Για πολλά κορίτσια εκεί έξω ο μπαμπάς είναι ο πρώτος έρωτας και ο παντοτινός. Είναι η πρώτη επαφή με το ανδρικό φύλο, η πρώτη αγκαλιά, ο πρώτος άνδρας που θα σε πει «κουκλάρα μου» και θα σε κάνει να νιώθεις το πιο ξεχωριστό κορίτσι στον κόσμο. Αντίστοιχα, για το αντρικό φύλο είναι το πρώτο και σταθερό πρότυπο, είναι το άτομο το οποίο σου δίνει το παράδειγμα σε επιβεβαιώνει, σε καθοδηγεί συναισθηματικά και πρακτικά. Μεγάλο ποσοστό της αυτοπεποίθησής σου ως ενήλικας μετέπειτα θα πηγάζει από αυτήν την εμπειρία με τον πατέρα σου, κι ενδεχομένως πάντα θα αναζητάς στο πρόσωπο του εκάστοτε συντρόφου τη φροντίδα που εξέλαβες από αυτόν, με τον ίδιο τρόπο που κάνεις και με τη μητέρα σου.

Αν και δεν αποτελεί (ακόμα) επίσημη ορολογία της ψυχολογίας, έρευνες αναφέρουν ότι υπάρχει και μεγάλος αριθμός ανθρώπων που υποσυνείδητα αναζητά ακόμη και στα εξωτερικά χαρακτηριστικά το πρότυπο του πατέρα τους. Ο δεσμός, εάν τον έχεις, είναι κάτι το σχετικά ακλόνητο.

 

Πώς μπορεί να δημιουργηθούν τα daddy issues;

1. Απουσία: Ο πατέρας ήταν συχνά μακριά λόγω δουλειάς, ταξιδιών ή άλλων αιτιών

2. Συναισθηματική απόσταση: Ο πατέρας ήταν ψυχρός, επικριτικός ή δεν ήταν συναισθηματικά διαθέσιμος

3. Κακοποίηση: Ο πατέρας ασκούσε σωματική, λεκτική ή σ3ξουαλική κακοποίηση

4. Ανευθυνότητα: Ο πατέρας ήταν αναξιόπιστος, απρόβλεπτος ή αδιάφορος

 

Πώς μπορούν να εκδηλωθούν τα daddy issues;

Στις γυναίκες:

-Έλξη προς μεγαλύτερους άντρες: Η τάση να αναζητούν συντρόφους που θυμίζουν τον πατέρα τους, είτε σε ηλικία είτε σε συμπεριφορά.

-Δυσκολίες εμπιστοσύνης: Η δυσκολία να εμπιστευτούν τους άντρες ή να δημιουργήσουν υγιείς σχέσεις.

-Ανασφάλεια: Η έλλειψη αυτοπεποίθησης ή η αίσθηση ότι δεν αξίζουν την αγάπη και την αποδοχή.

-Εμμονή με τον έλεγχο: Η τάση να ελέγχουν υπερβολικά τις σχέσεις ή να αποφεύγουν συναισθηματική οικειότητα.

 

Στους άντρες:

-Θυμός κι επιθετικότητα: Η δυσκολία να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, με αποτέλεσμα εκρήξεις θυμού ή επιθετική συμπεριφορά.

-Προβλήματα με την εξουσία: Η δυσκολία να αναλάβουν ηγετικό ρόλο ή να σεβαστούν τους κανόνες και την εξουσία.

-Εθισμοί: Η τάση προς καταχρηστική χρήση ουσιών ή άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές.

-Αυτοκαταστροφικές τάσεις: Η λήψη ριψοκίνδυνων αποφάσεων ή η εμπλοκή σε επικίνδυνες καταστάσεις.

-Δυσκολίες στη δημιουργία υγιών σχέσεων: Η δυσκολία να εμπιστευτούν τους άλλους ή να δημιουργήσουν σταθερές, ουσιαστικές σχέσεις.

Ασφαλώς το ζήτημα των φύλων είναι μια σύμβαση και υπάρχει η πιθανότητα τα παραπάνω στοιχεία να εμφανίζονται σε διάφορες ταυτότητες φύλου και σ3ξουαλικές ταυτότητες.

Και γνωρίζεις μεγαλύτερους άνδρες, λοιπόν. Κι αυτή η αγκαλιά, αυτή η μυρωδιά στο παλτό τους, αυτή η αίσθηση ασφάλειας στα χέρια τους, σου θυμίζει κάπου βαθιά μέσα σου τον μπαμπά σου, και η ψυχή σου για λίγο χαμογελά παιδικά, και ξανά γίνεται εκείνος ο άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να ακούσει το μπράβο από τα χείλη του. Και κάπως έτσι καταλαβαίνεις ότι μπαίνουν στην εξίσωση τα daddy issues.

Δεν το κάνεις πάντα συνειδητά, δηλαδή δεν ξεκινάς με τη νοοτροπία απόρριψης ενός συνομηλίκου εξαρχής, αλλά στην πραγματικότητα δεν αποτελεί μέσα στο μυαλό σου αληθινό ανταγωνισμό προς τους μεγαλύτερους. Σε κερδίζει, σε ελκύει, έχεις οριακά ανάγκη τη δεύτερη κατηγορία έτσι κι αλλιώς. Σε σαγηνεύει το μυστήριο της ωριμότητας και της εμπειρίας, του prestige ενός μεγαλύτερου άντρα που έχει βάλει -θεωρητικά- 5-10 σημαντικά πράγματα στη ζωή του σε τάξη. Νιώθεις ότι θα ξέρει τι θέλει, πού πηγαίνει, ότι θα σε φροντίσει καλύτερα, θα σε καταλάβει, θα σου παρέχει όλα όσα λαχταράς χωρίς να χρειαστεί να τα ζητήσεις και να αναλωθείς. Γιατί πιστεύεις ότι τα έχει φάει ήδη τα μούτρα του, και πλέον ξέρει τι κάνει.

Κάποιες φορές ισχύει, αλλά ακόμη και τότε το κενό εκείνο που έχει δημιουργηθεί από την προβληματική σχέση με τον πατέρα σου δε γεμίζει. Κανένας γκριζομάλλης ”σωτήρας”  δεν μπορεί να αντικαταστήσει εκείνο το «εγώ είμαι εδώ, μην ανησυχείς» που σου έλειψε ως παιδί. Διότι πάντα, κάπου βαθιά θα αντηχούν απευθείας οι πατρικές αναμνήσεις σου, κρατώντας σε σφιχτά από το χέρι (και καμιά φορά κι από τον λαιμό).

Συντάκτης: Κωνσταντίνα Νάκου
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου