Το πήρες απόφαση να πας για ψώνια. Η γκαρνταρόμπα σου χρειάζεται επειγόντως ανανέωση, οπότε μια βόλτα στα μαγαζιά είναι απαραίτητη. Εκεί θα συναντήσεις πολλών ειδών πωλητές. Τους ευγενικούς, τους πρόθυμους, τους «είμαι κομμάτια από την κούραση, αλλά θα σ’ εξυπηρετήσω με ευγένεια» και πολλές ακόμα. Εκεί όμως παραμονεύει κι ένα είδος που σε κάθε κουβέντα που ξεστομίζει αναρωτιέσαι «μα τι σκέφτεται;». Είναι το είδος που θα σου πει ένα κάρο ψέματα για να σε κάνει ν’ αγοράσεις αυτό που φοράς. Είτε σου πάει, είτε -ακόμα χειρότερα- δε σου πηγαίνει καθόλου.

 

1.«Πόσο σου πάει αυτό το ρούχο. Είναι ακριβώς το στιλ σου.»

Σε έχει δει για 5 ολόκληρα λεπτά, αλλά έχει καταλάβει από χιλιόμετρα το στιλ σου. Ή μπορεί να έχει και κληρονομικό χάρισμα, τι να σου πω. Εσύ βέβαια από την άλλη νιώθεις σαν το ψάρι έξω από το νερό και το ρούχο δείχνει υπερβολικά ξένο επάνω σου. Δεν έχει όμως καμία σημασία.

 

2. «Καλέ, αυτό είναι ραμμένο επάνω σου.»

Ειδικά όταν η μόνη περίπτωση να είναι όντως ραμμένο επάνω σου είναι εάν εκείνος που το έραβε να είχε προηγούμενα μαζί σου, σε μισούσε θανάσιμα κι είπε να βγάλει όλο το μίσος του κατ’ αυτόν τον τρόπο. Τραγικό.

 

3. «Μα είναι το νούμερό σου. Θα ανοίξει όσο το φοράς.»

Ή εναλλακτικά «θα μπει στο πλύσιμο, είναι πρησμένα τα πόδια σου από την κούραση». Δεν παίζει κανένα ρόλο που είναι σαν τσουβάλι από πατάτες ριγμένο επάνω σου κι εκεί μέσα χωράνε άλλα 3 άτομα ή που με το ζόρι χώρεσες μέσα και πλέον δεν μπορείς ν’ αναπνεύσεις. Αν επιμένει πως είναι το νούμερό σου, είναι το νούμερό σου.

 

4. «Δεν πειράζει που είναι λίγο πιο ακριβό, τα αξίζει τα λεφτά του.»

Μπορεί να κοστίζει ένα ολόκληρο μηνιάτικο, δεν έχει όμως καμία σημασία που θα τρως μακαρόνια και σκέτο ρύζι μέχρι να ξαναπληρωθείς, το να το αποκτήσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ντουλάπα σου.

 

5. «Πώς σε φωτίζει αυτό το χρώμα.»

Εσύ από την άλλη νιώθεις πως είσαι λίγο πιο φωτεινός από το εκρού του νεκρού. Εσύ όμως δεν ξέρεις τίποτα από χρωματική παλέτα. Η πωλήτρια ξέρει πολύ καλύτερα τι σου πηγαίνει και τι σε φωτίζει. Άκουσέ την.

 

6. «Είναι η τελευταία λέξη της μόδας.»

Το μόνο πράγμα βέβαια που περνάει από το μυαλό σου βλέποντας το εν λόγω ρούχο είναι πως η μόδα η ίδια το είδε, είπε την τελευταία της λέξη κι ύστερα πέθανε από το σοκ. Όχι, αυτό μπορείς να το πιστέψεις.

 

7. «Αυτό πηγαίνει με όλα.»

Το ότι είναι σε απόχρωση ή σχέδιο που ούτε μόνο του δεν μπορείς να το ταιριάξεις, μικρή σημασία έχει. Άλλωστε, ποιος μας είπε πως τα ρούχα, τα παπούτσια και τ’ αξεσουάρ πρέπει να πηγαίνουν μεταξύ τους; Λευτεριά στο Mix & Match.

 

8. «Είναι μοναδικό κομμάτι. Δε θα το βρεις πουθενά αλλού.»

Αυτό πας για λίγο να το πιστέψεις, ίσως σε πείθει κιόλας. Μέχρι να πας στο επόμενο μαγαζί και να το δεις στη βιτρίνα και μάλιστα πιο οικονομικό από αυτό που μόλις αγόρασες. Μετά την απομάκρυνση όμως από το ταμείο, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.

 

9. «Θα το φοράς για χρόνια.»

Μπορεί να είναι όντως καλή ποιότητα και να έχει τις προδιαγραφές να μείνει στην ντουλάπα σου για χρόνια. Εσύ όμως μπορεί, είτε να μην του κάνεις καλή χρήση και σωστή φροντίδα, αλλά μπορεί και να αλλάξεις γούστα, μέγεθος ή να το βαρεθείς. Δε φταίει λοιπόν ο πωλητής γι’ αυτό, οπότε δε θα του χρεώσουμε.

 

10. «Είναι φτιαγμένο με τα καλύτερα υλικά.»

Είτε πρόκειται για ρούχο είτε για καλλυντικό, όσο κι αν έχουν καλή πρόθεση, όταν αλλάζεις κάθε 2 μήνες προϊόντα, είναι σχεδόν αδύνατο να γνωρίζουν με τι υλικά είναι φτιαγμένα όλα τα προϊόντα που έχουν στο στοκ τους. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που κι οι ίδιοι πέφτουν θύματα άλλου πωλητή που τους λέει το ίδιο ακριβώς.

 

Ό, τι κι αν έχεις ακούσει, η αλήθεια είναι πως προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, οπότε ένα μικρό ή λίγο μεγαλύτερο ψεματάκι είναι απαραίτητο. Στο κάτω-κάτω, εκείνοι θα σου πουν, είτε όσα πιστεύουν, είτε όσα έχει δώσει γραμμή να σου πουν από το κατάστημα. Το εάν θα το αγοράσεις είναι καθαρά δικό σου θέμα. Κι επίσης, οφείλεις να είσαι ευγενικός απέναντί τους και να μην τους δυσκολεύεις τη ζωή. Θέλεις να το πάρεις, πάρ’ το. Δε θέλεις, πες «ευχαριστώ», χαμογέλα ευγενικά και προχώρα παρακάτω. Ίσως στο επόμενο μαγαζί να βρεις εκείνο το κομμάτι που ψάχνεις.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου