Το καλοκαίρι έφτασε. Οι ζεστές μέρες κάνουν την εμφάνισή τους όλο και πιο συχνά και τα ρούχα αρχίζουν να λιγοστεύουν. Κάπου εδώ είναι που ξεκινάνε και οι μικρές κρίσεις πανικού για το θέμα των κιλών, που περήφανα έχουν θρονιαστεί πάνω μας από τις χειμερινές βραδινές λιγούρες. Το καλοκαίρι επιβάλλει κοντά σορτσάκια, αμάνικα μπλουζάκια, μίνι φορέματα και φυσικά μαγιό. Έλα όμως που αν δε μου τήρησες το πρόγραμμα του γυμναστηρίου το χειμώνα, οι παραπάνω ενδυματολογικές επιλογές ακούγονται εφιάλτης.

Γιατί το καλοκαίρι πέρα από σανδάλια και κοντές μπλούζες επιβάλλει και κορμί λαμπάδα, τέλεια μαυρισμένο, χωρίς κανένα ψεγάδι, σωστά; Λάθος, πολύ μεγάλο λάθος. Λιώνουμε που λιώνουμε από τη ζέστη, δε χρειάζεται να λιώνουμε και πάνω στο διάδρομο. Γιατί να ιδρώνουμε μπροστά από καθρέφτες, πάνω σε στρώματα, με βαράκια και σχοινιά, αφού μόλις βγούμε από το γυμναστήριο θα φάμε δύο παγωτά και το βράδυ θα χτυπήσουμε κι ένα μοχίτο; Εγώ το πήρα απόφαση πάντως για φέτος: δεν πρόκειται να γυμναστώ. Όσο και να κουραστώ, ο κόπος μου θα πάει χαμένος τη στιγμή που θα βρεθώ στην παραλία και η παρέα θα αποφασίσει να ξεκινήσει τις μπίρες και τα κοκτέιλ. Και δεν είναι λύση, φυσικά, να κρατηθώ. Όλο το χρόνο στερήθηκα και πιέστηκα. Το καλοκαίρι είναι για χαλάρωση και ξεγνοιασιά. Φυσικά και θα ενδώσω στον πειρασμό. Και η μία μπίρα θα γίνει δύο, και οι δύο τρεις και κάποια στιγμή θα χάσουμε το μέτρημα.

Συγκριτικά αν το δούμε, κανείς δε θα άφηνε τον απογευματινό περίπατο που καταλήγει πάντα στο γνωστό στέκι για ουζάκι και μεζέ μέχρι τα ξημερώματα, για να βρεθεί σε έναν κλειστό χώρο με άλλα είκοσι ιδρωμένα άτομα που φυσάνε και ξεφυσάνε σηκώνοντας βάρη. Θα προτιμήσω να περάσω τα βράδια μου δοκιμάζοντας τοπικές συνταγές παρέα με καλούς φίλους, χωρίς να με νοιάζουν οι θερμίδες και τα λιπαρά, παρά να τρώω όλη μέρα ένα μαρουλόφυλλο. Θέλω να νιώσω καλοκαίρι, πώς το λένε;

Να δοκιμάσω όλες τις διαφορετικές γεύσεις παγωτού που έχει το τοπικό μαγαζί, να ξέρω μέχρι να έρθει ο Αύγουστος ποιο είναι το αγαπημένο μου κοκτέιλ και να γεμίσω εντελώς τις μπαταρίες μου. Όλο το καλοκαίρι βρισκόμαστε σε συνεχή κίνηση. Περπατάμε μέσα στη ζέστη, κάνουμε ηλιοθεραπεία κάτω από τον καυτό ήλιο και το βράδυ βγαίνουμε με τα αεράτα και λεπτά μας ρουχαλάκια για βόλτες στο λιμάνι. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια, ώστε να κάνει καύσεις και για να μας δροσίσει και για να μας ζεστάνει. Την απαιτούμενη ενέργεια θα πάρουμε φυσικά από το φαγητό.

Ξέρω άλλωστε πως θα την κάνουν τη δουλειά τους ζέστη, θάλασσα, κι εκείνοι οι ατελείωτοι περίπατοι κι οι εξερευνήσεις στα βράχια: θα βοηθήσουν να εξαφανιστεί μέχρι και ο τελευταίος κεφτές που φάγαμε χτες βράδυ με τα τσίπουρα.

Το καλοκαίρι είναι για να γινόμαστε και πάλι παιδιά. Χωρίς σκοτούρες και δεύτερες σκέψεις. Ο σοφός λαός πληροφορεί πως όταν τρως κάτι με τύψεις, παίρνεις δυστυχώς τις διπλές θερμίδες.

Γι’ αυτό χαρείτε χωρίς έγνοιες αυτούς τους τρεις μήνες ελευθερίας και αφήστε τη γυμναστική για το Σεπτέμβρη.

Καλοκαίρι με φαγητό, ποτό, ξενύχτια, και τα κιλά γράψτε τα στην άμμο να τα πάρει το κύμα.  

Συντάκτης: Πόπη Κονοφάου