xenia827

Εκείνη η ερωτική επιστολή που κάποτε τόλμησες κι έστειλες. Ή εκείνη που έμεινε αποθηκευμένη σε κάποια πρόχειρα να τη σκονίζουν οι αμφιβολίες. Αυτόματες καταγραφές ή δομημένες εξομολογήσεις, είναι τα δικά σας αληθινά ερωτικά γράμματα και τα θέλουμε. Τόλμησε να τα μοιραστείς μαζί μας και με το πρόσωπο που απευθύνονται. Τα περιμένουμε στο info @ pillowfights.gr με τίτλο «Συστημένα».

Εξομολογείται η Μαγδαληνή.

 

Είναι μοναδικός ο τρόπος που επηρεάζει μία και μόνο ματιά τις σχέσεις των ανθρώπων. Είναι γοητεία, θαρρώ, τα μάτια που μιλούν χωρίς να μιλά η γλώσσα. Πόσο μάλλον όταν σου χαμογελούν. Όταν σε προκαλούν και μόνο με ένα βλέμμα σε κάνουν να λιώνεις.

Έτσι την πάτησα κι εγώ μαζί σου. Εκείνη την πρώτη μέρα που μας σύστησαν. Παιδιά ήμασταν ακόμα. Το όνομά σου αντηχούσε στο μυαλό μου ξανά και ξανά. Τα μάτια σου θαρρείς και μου μιλούσαν. Ένα βλέμμα διαπεραστικό και μυστηριώδες. Ήταν έλξη ερωτική; Φιλική; Κανείς απ’ τους δυο δε γνώριζε.

Σύμφωνα με το βιβλίο των ψυχολόγων Ρομ και Ορι Μπράφμαν αυτό το συναίσθημα δεν είναι απλώς κοινό για όλους τους ανθρώπους, αλλά εξηγείται επιστημονικά. Υπάρχουν τέσσερις παράγοντες απ’ τους οποίους εξαρτάται αυτό το πολυπόθητο «κλικ». Η ειλικρίνεια, εφόσον επιθυμείς να συζητήσεις με ανοιχτά χαρτιά χωρίς να υπάρχει μακροχρόνια και σε βάθος γνωριμία. Η εγγύτητα, καθώς όσο πιο κοντά βρεθείς με το άτομο που σ’ ενδιαφέρει τόσο περισσότερο εναλλακτική και πρωτότυπη γίνεται η γνωριμία σας -η δική μας έγινε καλοκαίρι σ’ ένα νησί, το αγαπημένο μου.

Οι συναντήσεις μας διέφεραν θεαματικά από οποιαδήποτε άλλη γνωριμία είχα κάνει έως τότε, αλλά κι ως τώρα. Το κλίμα χαλαρό, η τοποθεσία μαγευτική, η ατμόσφαιρα πολλά υποσχόμενη και δυο ματιές που ανταλλάσσονταν στα κλεφτά, λες κι απ’ την αρχή είχαν καταλάβει τι επρόκειτο να συμβεί.

Τρίτος παράγοντας είναι το κατά πόσο μαγνητίζεις τον άλλο, με άλλα λόγια το σεξαπίλ. Το εκπέμπουμε όταν νιώθουμε δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση για τις ικανότητές μας. Γκρεμίζοντας το μύθο ότι τα ετερώνυμα έλκονται, οι ψυχολόγοι δίνουν βάρος στις ομοιότητες κι όχι στις διαφορές. Οι διαφορές μπορεί  να μας ενθουσιάσουν αρχικά διότι είναι κάτι εντελώς ξένο. Όσο περνά ο καιρός, όμως, αυτό μας βαραίνει και μπορεί να οδηγήσει σε συμβιβασμό, πράγμα που φθείρει τις σχέσεις ή ακόμα και τις διαλύει.

Τέλος, είναι κι οι κοινές εμπειρίες. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι «όσο πιο αντίξοες είναι οι κοινές εμπειρίες, τόσο πιο δυνατός είναι ο δεσμός που δημιουργείται μεταξύ εκείνων που τις μοιράζονται», με αποτέλεσμα οι δύο άνθρωποι να ενώνονται και να αναπτύσσονται μεταξύ τους πιο ισχυροί δεσμοί.

Ήθελα, λοιπόν, κι εγώ να σε μάθω. Να γνωρίσω τα σκοτεινά μονοπάτια σου. Να γνωρίσω τους φόβους σου, τις επιθυμίες σου, τις αδυναμίες και τις αντοχές σου. Ήμουν τόσο αφελής τους πρώτους μήνες που πίστευα πως αυτό που μας δένει είναι μια ισχυρή φιλία που δημιουργήθηκε μέσα σε μία μόνο μέρα. Σου άνοιξα την ψυχή μου. Σε άφησα να μπεις στο μυαλό μου. Ήσουν το πλάσμα που μπήκε στη ζωή μου για να πράττεις και να μιλάς όπως ο φύλακας άγγελός μου.

Δεν πέρασε πολύς καιρός για να συνειδητοποιήσω όσα ένιωθα. Σχολείο πηγαίναμε ακόμα κι η ανυπομονησία μου για να σε συναντήσω μέρα με τη μέρα μεγάλωνε. Ακόμη κι όταν κατάλαβα πως τα συναισθήματά μου δεν ήταν μόνο φιλικά, ένιωθα ένα φόβο, μήπως δεν ανταποκρινόσουν και σε χάσω για πάντα. Καλύτερα μια ερωτική φιλία παρά ένας φιλικός έρωτας. Αυτό σκεφτόμουν. Πού να ήξερα;

Τα πράγματα εξελίχθηκαν καλύτερα απ’ όσο τα περίμενα. Ήμασταν ακριβώς στην ίδια θέση. Φοβόσουν κι εσύ μην τελειώσει άδοξα αυτή η «σχέση». Ο χρόνος περνούσε και τα συναισθήματά μου όλο και περισσότερο ρίζωναν στα δικά σου χωράφια. Ακόμα είναι εκεί και ποτίζουν όνειρα. Παράλληλα είναι άμυνα και για καθετί κακό που εμφανίζεται στο διάβα σου.

Η ιστορία αυτή γράφτηκε λεπτομερώς. Ξεκίνησε πριν δυόμιση χρόνια και συνεχίζεται. Μπορεί να μην είμαστε μαζί, μα γνωρίζουμε κι οι δύο καλά πως ο ένας για τον άλλο θα έδινε και τη ζωή του. Αστάθμητοι παράγοντες έπαιξαν το ρόλο τους, σαν κακοί οιωνοί, για την εξέλιξη αυτής της σχέσης.

Ποτέ δε χάσαμε και –θέλω να πιστεύω πως– ούτε πρόκειται να χάσουμε αυτή την επαφή μας. Το μεγαλύτερο αποδεικτικό στοιχείο; Ο διάλογος που κάνουν τα μάτια μας όσο καιρό κι αν έχουν να ανταμώσουν. Ανεξίτηλο πάθος, έρωτας με την πρώτη ματιά, δεν ξεμπλέκεις εύκολα απ’ αυτό -κι ούτε και θες!

 

Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη

Κάνε σχόλιο!

Έχεις κάποια ιδέα για άρθρο;

Μπορείς να μας προτείνεις ένα θέμα που θα ήθελες να διαβάσεις σε κάποιο απ' τα επόμενα άρθρα μας!