στον ρόλο του, Φίγκαρο, χορεύει, τραγουδάει και κάνει αυτό που ξέρει καλά, όταν βρίσκεται πάνω στη σκηνή: να μαγεύει το κοινό. Η τελευταία του δουλειά μας δείχνει ότι μερικοί άνθρωποι είναι σαν το καλό κρασί, ωριμάζουν με την πάροδο του χρόνου και γίνονται ολοένα και καλύτεροι, φτάνει να κάνουν αυτό που αγαπούν.

 

πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου