Δεν είναι απλά ένας γυμναστής που κάνει τυπικά τη δουλειά του κι αυτό μπορείς αμέσως να το κατανοήσεις βλέποντας τα βίντεό του που υπάρχουν στα social media. O ίδιος υπήρξε αθλητής του κρίκετ αλλά σύντομα κατάλαβε ότι το να βοηθάει άλλους ανθρώπους να ασκηθούν και να φτάσουν τους στόχους τους ήταν κάτι που τον γέμιζε πολύ παραπάνω κι όπως κι ο ίδιος λέει σε συνεντεύξεις του, το χάρισμά του.

Ο ίδιος προπονεί ανθρώπους για πάνω από 15 χρόνια. Ανθρώπους όλων των ηλικιών κι ικανοτήτων. Στο γυμναστήριό του πηγαίνουν άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένοι, άνθρωποι που πέρασαν εγκεφαλικό ή άλλες σοβαρές ασθένειες και προσπαθούν να επανέλθουν. Η δουλειά του δεν ήταν γνωστή, ούτε είχε ποτέ βιντεοσκοπήσει αυτό που κάνει, μέχρι που μια πελάτισσά του τράβηξε ένα βίντεο κι ανέβασε την προπόνηση που έκανε σε έναν ηλικιωμένο. Εκατοντάδες μηνύματα ήρθαν τότε στον Javeno, για να του πουν πως «αυτό μπορώ να το στείλω και στον πατέρα μου, στον παππού μου, στον θείο μου για να τον βοηθήσει». Τότε κατάλαβε το θετικό μήνυμα που μπορούσε να στείλει και σε ανθρώπους μακριά του. Τότε ήταν που άρχισε να βιντεοσκοπεί κάποιες στιγμές από τη δουλειά του. Μέχρι και σήμερα, δεν έχει σκηνοθετημένα βίντεο γιατί θέλει να μεταδώσει την ακριβή ενέργεια της στιγμής.

Ο Javeno σιχαίνεται τη λέξη «γυμναστήριο» γι’ αυτό και έχει ονομάσει τον χώρο του J7 αθλητικό κέντρο υγείας. «Πολλές φορές η λέξη αυτή μπορεί να σε κάνει να νιώσεις άσχημα συναισθήματα ή να είναι εκφοβιστική για κάποιους ανθρώπους που δε νιώθουν καλά ή νιώθουν μόνοι μέσα σε ένα τέτοιο χώρο» αναφέρει κι αυτό θέλει να αλλάξει και γι’ αυτό παλεύει: τη συμπερίληψη, τη δυνατότητα όλων των ανθρώπων να γυμνάζονται και να γίνονται ένα με αγάπη και σεβασμό. Ακόμη κι η επιλογή του χώρου του δεν έγινε τυχαία, καθώς έψαχνε έναν μεγάλο χώρο σε ένα επίπεδο, ώστε να μπορεί να μεταδώσει θετική ενέργεια σε όλους τους ανθρώπους γύρω του, και να μπορούν κι οι ίδιοι να επικοινωνούν και να γίνονται μια μεγάλη παρέα.

«Όταν μπαίνεις σ’ αυτό τον χώρο δε με νοιάζει η καρέκλα ή η αναπηρία σου, με νοιάζεις εσύ, το όνομά σου, ποιος είσαι και τι μπορείς να κάνεις, όχι τι δεν μπορείς να κάνεις.» Αυτά είναι τα πιστεύω του και με βάση αυτά ξεκινάει και χτίζει και βελτιώνει τις ζωές άλλων ανθρώπων. Κι επειδή μια πολύ απλή κίνηση, όπως το να κάνεις μια χειραψία ή να ανοίξεις ένα ψυγείο, θεωρούνται δεδομένα άλλα όχι για όλους, ο Javeno είναι δίπλα στους ανθρώπους του κι επευφημεί την κάθε προσπάθεια και κάθε κατόρθωμα. Ο ίδιος μιλάει για τον φόβο των ανθρώπων να συναναστραφούν και πόσο μάλλον να προπονήσουν ανθρώπους με αναπηρία. Την αλλαγή συμπεριφοράς, ομιλίας και τον φόβο να τους ζορίσουν να κατακτήσουν και άλλους στόχους για να μην πληγωθούν. «Έγινα viral γιατί συμπεριφέρομαι σε αυτούς τους ανθρώπους κανονικά κι αυτό λέει πολλά για την κοινωνία που ζούμε. Οι άνθρωποι με αναπηρίες δε θέλουν να τους φέρεσαι διαφορετικά, δεν ψάχνουν για συμπόνια και λύπηση, θέλουν προκλήσεις, στόχους όνειρα όπως όλοι μας για να προχωρήσουν.»

Δουλεύει με πολλά παιδιά και θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα σωστά πρότυπα γι’ αυτά. Σε ένα βίντεό του, δείχνει πώς βοήθησε ένα αγόρι 26 χρονών με εγκεφαλική παράλυση να κρατηθεί και να σταθεί όρθιο μόνο του, για πρώτη φορά στη ζωή του. Μετά από αυτό το βίντεο, έλαβε πολλά ακόμη, με παιδιά κι ενήλικες που προσπάθησαν το ίδιο για πρώτη φορά στο σπίτι τους και το βιντεοσκόπησαν για να του το δείξουν και να του πουν ότι και αυτοί τα κατάφεραν. Είναι υπέροχο το πόσο απλά πράγματα, όπως η δύναμη, η αγάπη και η ευγένεια, μπορούν να εξαπλωθούν και να δώσουν ένα μήνυμα εκεί έξω για την πίστη στον εαυτό μας.

Τον Ιούνιο του 2022 ο Javeno κατάφερε να πάρει παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μάζωξη και εκγύμναση ανθρώπων με αμαξίδιο σε μια αίθουσα. Αίθουσα που, όπως λέει ο ίδιος, πλημμύρισε με συναισθήματα ανθρώπων που έβλεπαν γύρω τους άντρες, γυναίκες, παιδιά σε όλες τις ηλικίες, εθνικότητες, ανθρώπους που νίκησαν ασθένειες, να γυμνάζονται και να περνούν όμορφα όλοι μαζί, ως σύνολο. Αυτό του το ρεκόρ δηλώνει πως θα το σπάσει με τη συμμετοχή πολύ περισσότερων ανθρώπων τον Σεπτέμβριο του 2024.

Είναι μια υπέροχη ιστορία ενός ανθρώπου που πιστεύει σε απλά πράγματα κι αξίες που τείνουν να χαθούν, όπως η ευγένεια, η καλοσύνη, και το να μεταδίδεις θετικότητα κι αγάπη στους γύρω σου. Αξίζει να δεις τη δουλειά του στα social media και να καταλάβεις ένα πράγμα που κυρίως θέλει να πει. Να φέρεσαι στους ανθρώπους με γνώμονα την ισότητα, και να κυνηγάς τους στόχους σου, βοηθώντας τους γύρω σου να καταφέρουν τους δικούς τους.

Συντάκτης: Ισμήνη Κ.
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου