Το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων Ανέστιος αμΚΕ, ενώνει την αγάπη σου για τα βιβλία με τη στήριξη των άστεγων συνανθρώπων μας

Ένα βιβλίο είναι πάντα το όχημα για ένα ταξίδι στη γνώση, την ιστορία, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τη φαντασία. Σε παρασέρνει σε μια άλλη πραγματικότητα, σε προσκαλεί ν’ ακολουθήσεις τα χνάρια των ιστοριών του και να ταυτιστείς με τους ήρωές του. Είναι η συντροφιά που σε γεμίζει τις ώρες που επιλέγεις να απομονωθείς από τον υπόλοιπο κόσμο και να βυθιστείς σε μια αφήγηση. Παρά τη χρησιμότητα των e-books, η αίσθηση της αφής, της μυρωδιάς και της ανάγνωσης ενός έντυπου βιβλίου παραμένει ασύγκριτη.

Εάν διάβασες κάτι που σου άρεσε, πιθανόν, το τοποθέτησες στο ράφι της βιβλιοθήκης σου κι ενδεχομένως να ξεχάστηκε εκεί. Κι όμως υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί: αφενός θα εξασφαλίσει τον βιοπορισμό πρώην άστεγων συνανθρώπων μας κι αφετέρου θα συνεχίσει να κάνει τον κύκλο του. Τα βιβλία, άλλωστε, διηγούνται ανθρώπινες στιγμές και κάθε ανάγνωσή τους, δίνει μια νέα πνοή ζωής στο έργο του εκάστοτε συγγραφέα. Ο κος Κουρσούμης Λεωνίδας είναι ο ιδρυτής μιας αξιέπαινης πρωτοβουλίας, που αφορά αυτήν ακριβώς την ιδέα. Πρόκειται για την περίπτωση της έμπρακτης απόδειξης ότι ο άνθρωπος που έχει ισχυρή θέληση, όχι μόνο μπορεί να ξεπεράσει μια δύσκολη δοκιμασία, αλλά να γίνει εμπνευστής ενός έργου με ανεξάντλητο κοινωνικό αποτύπωμα.

Πρώην εργαζόμενος εκδοτικού οίκου, μένει άνεργος κι άστεγος, σε ηλικία 67 ετών. Δεν τον κυριεύει η απόγνωση. Ενεργοποιείται, αποφασίζει να δράσει και τον Μάρτιο του 2019, ιδρύει το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων, Ανέστιος. Μια μη κυβερνητική Αστική Ένωση, η οποία δέχεται μεταχειρισμένα βιβλία σε άριστη μόνο κατάσταση, τα οποία μπορεί να αγοράσει κανείς στην εξαιρετικά χαμηλή τιμή των 2 ευρώ. Την ομάδα εργαζομένων συμπληρώνουν τρεις πρώην άστεγοι συνάνθρωποί μας κι ένας πρώην μακροχρόνια άνεργος.

Πρώτη στέγη υλοποίησης του ονείρου, η αποθήκη στην Πειραιώς 132 στο Γκάζι. Εκεί δέχεται έως σήμερα μεταχειρισμένα βιβλία σε άριστη κατάσταση. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε φθορά, προωθούνται για ανακύκλωση, τα έσοδα της οποίας διοχετεύονται και πάλι στους εργαζόμενους του Παλαιοβιβλιοπωλείου. Τίποτε δεν πάει χαμένο, απεναντίας όλα αξιοποιούνται και μάλιστα με γνώμονα την οικολογική συνείδηση.

Παρ’ όλο που δημιουργήθηκε κι ένα κανονικό βιβλιοπωλείο στην οδό Γραβιάς 9-13 στην πλατεία Κάνιγγος, η περίοδος της πανδημικής κρίσης του Covid 19, στάθηκε εμπόδιο στη διατήρηση της λειτουργίας των εξόδων του συγκεκριμένου χώρου. Για τον ίδιο λόγο, η κατασκευή και λειτουργία e-shop, είναι μια ανάγκη που μετατέθηκε χρονικά στο μέλλον.

Ωστόσο, πριν λίγους μήνες επιτεύχθηκε η μετεγκατάσταση του Βιβλιοπωλείου, στην οδό Αστυδάμαντος 11, στο Παγκράτι. Όπως μας τόνισε με χαρά ο κος Κουρσούμης, τα βιβλία είναι σχολαστικά επιλεγμένα και μοιάζουν με καινούργια. Στο ερώτημα σχετικά με τα είδη των βιβλίων που μπορεί ένας ενδιαφερόμενος να βρει, μας πληροφόρησε, ότι καλύπτει όλο φάσμα της βιβλιοθηκονομικής κατάταξης του Ντιούι, ένα από τα πιο διαδεδομένα συστήματα ταξινόμησης που επιλέγονται σε βιβλιοθήκες διεθνώς. Δηλαδή, βιβλία που σχετίζονται με Ιστορία και Γεωγραφία, Φυσικές επιστήμες και Μαθηματικά, Τέχνες και Διασκέδαση, Τεχνολογία, Γενικά θέματα, Φιλοσοφία και Ψυχολογία, Θρησκεία, Κοινωνικές επιστήμες, Γλώσσα και φυσικά Ρητορική και Λογοτεχνία με όλες τις επί μέρους υποδιαιρέσεις τους.

Παράλληλα, γίνονται προσπάθειες να δημιουργηθεί κι αντίστοιχο Ξενόγλωσσο Παλαιοβιβλιοπωλείο, στην οδό Ηπείρου 1& Πατησίων, στην περιοχή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Μπορείς να επισκεφθείς τώρα την έκθεση 197 έργων παιδικής ζωγραφικής, μέχρι και το τέλος Μαΐου. Τα έσοδα των πωλήσεων θα διατεθούν για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με τον κο Κουρσούμη, οι δωρεές των μεταχειρισμένων βιβλίων προέρχονται κυρίως από το υστέρημα απλών πολιτών γι’ αυτό και ο ίδιος θεώρησε χρέος του, κάποια από αυτά, να επιστραφούν ως δωρεές σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Κι ας είναι τα έσοδα περιορισμένα, η αγάπη έχει πάντα αποθέματα. Κάπως έτσι αντιλαμβάνεται κανείς, ότι η κοινωνική προσφορά κι η αλληλεγγύη δεν είναι προνόμιο των οικονομικά προνομιούχων αλλά κυρίως ανάγκη, όσων έχουν δοκιμαστεί στη ζωή και ανέπτυξαν ισχυρή ενσυναίσθηση. Μη χάνεις χρόνο, επισκέψου το Παλαιοβιβλιοπωλείο των Αστέγων. Γίνε κι εσύ κομμάτι μιας αλυσίδας αγάπης.

 

Πληροφορίες:

Βιβλιοπωλείο Ανέστιος, οδός Αστυδάμαντος 11, Παγκράτι (κοντά στην πλατεία Μεσολογγίου)
Ωράριο Λειτουργίας: καθημερινές από τις 11:00 – 20:00 & Σάββατα: 11:00 -16:00 (αγορά βιβλίων)

Αποθήκη στην Πειραιώς, οδός 132, Γκάζι ,(δίπλα από το Μουσείο Μπενάκη)
Ωράριο Λειτουργίας: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 10:00 – 15:00 (προσφορά ή αγορά βιβλίων)

Έκθεση έργων παιδικής ζωγραφικής έως τις 31 Μαΐου, με σκοπό τη δημιουργία Ξενόγλωσσου Παλαιοβιβλιοπωλείου
Οδός Ηπείρου 1, περιοχή Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Ωράριο Λειτουργίας: 12:00-18:00

Σύνδεσμος επίσημης σελίδας στο Facebook: «Παλαιοβιβλιοπωλείο των αστέγων»

%cf%84%ce%b3%cf%81

 

Συντάκτης: Κυριακή Σεληνιωτάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου