noel970

Ένα απ’ τα πιο δυνατά συναισθήματα που το ανθρώπινο γένος δείχνει να ‘χει την τιμή να μπορεί να το νιώσει είναι ο έρωτας. Γι’ αυτόν έχουν γραφτεί τα ωραιότερα ποιήματα στην ιστορία. Γι’ αυτόν αιματοκυλίστηκαν λαοί και θυσιάστηκαν άνθρωποι. Παραμύθια και μυθιστορήματα εξυμνούν την αδιαμφισβήτητη αξία του. Η δύναμή του αναπάντεχη, καθηλωτική, σαρωτική, αλλά κι, ομολογουμένως, αξιοθαύμαστη. Σαν να ‘χει δοθεί απλόχερα από μία τετραπέρατη μάγισσα στον άνθρωπο για να του θυμίζει πάντα το νόημα της ζωής.

Όταν είσαι ερωτευμένος μαγεύεσαι, παρασύρεσαι απ’ τη δύναμη αυτού του συναισθήματος που έχει τον τρόπο να τρυπώνει και να ριζώνει βαθιά μέσα σου. Ο έρωτας είναι δύναμη, όχι αδυναμία. Σου δίνει φτερά, σε σφυρηλατεί, σε ενθαρρύνει. Ο έρωτας ήταν, είναι, και θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πιο εμπνευσμένη φάση στη ζωή του ατόμου που τον βιώνει.

Όταν οι άνθρωποι ερωτεύονται αισθάνονται –κι είναι– πιο δημιουργικοί. Ο έρωτας τους ξυπνάει, βελτιώνοντας αξιοσημείωτα την ψυχολογία και, κατά συνέπεια, τη διάθεσή τους. Ο εγκέφαλος σκέφτεται πιο καθαρά, αντιμετωπίζοντας τις καταστάσεις με ρεαλισμό αλλά κι ελπίδα. Έχουν, πλέον, όρεξη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά τους και, με πιο αισιόδοξη ματιά, ρίχνονται δυναμικά στη μάχη για να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτό που έχουν βάλει στόχο -ό,τι κι αν είναι αυτό. Ο ερωτευμένος δε στερεύει από αντοχές.

Δεν είναι τυχαία η φράση που λέει «όταν ερωτεύεσαι κάνεις σαν μικρό παιδί». Τα παιδιά είναι απ’ τη φύση τους αεικίνητα, χαρούμενα κι άκρως δημιουργικά. Η αστείρευτη φαντασία τους κι η αθώα και θετική τους σκέψη είναι τα κλειδιά για να σκαρώσουν τις πιο απίθανες δημιουργίες ανακαλύπτοντας, έτσι, τις απεριόριστες δυνατότητές τους. Έτσι ακριβώς κι ο έρωτας, λειτουργώντας αναγεννησιακά, ωθεί τους ανθρώπους στο να ανακαλύπτουν σταδιακά περισσότερες πτυχές τους, εξελίσσοντας τον εαυτό τους σε επίπεδα που θεωρούσαν ότι μπορούν να τα φτάσουν μόνο μέσω της φαντασίας τους.

Υπάρχουν, φυσικά, κι άνθρωποι που είναι φύσει δημιουργικοί. Ίσως αναρωτιέσαι πώς γίνεται, καθώς ο έρωτας είναι αυτός που σε καθιστά δημιουργικότερο. Μα ο έρωτας γι’ αυτούς δεν προκύπτει κατ’ ανάγκην απ’ το πρόσωπο κάποιου άλλου ανθρώπου. Τα πλάσματα αυτά είναι μονίμως ερωτευμένα. Ίσως με κάποια μελωδία, κάποια τοποθεσία, κάποιο ιδανικό, ακόμη και με την ίδια τη ζωή. Είναι άτομα που μπορούν να βρίσκουν την ομορφιά σε καθετί που υπάρχει γύρω τους –οντότητα, αντικείμενο, ιδέα– και να εμπνέονται από αυτό.

Σίγουρα θυμάσαι την τελευταία φορά που ήσουν ερωτευμένος. Τότε που ορκιζόσουν πως βίωνες μία απ’ τις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής σου, τόσο σε εργασιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο, και ξαφνικά όλα ξεκαθάρισαν μπροστά σου. Σαν να απλοποιήθηκαν όλα με τρόπο μαγικό. Είχες και πάλι το θάρρος να διεκδικήσεις αυτήν την προαγωγή στη δουλειά σου, αφού οι ιδέες σου για το νέο project που σου ανατέθηκε ήταν αναμφίβολα οι καλύτερες που ακούστηκαν. Βρήκες, ίσως, ακόμη και τον τρόπο να λύσεις μια διαφωνία ή μια χρόνια αντιπαράθεση με κάποιον απ’ τους οικείους σου που σε βασάνιζε καιρό. Έδωσες λύση στο οικονομικό σου αδιέξοδο που μέχρι πρότινος φάνταζε αδιαπέραστο. Έσωσες μια φιλία πολλών χρόνων που έδειχνε να είχε βαλτώσει. Ξεκίνησες ένα χόμπι που τελικά αποδείχθηκε η κερδοφόρα ατομική σου επιχείρηση. Αυτά και πολλά ακόμη βρήκες τη διάθεση και τον τρόπο να τα πραγματοποιήσεις. Άρχισες να χαμογελάς πιο πολύ, καθάρισες το μυαλό σου απ’ τις άσχημες σκέψεις και βγήκες μπροστά, με οδηγό τον έρωτα, έτοιμος πια να αδράξεις και πάλι τη ζωή σου. Είχες κίνητρο και στήριγμα για να κυνηγήσεις το κάτι παραπάνω.

Κι αν ακόμη δε νιώθεις πως ανήκεις σε αυτούς τους τυχερούς, να θυμάσαι το εξής: Κράτα την καρδιά σου ανοιχτή, φρόντισε τα μάτια σου να κοιτούν μπροστά και σύντομα θα έρθει και για σένα η στιγμή να νιώσεις αυτό το υπέρτατο συναίσθημα. Θα το καταλάβεις, θα το αισθανθείς. Θα σου δώσει φτερά και φαντασία, και τότε όλα θα είναι και πάλι δυνατά.

Συντάκτης: Μαρία Χαρδαλιά
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη