Σίγουρα για να θεωρήσεις τον εαυτό σου ευτυχισμένο χρειάζεσαι πολλά πράγματα, όπως για τους περισσότερους ανθρώπους άλλωστε, η “λίστα” της ευτυχίας δεν έχει τελειωμό και συνήθως, εμπεριέχει πολλά υλικά αγαθά. Ακριβά αυτοκίνητα και σπίτια τεράστια, πολυτελείς διακοπές. Άλλοι πάλι στοχεύουν στη φήμη και την επαγγελματική καταξίωση. Είναι βέβαια κι άλλοι που πιστεύουν πως η ευτυχία δεν κρύβεται σ’ αυτά. Που θεωρούν πως την ευτυχία θα τη βρεις σε πράγματα που δεν κοστίζουν τίποτα σε χρήματα. Φυσικά, όλοι μας χρειαζόμαστε ένα όμορφο σπίτι, μια καλή δουλειά (την οποία θα πρέπει να τη φέρουμε όσο γίνεται σε ισορροπία με την προσωπική μας ζωή), όμως αυτά είναι απλώς η γαρνιτούρα.

Η ευτυχία θα δεις, κρύβεται σ’ ένα μεσημεράκι στο σπίτι με φίλους και καλό φαγητό, σ’ ένα βράδυ με το ταίρι σου να κοιτάτε τ’ άστρα από την ταράτσα πίνοντας μπίρα. Σε ανθρώπους που υπάρχουν τριγύρω σου κι είναι οικογένεια. Ευτυχία υπάρχει σ’ εκείνα τα ζευγάρια που δε χρειάζονται πολλά για να χαμογελάσουν. Δε χρειάζονται ακριβά δώρα, εξόδους σε πανάκριβα εστιατόρια για να περάσουν μια όμορφη βραδιά· άλλωστε δώρο γι’ αυτούς είναι ο ένας για τον άλλον. Τους βλέπεις να είναι χαρούμενοι κρατώντας απλώς ένα παγωτό από το περίπτερο, να περπατούν αγκαλιά και τα μάτια τους ν’ ακτινοβολούν ευτυχία, απλώς και μόνο επειδή χαζολογάνε μαζί με το άλλο τους μισό. Κι αν προσέξεις τα μάτια, τα λένε όλα!

Κάποια από αυτά τα όμορφα ζευγάρια, λοιπόν, θα δεις ότι καταφέρνουν και μένουν μαζί, ενώ κάποια άλλα θα δεις να χωρίζουν οι δρόμοι τους μετά το τελευταίο παθιασμένο φιλί της καληνύχτας  Αν προσέξεις τη στιγμή του αποχωρισμού, θα τα δεις πιο βαριά, κάπως μελαγχολικά, δεν ακτινοβολούν πια ευτυχία. Κρύβουν μια πίκρα, γιατί θα πάνε να ονειρευτούν τον άνθρωπο που μόλις καληνύχτισαν αντί να τον έχουν δίπλα τους όλο το βράδυ, αντί να νιώθουν την ανάσα του, το κορμί του δίπλα τους. Είναι εκείνοι που γυρνάνε σπίτι και μόλις κάνουν ένα μπάνιο για ν’ αδειάσουν το μυαλό τους από την ημέρα που πέρασαν, κάθονται μόνοι στον καναπέ κι ενώ πριν λίγο είχαν όλο τον κόσμο δίπλα τους (τον άνθρωπό τους) τώρα είναι μόνοι.

Κι είναι και τα άλλα, τα λίγο πιο τυχερά ζευγάρια. Που ό,τι κι αν κάνουν μέσα στην ημέρα τους, που είτε περάσουν το βράδυ μαζί, είτε χώρια με φίλους, θα καταλήξουν πάντα ξαπλωμένοι στο ίδιο κρεβάτι. Αυτά τα ευτυχισμένα ζευγάρια που δε χρειάζεται να ονειρευτούν το άλλο τους μισό τη νύχτα γιατί το κρατάνε αγκαλιά, που κάνουν μπάνιο μαζί πριν κοιμηθούν και λένε καληνύχτα στο ίδιο κρεβάτι, που τελευταίο φιλί δεν είναι και το “αντίο γι’ απόψε”. Αυτά τα ζευγάρια που κάποιος καταλάθος ξεσκεπάζει τον άλλον, αλλά αντί να θυμώνουν χαμογελάνε με αγάπη (παίρνοντας ξανά το πάπλωμα στη μεριά τους) γιατί υπάρχει αυτός ο υπέροχος άνθρωπος, ο άνθρωπός τους, δίπλα τους. Εκείνοι οι πραγματικά τυχεροί που θα ξυπνήσουν και την πρώτη καλημέρα θα την πουν τα μάτια κι όχι τα χείλη.

Θεωρώ πως το να ξυπνάς δίπλα στον άνθρωπο που έχεις επιλέξει να σε συντροφεύει, σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία. Σε κάνει να θες να ξυπνήσεις με ενέργεια και δύναμη τη μέρα σου, σού δίνει άλλη δυναμική το να επιστρέφεις σπίτι, το να ξαπλώνεις στο κρεβάτι. Ευτυχία λοιπόν στον έρωτα είναι να ξυπνάς και να βλέπεις δίπλα σου τα μάτια που έχεις ερωτευθεί, κι έτσι να τα ερωτεύεσαι ακόμα περισσότερο κάθε μέρα. Να ξυπνάς και ν’ αντικρίζεις τον άνθρωπο που αγαπάς. Τον άνθρωπο που δίνει νόημα στη ζωή σου. Αυτό είναι ευτυχία.

Συντάκτης: Μίκα Παντελάκη
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου