Article of the day: Η Χρυσούλα Τ. αναλύει γιατί όταν δενόμαστε θέλουμε να κρατάμε ανοιχτά ενδεχόμενα. Δες εδώ.

pillow2597

Στην αναζήτηση εναλλακτικών προτάσεων διασκέδασης, έχει μπει δυναμικά στη ζωή μας και μάλιστα κερδίζει και πόντους με ταχείς ρυθμούς η γευστική δοκιμή κρασιών, ή όπως είναι γνωστό στα αγγλικά το «wine tasting». Είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο και φυσικά θα μάθεις και πολλά ενδιαφέροντα δεδομένα για το λατρεμένο μας κρασί.

Πλέον υπάρχουν πολλοί χώροι που μπορεί να πραγματοποιηθεί, όπως ένα οινοποιείο, όπου θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε και για την ιστορία του -συνήθως έχουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες τα οινοποιεία για το πώς ξεκίνησαν ή τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν κατά τη διάρκεια λειτουργίας τους-, ένα wine bar, τα οποία είναι συνήθως μικροί και χαριτωμένοι χώροι που κυριαρχούν αρώματα και γήινα χρώματα, ή ακόμα και στο σπίτι σας, εφόσον κάποιος είναι σχετικά γνώστης του αντικειμένου. Οι γνώστες του είδους λένε πως μια γευστική δοκιμή κρασιού περιλαμβάνει «6 s» για να είναι επιτυχημένη.

Ξεκινάμε με το «setup», που δεν είναι τίποτα άλλο από την προετοιμασία του χώρου, την επιλογή των κρασιών που θα ανοιχτούν, τα ανάλογα ποτήρια που θα χρησιμοποιήσετε, ίσως κάποιο μεζέ που να συνδυάζεται τέλεια με τα εκάστοτε κρασιά και να αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τη γεύση τους και φυσικά την ψυχολογία των συμμετεχόντων. Το wine tasting χρειάζεται ηρεμία και χαλαρότητα για να μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο αυτή την τόσο ιδιαίτερη εμπειρία.

Αφού ξεκινήσει η διαδικασία, το πρόσωπο που έχει τις γνώσεις που χρειάζονται για την εκάστοτε ετικέτα και ποικιλία του κρασιού, ανοίγει το πρώτο μπουκάλι σερβίρει και προχωράμε στο δεύτερο βήμα, το «seeing», να εξετάσετε δηλαδή το χρώμα και τη διαύγειά του, γιατί από αυτά τα δύο παίρνουμε πολλές πληροφορίες για το ίδιο, όπως την ποικιλία από την οποία προέρχεται, την ηλικία του, τον τρόπο παραγωγής και πολλά άλλα.

Το επόμενο στάδιο είναι το «swirling», η περιστροφή δηλαδή του κρασιού μέσα στο ποτήρι. Με αυτή την φαινομενικά απλοϊκή κίνηση απελευθερώνονται τα αρώματα του κρασιού. Μην ξεχνάμε άλλωστε πως το μυστικό μιας απόλαυσης είναι να συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις, οπότε δεν μπορεί η όσφρηση δεν μπορεί να μένει απέξω. Εκεί λοιπόν μπαίνει το επόμενο «S» του wine tasting˙ το «sniffing» ή αλλιώς το να μυρίζεις όλο εκείνο το υπέροχο άρωμα που αναδίδει. Μυρωδιές από φρούτα, μπαχαρικά, καρπούς, φύλλα ή ακόμα και το ίδιο το βαρέλι γεμίζουν το χώρο και σε κάνουν να απολαμβάνεις ακόμα περισσότερο την εμπειρία.

Και συνεχίζουμε με την σπουδαιότερη κίνηση την γευστικής δοκιμής˙ το «slurping». Επιτέλους το δοκιμάζετε. Μια μικρή γουλιά κρασί στο στόμα, αφού πρώτα έχετε πάρει μια ποσότητα αέρα πιο πριν για να ενεργοποιηθούν τα γευστικά κέντρα του στόματος, μπορεί να απογειώσει τη γεύση. Με μια μόνο κίνηση, τρεις από τις αισθήσεις σας συμμετέχουν σε μια μοναδική εμπειρία: γεύση, οσμή και αφή, μιας και η αψάδα που προκαλεί το κρασί επάνω στη γλώσσα και τον ουρανίσκο μας μπορεί να σας ξεσηκώσει και να ξυπνήσει και τις άλλες αισθήσεις.

Αντίθετα με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, σε μια γευστική δοκιμή κρασιών δεν πίνεις το περιεχόμενο του ποτηριού σου. Μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος γιατί ένα wine tasting δεν είναι η κατάλληλη επιλογή για ένα πρώτο ραντεβού. Γιατί μετά το slurping έρχεται το spitting. Φτύνεις το περιεχόμενο του στόματός σου σε ένα μπολ. Αυτό από τη μια επιτρέπει να δοκιμάσεις περισσότερα κρασιά αλλά και να παραμείνεις νηφάλιος. Ειδικά εάν πρόκειται να οδηγήσεις λίγο αργότερα. Σε μια συνήθη γευστική δοκιμή ανοίγονται από 3 έως 5 διαφορετικά μπουκάλια κρασί, ενώ μετά το τέλος της μπορείς να απολαύσεις το γεύμα σου συνοδεία κάποιου απ’ αυτά ή να το αγοράσεις για να το απολαύσεις κάποια άλλη στιγμή.

Το κάθε κρασί έχει την δική του περίσταση. Εκτός από τον γνωστό κανόνα για τα λευκά και κόκκινα κρασιά και το είδους του φαγητού που συνοδεύουν, οι ειδικοί του είδους προτείνουν και τις ανάλογες ποικιλίες που συνοδεύουν τέλεια ένα ρομαντικό ραντεβού. Όλοι μας γνωρίζουμε πως στις χαρές μας πίνουμε σαμπάνια, το κόκκινο κρασί όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το πάθος. Ένα Merlot, ένα Pinot Noir, ή ένα Syrah μπορεί να κάνει την ατμόσφαιρα με το ταίρι σου πιο ιδιαίτερη.

Σαν επιλογή, το wine tasting είναι η ιδανική πρόταση για ένα ραντεβού επετείου ή ακόμα και για μια πρόταση γάμου, μιας κι ο χώρος κι η ατμόσφαιρα προσδίδουν κάτι πιο ρομαντικό στην όλη εμπειρία. Χαμηλός φωτισμός, κεριά, απόλυτη ησυχία και όλη αυτή η μυσταγωγία σε κάτι που μένει αναλλοίωτο στο χρόνο. Κι αν θέλουμε να το πάμε ένα βήμα παραπέρα, υπάρχει και ο παραλληλισμός πως μια σχέση μπορεί να ωριμάσει στο χρόνο και να αποκτήσει αξία, όπως το παλιό καλό κρασί. Στην υγειά μας λοιπόν!

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Βασιλική Γουγούλα