Κι έρχεται εκείνη η ώρα που οι δρόμοι σας ακολουθούν χωριστά μονοπάτια. Ξέρεις λίγο πολύ πώς πάει. Μαζεύει τα πράγματα από το σπίτι σου, μαζεύεις κι εσύ ό,τι άφησες εκεί που μένει. Σβήνετε τις κοινές σας φωτογραφίες από τα social media και καλείσαι να δώσεις απάντηση σε όλους τους φίλους και γνωστούς, γιατί η σχέση ναυάγησε. Μόνο που στην περίπτωση του χωρισμού αυτού, δεν μπορείς να πεις πως δε θα θα ξαναβρεθείτε και να ξεκινήσεις άμεσα τη διαδικασία επούλωσής σου, γιατί συνειδητοποιείς ότι θα βρίσκεται καθημερινά μπροστά σου και θα πρέπει να συνεργάζεστε, καθώς εσείς οι δύο δουλεύετε μαζί.

Ωπ! Να μια λεπτομέρεια που σου είχε ξεφύγει. Και ξαφνικά, από εκεί που ήταν γεμάτη γλυκόλογα, μετατρέπεται η προσωπική σας συνομιλία μόνο σε λίστα για τα τυπικά σε ό,τι αφορά τη δουλειά. Δεν ξεφεύγετε από συζητήσεις οι οποίες εντάσσονται σ’ ένα ασφαλές πεδίο, ενώ αποφεύγετε να βρίσκεστε στον ίδιο χώρο μόνοι σας για πάνω από πέντε λεπτά. Καλά θα πάει αυτό.

Ας το παραδεχτούμε όλοι σ’ αυτό το σημείο. Καμιά δουλειά δεν είναι 100% διασκεδαστική, όμως τα πράγματα αλλάζουν όταν στο προσκήνιο έρχεται ένας άνθρωπος που νιώθεις κάπως διαφορετικά μαζί του, κι υπάρχει κι εκείνη η χημεία ανάμεσά σας που δεν μπορείς ν’ αγνοήσεις. It’s all fun and games που λέμε και στο χωριό μου κι είναι πολύ ωραίο να βλέπεις έναν άνθρωπο σαν όαση στην όλη ταραχή του γραφείου. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν προσπαθείτε να διαχωρίσετε την επαγγελματική από την προσωπική σας ζωή, γιατί δεν είναι πάντα εύκολο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα του CareerBuilder.com, το 39% των εργαζομένων έχουν βγει με συνάδελφο κάποια στιγμή στη ζωή τους. Όπως αντιλαμβανόμαστε οι σχέσεις στον εργασιακό χώρο είναι εξαιρετικά συχνό φαινόμενο κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από εμάς εργάζονται περισσότερες ώρες από ποτέ με αποτέλεσμα ο χώρος εργασίας να έχει γίνει ένα γόνιμο έδαφος για ρομαντικές καταστάσεις. Αν η σχέση δεν ευδοκιμήσει, όμως, ο χώρος εργασίας μπορεί να μετατραπεί πολύ εύκολα σε ναρκοπέδιο άγχους όπου η προσοχή σου θα αποσπάται διαρκώς κι εσύ θα θέλεις να βάλεις το κεφάλι κάτω από το γραφείο μήπως γίνει κανένα θαύμα κι εξαφανιστείς.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά άβολο να συνεργαστείς με κάποιον μετά από έναν χωρισμό. Οι περισσότεροι θέλουν ν’ αποφύγουν με κάθε κόστος τους πρώην τους μετά από έναν χωρισμό, αλλά αν συνεργάζεστε, αναγκάζεστε όχι μόνο να βλέπετε ο ένας τον άλλον κάθε μέρα, αλλά και ν’ αλληλεπιδράτε μεταξύ σας. Δεν είναι τόσο το τέλος μιας ρομαντικής σχέσης εκείνο που στοιχίζει στην προκειμένη περίπτωση, όσο η μετάβαση σε μια πιο απόμακρη, επαγγελματική σχέση σχεδόν τυπική κι αδιάφορη. Ξέρεις όλα τα κουμπιά του, ξέρει όλα τα δικά σου. Όταν χαμογελάς ξέρει γιατί, όταν το κάνει, το ίδιο ισχύει και για σένα. Η καλημέρα ακούγεται αλλιώς, το “φέρε μου καφέ” επίσης. Οι αδυναμίες του ενός μπορούν να γίνουν όπλο του άλλου εναντίον του και να γεννηθεί από το πουθενά μια ενδοεταιρική μάχη, φοβερά ψυχοφθόρα. Και τότε, δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πέρα από το να ελπίζεις ότι δε θα ξεσπάσει ένας καινούργιος πόλεμος των Ρόουζ. Γιατί δεν είμαστε και για να ψάχνουμε και νέα δουλειά εδώ που τα λέμε. Οπότε, σκέψου το διπλά αν ερωτευτείς συνάδελφο, γιατί κάποια στιγμή ίσως χρειαστεί να τον χωρίσεις κιόλας.

Συντάκτης: Βαρβάρα Αθανασίου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου