Στη ζωή μας υπάρχουν πράγματα για τα οποία είμαστε απόλυτοι. Λέμε «εγώ ποτέ δε θα ανεχόμουν αυτό» ή «ποτέ δε θα το έκανα». Η επιθυμία μας να είμαστε αληθινοί, μέσα κι έξω, ολοένα και μεγαλώνει όσο ωριμάζουμε. Ωστόσο, όταν ερωτευόμαστε τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Για να κάνουμε τον άνθρωπό μας ευτυχισμένο συχνά κάνουμε υποχωρήσεις κι αλλοιωνόμαστε. Άλλωστε, οι σχέσεις μας αλλάζουν. Όταν όμως είμαστε σίγουροι για τις επιλογές μας, όλα βαίνουν καλύτερα. Ή μήπως όχι;

Συχνά, όταν είμαστε σε μια σχέση νιώθουμε ότι είμαστε πιο ευτυχισμένοι από ποτέ. Είμαστε ερωτευμένοι και θέλουμε να κάνουμε όσα περισσότερα με τον άνθρωπο που έχουμε δίπλα μας. Να έχουμε μια συναναστροφή όσο πιο αυθεντική γίνεται. Χωρίς να φοβόμαστε. Χωρίς να έχουμε κάτι να κρύψουμε. Επειδή, όμως, οι χαρακτήρες είναι διαφορετικοί, πρέπει να είμαστε ικανοί να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο.

Για τους μυστικοπαθείς, υπάρχουν προσχήματα που τηρούνται. Η διαχυτικότητα είναι περιορισμένη κι οι εκδηλώσεις στοργής μπροστά σε άλλους απαγορευμένες. Μπαίνοντας σε μια τέτοια σχέση να είσαι οπλισμένος με υπομονή. Όλα όσα θεωρούσες πιθανώς δεδομένα σε προηγούμενες σχέσεις εδώ δεν είναι.

Τα πράγματα είναι πολύ αυστηρά για εσάς τους δύο. Απ’ τη βόλτα στα πιο απόμακρα μέρη, μέχρι τις εξόδους με την παρέα σας, για τον έξω κόσμο θα φαίνεστε φίλοι. Απομακρυσμένοι, έχοντας μονάχα τυπικές επαφές, όπως με όλους τους άλλους, θα πνίγετε όλο αυτό που έχετε μέσα σας. Μόνο όταν είστε μόνοι θα μπορείς να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου και να εκδηλώνεται. Οι άβολες στιγμές θα είναι συχνές και σίγουρα θα κουράσουν. Ο ενθουσιασμός της αρχής, η μαγεία της πρώτης γνωριμίας που τα παραβλέπει όλα, θα αρχίσει σιγά-σιγά να χάνεται όταν εμφανιστούν τα πρώτα ζητήματα.

Θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ντροπαλούς; Φοβισμένους; Κτητικούς; Αν το σκεφτούμε καλύτερα, ίσως να τους δικαιολογήσουμε λέγοντας πως δεν αντιμετωπίζουν όλοι με τον ίδιο τρόπο τις σχέσεις. Παρ’ όλα αυτά το κρυφτό δε δικαιολογείται. Όταν έχεις κάτι κι είσαι σίγουρος γι’ αυτό, δεν υπάρχουν αμφιβολίες. Ο ερωτευμένος δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η κριτική των άλλων είναι κάτι για το οποίο αδιαφορεί. Μέλημά του είναι να ζήσει τη στιγμή όσο περισσότερο, όσο πιο δυνατά γίνεται.

Σε μια σχέση που δεσμεύεται από προσχήματα, η αληθινή ευτυχία ίσως δεν έρθει ποτέ. Αν ο άνθρωπός σου ντρέπεται για σένα και γι’ αυτό που έχετε, τότε μάλλον δεν είναι απόλυτα σίγουρος για σένα. Παράλληλα, σίγουρα υπάρχουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια που υπάρχει μεταξύ σας, καθώς και το ποσό γραφτό είναι τελικά να είσαι μαζί του.

Κι αν δεν είναι σίγουρος για σένα, δε σου αξίζει. Σου αξίζει κάποιος που θα έχει απόλυτη αδυναμία κι αφοσίωση σε σένα, χωρίς να ανησυχεί για τη γνώμη των άλλων. Που θα σε αγαπάει και θα σε νοιάζεται σε κάθε χώρο και χρόνο, ανεξαρτήτως κόσμου, τοποθεσίας και συνθηκών, όποιοι κι όσοι κι αν βρίσκονται μαζί σας.   Ειδάλλως, η σχέση είναι άσκοπη. Πάντα θα βρίσκει αδιέξοδο.

Αν αναρωτηθείς ποτέ, λοιπόν, αν θα ήθελες μια τέτοια σχέση, δώσε στον εαυτό σου απάντηση αρνητική, χωρίς δεύτερη σκέψη. Μη βάζεις όρια και καλούπια στην ευτυχία σου. Μην αφήνεις κανέναν να σου βάζει μέτρο στα συναισθήματα. Στον έρωτα δεν έβαλε μέτρο κανείς. Το παν στη ζωή είναι να είσαι ελεύθερος  να κάνεις όσα θέλεις. Φρόντισε να βρεις έναν άνθρωπο που θα μπορεί να σου τα προσφέρει αυτά.

 

Συντάκτης: Κλειώ Γεωργαντοπούλου
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη