Τελικά, ποιο είναι ένα απ’ τα βασικά απαραίτητα συστατικά σε μια σχέση, για να πετύχει αυτή η συνταγή; Συνήθως δεν είναι άλλο απ’ το θαυμασμό! Ποιος θα μπορούσε, άλλωστε, να είναι δίπλα σε έναν άνθρωπο που δε θαυμάζει;

Ο χρόνος κουβαλά μαζί του τους χειρότερους εχθρούς του έρωτα, που δύσκολα κερδίζονται∙ τη ρουτίνα και τη συνήθεια. Ο αμοιβαίος θαυμασμός μεταξύ του ζευγαριού είναι ίσως ο μόνος τρόπος να τις νικήσουν, γιατί η σχέση ξεκινά με το θαυμασμό και χωρίς αυτόν τελειώνει.

Δεν έχει να κάνει μόνο με διάσημους, καλλιτεχνικά είδωλα, γονείς και φίλους, αλλά είναι σημαντικό να το νιώθεις και για τον άνθρωπο που μοιράζεται το κρεβάτι σου. Μην κρίνεις μόνο απ’ το περιτύλιγμα, η ουσία βρίσκεται αλλού. Δεν αρκεί μόνο να θαυμάζεις τον άλλον για την εμφάνισή του, το στιλ, το ντύσιμο ή το βλέμμα, αλλά και για το μυαλό, την προσωπικότητα , το πάθος για τη δουλειά κι για όλα αυτά που έχει πετύχει με κόπο κι ιδρώτα.

Ο θαυμασμός για τον καθένα είναι προσωπική υπόθεση. Μπορεί για σένα ο άλλος να είναι υπέροχος, πανέμορφος κι επιτυχημένος επειδή έτσι νιώθεις εσύ, χωρίς να είναι μοντέλο ή ο επιχειρηματίας της χρονιάς. Υπάρχουν πολύ πιο απλά πράγματα να εκτιμήσεις σε κάποιον. Ακόμη κι ο πιο απλός καθημερινός άνθρωπος μπορεί να σου εμπνεύσει κάποια χαρακτηριστικά που θα σε εντυπωσιάσουν.

Σε όλα υπάρχει ένα όριο, όμως. Απαραίτητος ο θαυμασμός σε μια σχέση κι αφροδισιακός, μα μάθε να μην υπερεκτιμάς τον άλλον γιατί αργότερα θα σου γυρίσει boomerang με τη μορφή της δικής σου υποτίμησης. Ίσως αρχίσουν προσβολές, υποτιμητικά σχόλια και τότε θα απογοητευτείς και θα προσγειωθείς άτσαλα στην ωμή πραγματικότητα.

Αν είσαι αρκετά ανασφαλής και πιστεύεις ότι δεν μπορείς να σταθείς αντάξια δίπλα στο σύντροφό σου επειδή δεν είσαι αρκετά καλός, θα βρίσκεσαι πάντα σε μια θέση άμυνας και θα έχεις ανασφάλεια σε όλη τη διάρκεια της σχέσης, δε θα είσαι ο εαυτός σου. Κοινώς δε θα έχει νόημα αυτό το «μαζί». Μη χάνεις το μέτρο όταν λες ή δείχνεις το θαυμασμό σου, ώστε να μη δημιουργήσεις υπερβολικές και να παραμένετε κι οι δύο προσγειωμένοι.

Μπορεί για σένα να είναι ο τέλειος, αλλά όλο και κάτι θα σε ενοχλεί, ειδικά όσο ξεφουσκώνει ο ενθουσιασμός της αρχής, φρόντισε, λοιπόν, να βλέπεις και να εκφράζεις και τις δύο πλευρές, όσα σε χαροποιούν μα κι όσα σε ενοχλούν. Ώστε να υπάρχει μια συνεχής βελτίωση και να μη θεωρηθεί κανείς δεδομένος. Οι πιο τυχεροί είναι εκείνοι που έχουν να μάθουν και να κερδίσουν πράγματα απ’ τον άλλον, αυτό κρατάει κι ενεργή τη σχέση.

Είναι αλήθεια πως έρωτας χωρίς αμοιβαίο θαυμασμό δεν υπάρχει. Μπορεί να μη λατρεύεις όλα τα κομμάτια της προσωπικότητας του άλλου, αλλά να αγαπάς το σύνολο, ακριβώς έτσι όπως είναι. Μόνο όταν αποδεχτείς κι αρχίσεις να θαυμάζεις τον άνθρωπό σου, θα είσαι κοντά σε αυτό που λέγεται «αγάπη».

Αν χαθεί ο θαυμασμός τότε η σχέση οδηγείται σε αδιέξοδο. Το «σε θαυμάζω» έχει μεγαλύτερη δύναμη απ’ το «σε γουστάρω», γιατί παίζει με το μυαλό κι όχι μόνο με τη σαρκική επιθυμία. Θέλεις να καμαρώνεις για τον άλλον. Να βρίσκεσαι αγκαλιά με κάποιον που λιώνεις από θαυμασμό, αλλά κι έρωτα. Να τον κοιτάς και να λες «είναι ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί».

Συντάκτης: Βαλέρια Μπόκια
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη