Είναι πολύ σπάνιο έως και ακατόρθωτο να καταφέρνεις να είσαι με έναν άνθρωπο για 70 ολόκληρα χρόνια. Δίπλα του, να τον στηρίζεις, να τον αγαπάς και να τον σέβεσαι. Στην ιστορία της Τέρι και της Πατ αυτό έγινε πραγματικότητα. Στο ντοκιμαντέρ του Netflix “A secret love” βλέπουμε την ιστορία δυο γυναικών που κατάφεραν το «μαζί για πάντα».

Η Τέρι και η Πατ, στην ηλικία των 90, μπόρεσαν να μοιραστούν επιτέλους με τις οικογένειές τους ότι είναι ζευγάρι, μετά από 60+ ολόκληρα χρόνια που ήταν μαζί. Μέχρι τότε, φώναζε η μια την άλλη «καλή φίλη» ή και σε τρίτους «ξαδέρφη». Γνωρίστηκαν κι αγαπήθηκαν το 1947, σε μια εποχή που το να είσαι γκέι σήμαινε την άμεση σύλληψή σου από τις αρχές. Όπως αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ, η αστυνομία έκανε εφόδους σε μπαρ τα οποία υποψιάζονταν πως συχνάζουν γκέι και τους ήλεγχαν με ένα φακό: εάν οι γυναίκες φορούσαν παντελόνι με φερμουάρ συλλαμβάνονταν καθώς πίστευαν πως υποδυόντουσαν έναν άντρα. Μετά τη σύλληψή τους, τύπωναν τα ονόματά τους και τον χώρο εργασίας τους στις εφημερίδες, με αποτέλεσμα να χάνουν τη δουλειά τους και να οδηγούνται στην απελπισία, ως και την αυτοχειρία πολλές φορές.

 

Watch A Secret Love | Netflix Official Site

 

Μέσα σε αυτό το κλίμα φόβου, οι δύο γυναίκες δεν μπόρεσαν ποτέ να πουν στους γονείς τους για την ταυτότητά τους, με την Τέρι να φοβάται πως η μητέρα της θα την αποκληρώσει. Είχε όμως τεράστια αδυναμία στον πατέρα της, που πίστευε πως καταβάθος ήξερε την αλήθεια καθώς ο ίδιος αγαπούσε πολύ την Πατ και της είχε πει ότι «προτιμώ να είσαι έτσι παρά με έναν άντρα που θα σε κακομεταχειρίζεται». Τα δυο κορίτσια με καταγωγή από τον Καναδά αναγκάστηκαν να φύγουν για τις ΗΠΑ, για να νιώσουν πιο ελεύθερες.

 

A Secret Love | Rotten Tomatoes

 

Η Τέρι ήταν από τις πρώτες γυναίκες που έπαιξε επαγγελματικά Baseball μόλις είχαν δημιουργηθεί οι πρώτες ομάδες γυναικών στο Σικάγο, όταν ένας κυνηγός ταλέντων την ανακάλυψε στα 19 της χρόνια. Μάλιστα, έπαιξε στην ομάδα των Red Wings στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως ανέφερε η ίδια, στην αρχή ο κόσμος δεν έπαιρνε σοβαρά το άθλημα, αλλά μόλις είδαν το πόσο καλές αθλήτριες είναι, ο κόσμος άρχισε να παρακολουθεί γυναικείο baseball. Στα πρακτικά, έπρεπε να φοράς φόρεμα αλλά και να εκπαιδευτείς στο πώς θα στέκεσαι. «Θέλανε να δείχνουμε γυναίκες άλλα να παίζουμε σαν άντρες», είπε η ίδια όταν τη ρώτησαν. Αυτές οι ομάδες ενέπνευσαν αργότερα και την ταινία του 1992 “A league of their own” με πρωταγωνιστή τον Τομ Χανκς αλλά κατάφεραν επίσης κι έχτισαν τα θεμέλια για όλες τις γυναίκες αθλήτριες. Η Τέρι, αργότερα όταν της είπαν πως «όλη σου τη ζωή σπας τους κανόνες», απάντησε «γι’ αυτό είμαι ευτυχισμένη».

 

Watch A Secret Love | Netflix Official Site

 

Έζησαν μαζί 43 χρόνια στο Σικάγο κι 26 χρόνια εργάζονταν στην ίδια εταιρεία. Στις οικογένειές τους λέγανε πάντα πως είναι δύο καλές φίλες που μένουν μαζί για να μοιράζονται τα έξοδα, καθώς η διαβίωση στις ΗΠΑ είναι πολύ ακριβή. Μεγαλώνοντας, κατάφεραν να νικήσουν τον φόβο και να εκμυστηρευτούν τον δεσμό που τις συνέδεε τόσα χρόνια.

 

Netflix Documentary A Secret Love Is a Heartfelt Triumph | TIME

 

Οι δύο γυναίκες, καθώς ξεκίνησαν να έχουν προβλήματα υγείας, αποφάσισαν, αν και δεν τους ήταν καθόλου εύκολο, να αφήσουν το σπίτι τους και να μεταφερθούν σε οίκο ευγηρίας. Μάζεψαν τα πράγματά τους και θυμήθηκαν όλες τους τις αναμνήσεις, μέσα από φωτογραφίες άλλα και γράμματα με ποιήματα και στίχους αγάπης που έστελνε η μια στην άλλη. Γράμματα τα οποία ήταν κομμένα στην άκρη τους για να μη φαίνεται ο αποστολέας και πέσουν σε λάθος χέρια. Στο καινούργιο τους σπίτι, παντρεύτηκαν μετά από τόσα χρόνια αγάπης και προσφοράς, με τους ανθρώπους της οικογένειάς τους και τους φίλους τους, που τις αγαπούν γι’ αυτό που είναι και τις στηρίζουν σε όλες τους τις αποφάσεις. Όταν το Πάρκινσον της Τέρι άλλα και η υγεία της Πατ επιδεινώθηκαν, οι δύο γυναίκες μετακόμισαν πίσω στον Καναδά για να ζήσουν τα τελευταία τους χρόνια μαζί. Η Τέρι έφυγε στις 14 Μαρτίου του 2019 αφήνοντας πίσω την κατά 72 χρόνια σύντροφό της Πατ.

Κουβαλάω την καρδιά σου μαζί μου, την κουβαλάω στην καρδιά μου. Δεν είμαι ποτέ χωρίς αυτήν. Όπου πάω πας και εσύ αγάπη μου. Δε φοβάμαι τη μοίρα γιατί εσύ είσαι η μοίρα μου, αγάπη μου. Δε θέλω κανέναν κόσμο γιατί είσαι εσύ ο όμορφος κόσμος μου. Κουβαλάω την καρδιά σου, την κουβαλάω στην καρδιά μου. -Ε.Ε Cumings

Πηγές φωτογραφιών: Hollywoodreporter, Netflix, Time

Συντάκτης: Ισμήνη Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου