Έχετε γνωριστεί πρόσφατα. Άρεσε ο ένας στον άλλο, όποτε πολύ σύντομα ανταλλάξατε στοιχεία επικοινωνίας, κινητά, σταθερά, social media accounts και ταχυδρομικές θυρίδες. Για σένα, όπως φυσικά ήταν αναμενόμενο, το κινητό έχει γίνει προέκταση του χεριού σου, αναζητάς μόνιμα hot spots για wifi, τσεκάρεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα εάν έχεις σήμα και το power bank σου είναι ετοιμοπόλεμο για παν ενδεχόμενο. Ούτε καν θέλεις να φανταστείς τι πρόκειται να συμβεί εάν μείνεις για πέντε ολόκληρα λεπτά εκτός δικτύου ή -ακόμα χειρότερα- χωρίς μπαταρία. Ο απόλυτος τρόμος.

Το ταίρι σου όμως δε συμμερίζεται αυτό σου το κόλλημα με την επικοινωνία. Θα σου στείλει «καλημέρα» μόλις ξυπνήσει, θα μιλήσετε λιγάκι μέσα στην ημέρα για το πώς είσαστε ή τι κάνετε κι ύστερα ξανά το βράδυ για μια ανακεφαλαίωση της ημέρας σας και φυσικά την καληνύχτα σας. Εφόσον βέβαια δεν κανονίσετε να βρεθείτε. Εκεί, μιλάνε να μάτια, τα χείλη και τα σώματα.

Με τρόμο διαπιστώνεις πως μπορεί να έχεις στείλει αρκετή ώρα ένα μήνυμα που δεν έχει διαβαστεί, αφού διαβαστεί όμως θα απαντηθεί άμεσα, ή να απαντηθεί τη στιγμή που το έστειλες, όμως λίγο πιο λιτά από ότι ήλπιζες ή προσδοκούσες. Ή συνειδητοποιείς πως πιο συχνά ξεκινάς εσύ συζήτηση παρά η άλλη πλευρά. Όχι ότι μένει αμέτοχη˙ τουναντίον, μια χαρά σου απαντάει. Απλά δεν κάνει την πρώτη κίνηση.

Αναλύεις και ξανά αναλύεις χρόνους, λέξεις, emojis, τελείες και θαυμαστικά. Συζητάς με τους κολλητούς το θέμα και κάπου εκεί τα excel, οι πίνακες ανάλυσης, τα διαγράμματα κι οι στατιστικές αναλύσεις έχουν πάρει φωτιά. Ύστερα από αμέτρητες εργατοώρες πάνω από το κινητό, βγάζεις το συμπέρασμα «για να μην επικοινωνεί, μάλλον δεν ενδιαφέρεται τόσο πολύ». Ώρα να φέρουμε το πακέτο με τα χαρτομάντιλα.

Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να μάθεις ένα μεγάλο μυστικό: Δεν είναι όλοι εθισμένοι στη συνεχή επικοινωνία. Αυτό που για σένα μπορεί να φαντάζει ως ενδιαφέρον, κάποιον άλλον μπορεί να τον κάνει να νιώθει πως τον πνίγει κι αντίστοιχα αυτό που εκείνος ονομάζει ως λογικό επίπεδο επικοινωνίας, στα δικά σου μάτια να φαίνεται ως αδιαφορία. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Καταρχάς, δεν περιστρέφεται ολόκληρη η ζωή του ενός γύρω από τον άλλο. Ο καθένας σας έχει τη ζωή του, τις υποχρεώσεις του κι ένα πρόγραμμα που προϋπήρχε της σχέσης σας, οπότε δεν τίθεται θέμα να τα παρατήσουμε όλα για ένα έρωτα. Μπορεί το ταίρι σου να δουλεύει και να μην μπορεί να απαντήσει άμεσα στο δικό σου μήνυμα. Μπορεί να είχε βγει με την παρέα του, να είναι γυμναστήριο, για ψώνια ή ακόμα και να κοιμάται. Αυτό δε σημαίνει ότι σε αγνοεί ούτε ότι δεν είσαι προτεραιότητά του.

Έπειτα, μπορεί να μην το έχει με τη συνεχή επικοινωνία ή ακόμα και με την τεχνολογία. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, ακόμα και σε νεαρές ηλικίες να μην ταυτίζονται με τη θεωρία των social media που λέει πως πρέπει να έχουμε e-mail, facebook, messenger, Instagram, what’up, viber, telegram, hangout και μερικές χιλιάδες άλλες τσατοειδείς εφαρμογές. Εσένα δηλαδή δε σε κουράζει να είσαι συνέχεια απίκο σε όποιον σε αναζητήσει ό,τι ώρα σε θυμηθεί;

Εφόσον νιώσει πως θελήσει να μιλήσετε, ξέρει πού θα σε βρει. Άλλωστε η αγάπη κρύβεται στις πράξεις κι όχι στις λέξεις. Θα σου δείξει τι νιώθει για σένα με μια αγκαλιά, ένα γλυκό φιλί, ένα χάδι, μια κίνηση που φανερώνει ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του. Οι ηλεκτρονικές καρδούλες, τα κόκκινα χειλάκια του messenger κι όλα τα σιροπιαστά emojis, emoticons και τα GIFS, μπορεί να μας αρέσουν αλλά για κάποιους είναι χαζά και παιδιάστικα. Δες αν αυτά που λέει είναι ξεκάθαρα και σταράτα και δεν έχεις να φοβηθείς τίποτα. Μπορείς να μιλάς με τους κολλητούς σου με τις ώρες και να κρατάς για το ταίρι σου τις πιο όμορφες πράξεις. Αυτές είναι που έχουν σημασία, στο κάτω-κάτω της γραφής.

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου