Αν σε ρωτήσουν να τους πεις έναν επιτυχημένο δισεκατομμυριούχο, αυτόματα το μυαλό σου πάει σε τεράστια ονόματα της παγκόσμιας βιομηχανίας όπως ο Elon Musk, ο Bill Gates κι ο Jeff Bezos. Όταν όμως φτάνουμε να σκεφτούμε τα ονόματα γυναικών επιχειρηματιών -και δη αυτοδημιούργητων- ξαφνικά δε μας είναι και τόσο εύκολο να τ’ ανακαλέσουμε. Κι αυτή είναι η πιο τρανή απάντηση γιατί αυτό το άρθρο έπρεπε να γραφτεί. Παίρνοντας ως παράδειγμα γυναίκες οι οποίες ξεκίνησαν από το μηδέν κι έχουν καταφέρει να χτίσουν τη δική τους αυτοκρατορία, σπάμε κάθε γυάλινο ταβάνι κι απαντάμε σε κάθε “ο προορισμός της γυναίκας είναι να βρει έναν άντρα να κάνει παιδιά”. Σ’ έναν ανδροκρατούμενο και σεξιστικό κόσμο αυτές κατάφεραν να υψώσουν τη δική τους φωνή και να γίνουν πραγματικά girlbosses.

 

 

Η Françoise Bettencourt Meyers ανοίγει δυναμικά αυτή τη λίστα. Η εγγονή του ιδρυτή της εταιρείας καλλυντικών L’Oréal Eugène Schueller, πέρα από το ότι είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, η δραστηριότητά της δε σταματά μόνο στις επιχειρήσεις, καθώς ασχολείται με τις φιλανθρωπίες, τη συγγραφή και τη μουσική αφού παίζει σ’ επαγγελματικό επίπεδο πιάνο. Η CEO της εταιρείας καλλυντικών είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, με καθαρή αξία άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Έχει γράψει πολλά βιβλία κι είναι πρόεδρος του Ιδρύματος Bettencourt Schueller, ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που υποστηρίζει διάφορους σκοπούς, όπως η επιστήμη, οι τέχνες κι η κοινωνική πρόνοια.

 

Francoise Bettencourt Meyers: Richest Woman in the World

 

 

Η Jane Fraser, τραπεζικός της «Citygroup», μιας από τις πιο ισχυρές τράπεζες παγκοσμίως που αποτελεί την κινητήριο δύναμη της οικονομίας κρατάει καλά το τιμόνι. Με σπουδές στο Harvard και στο Cambridge πάνω στο αντικείμενο των επιχειρήσεων όπως και συνεργασίες με σπουδαία ονόματα στον κόσμο των επιχειρήσεων δεν αποτελεί έκπληξη για το γιατί αυτή η θέση της ανήκει. Είναι η σημερινή πρόεδρος του τμήματος Private Bank and Wealth Management της Citigroup κι έγινε η πρώτη γυναίκα που θα ηγήθηκε μιας μεγάλης τράπεζας της Wall Street όταν ανέλαβε καθήκοντα διευθύνουσας συμβούλου τον Σεπτέμβριο του 2021. Η Fraser έχει διαγράψει μια μακρά κι επιτυχημένη καριέρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ξεκινώντας από την Credit Suisse το 1986 κι ανεβαίνοντας τελικά σε ανώτερες ηγετικές θέσεις.

 

Citi appoints Jane Fraser as CEO, marking first time a Wall Street bank will be led by a woman

 

 

Η Karen Lynch είναι η τρίτη κατά σειρά στη λίστα μας. Eίναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος (CEO) της CVS Health, μιας εταιρείας υγειονομικής περίθαλψης που διαχειρίζεται αλυσίδα φαρμακείων, ασφαλιστικά προγράμματα και κλινικές υγείας. Ανέλαβε το τιμόνι τον Φεβρουάριο του 2021 κι έκτοτε τα έσοδα της εταιρείας εκτινάχθηκαν κατά 9% όπως και τα κέρδη της μετοχής της στο αστρονομικό 42%.  Έχει πάνω από 30 χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης, έχοντας διατελέσει σε διάφορες ηγετικές θέσεις στην Aetna και σε άλλες εταιρείες.

 

CVS Is One of the 2021 TIME100 Most Influential Companies | TIME

 

Η Julie Terese Sweet είναι Αμερικανίδα στέλεχος επιχειρήσεων και δικηγόρος. Είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Accenture, μιας πολυεθνικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών, που παρέχει συμβουλευτικές, τεχνολογικές και εξωτερικές υπηρεσίες σε πελάτες σε όλο τον κόσμο. Βρίσκεται στο Νο2 της λίστας του περιοδικού Fortune με τις πιο ισχυρές γυναίκες του πλανήτη πίσω από την προαναφερθείσα Karen Lynch. Για την ακρίβεια, οι New York Times συμφωνούν με το Fortune και την έχουν κατατάξει μεταξύ των πιο ισχυρών γυναικών στην Αμερική.

 

Accenture taps Julie Sweet as its next CEO | CNN Business

 

 

Το Νο 5 της λίστας μας ακούει στο όνομα Mary Teresa Barra. Πέρα από μια ισχυρή γυναίκα και τέταρτη πλουσιότερη γυναίκα κι αυτοδημιούργητη στον κόσμο των επιχειρήσεων, είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της General Motors από τις 15 Ιανουαρίου 2014. Είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται μεγάλης παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας- go girl! Υπό την ηγεσία της, η GM έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και αυτόνομων οχημάτων και έχει λάβει μέτρα για τη μείωση των περιβαλλοντικών της επιπτώσεων. Πριν γίνει διευθύνουσα σύμβουλος, η Barra κατείχε διάφορους ηγετικούς ρόλους στη GM, μεταξύ άλλων ως επικεφαλής της παγκόσμιας ανάπτυξης προϊόντων και αγορών. Είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας.

GM CEO Mary Barra: What's her salary, goals?

 

 

Τη λίστα μας κλείνει μια επιχειρηματίας και πολιτικός από τη Σιγκαπούρη, η Jessica Tan. Η Jessica Tan είναι συν-CEO κι εκτελεστική διευθύντρια της Ping An Insurance (Group) Company of China, Ltd, η οποία είναι η 25η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο. Το περιοδικό Fortune σημειώνει ότι παρά τα lockdown της Κίνας για τον Covid-19 και το «κακό καταναλωτικό συναίσθημα», η επιχείρηση υπό την ηγεσία της Tan ξεπέρασε τις προσδοκίες για τα κέρδη το πρώτο εξάμηνο του 2022 και στοχεύει ακόμη ψηλότερα για την επόμενη πενταετία.

Jessica Tan | Fortune

 

 

Είναι σημαντικό να βλέπουμε από κολοσσούς επιχειρήσεις να επιλέγουν για τη διοίκησή τους γυναίκες, ικανές, οι οποίες έχουν δουλέψει πολύ σκληρά κι έχουν αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής τους στην εκπαίδευσή τους και την επαγγελματική τους κατάρτιση, ξεκινώντας από το μηδέν και φτάνοντας στην κορυφή. Ας είναι αυτό το άρθρο της χρονιάς μια πηγή έμπνευσης και δημιουργικότητας για όλες όσες παλεύουμε καθημερινά να πραγματοποιήσουμε τα όνειρά μας- όποια και είναι αυτά. Σπάστε τα γυάλινα ταβάνια σας.

 

 

Πηγή φωτογραφίας

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου