«Το διάβασμα είναι η μόνη ηδονή που μένει ατιμώρητη» αναφέρει σε ένα από τα αποφθέγματά της η γνωστή συγγραφέας Ζυράννα Ζατέλη. Και δεν έχει καθόλου μα καθόλου άδικο. Μέσα από ένα βιβλίο μπορείς να ονειρευτείς, να δημιουργήσεις κόσμους, να ταξιδέψεις, να διδαχτείς, να γελάσεις και να κλάψεις, να αγαπήσεις, να νιώσεις διαφορετικός, να πας πίσω στο χρόνο ή ακόμα και μπροστά στο μέλλον. Αυτός λοιπόν είναι ο απόλυτος ορισμός της ηδονής και μάλιστα χωρίς κανέναν περιορισμό.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που οι CEO κι οι υπεύθυνοι προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων ανά τον κόσμο προτρέπουν το προσωπικό τους να διαβάζει ένα βιβλίο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά έχουν δημιουργήσει και λέσχες βιβλίων, πέρα από δανειστικές βιβλιοθήκες, μέσα στον ίδιο το χώρο της κάθε εταιρείας, ώστε να μπορεί η ομάδα να συζητάει το βιβλίο που έχει επιλέξει για το εν λόγω διάστημα. Η ομάδα, αφού αποφασίσει ποιο θα είναι το αντικείμενο της εβδομάδας, έχει μερικές ημέρες περιθώριο να το διαβάσει και συναντιούνται σε ένα προκαθορισμένο χρόνο για να αναλύσουν αυτό που διάβασαν. Από μια τέτοια κίνηση τα οφέλη είναι πολλαπλά και κυρίως πολύ σημαντικά.

Από τη μια, η ομάδα δένεται, μοιράζεται στιγμές, περνάει ποιοτικό χρόνο μαζί και φυσικά φέρνει τα μέλη το ένα πιο κοντά στο άλλο. Μέσω αυτών των συζητήσεων, το κάθε μέλος αναλύει τις σκέψεις του, τα συναισθήματα που βίωσε κατά την ανάγνωση, ανοίγεται, έχει τη δυνατότητα να μοιραστεί πιο προσωπικά του πράγματα, να γίνει πιο κοινωνικό, αφού γίνεται αποδεκτό από άτομα που μοιράζονται μια κοινή εμπειρία. Ως επακόλουθo αυτή η ενοποιημένη πλέον ομάδα μπορεί να συνεργαστεί πιο αποδοτικά στο ίδιο το αντικείμενο της εργασίας της.

Το βαθύτερο όμως νόημα όλου αυτού του εγχειρήματος είναι άλλο. Διαβάζοντας ένα βιβλίο σε μια εβδομάδα, στο τέλος ενός χρόνου έχεις διαβάσει περισσότερα από 50 βιβλία. Μιλάμε για 50 διαφορετικές ιστορίες, που η κάθε μια τους έχει κάτι διαφορετικό να σού προσφέρει. Το καθένα απ’ αυτά βάζει ένα μικρό λιθαράκι στη γνώση που μπορεί ένα άτομο να αποκτήσει στη ζωή του. Και ποτέ δεν ξέρεις πού μπορεί να σε οδηγήσει αυτή η γνώση. Μέσω των βιβλίων μπορεί να μεταβάλεις και να αναπτύξεις τον τρόπο σκέψης σου σε διαδρομές που δεν είχες φανταστεί ποτέ.

Επίσης, ένα βιβλίο, ακόμα κι αν ανήκει στην κατηγορία των περιπετειών ή του τρόμου, έχει την δυνατότητα να μειώσει κατά 60% τα επίπεδα του στρες. Οι υπεύθυνοι τον πολυεθνικών είναι υπέρμαχοι λοιπόν των book clubs, μιας και κατ’ αυτόν τον τρόπο οι υφιστάμενοί τους απολαμβάνουν μια λιγότερο στρεσογόνα καθημερινότητα.

Το διάβασμα είναι για το πνεύμα, ό,τι ακριβώς είναι για το σώμα η γυμναστική. Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Πρόσφατες έρευνες το πήγαν κι ένα βήμα παρακάτω. Σε δείγμα 3,600 ατόμων -αντρών και γυναικών- άνω των 50 ετών, εκείνοι που διάβαζαν τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα κάποιο βιβλίο -χωρίς να έχει σημασία το είδος του-, έζησαν κατά μέσο όρο 2 χρόνια περισσότερα από κείνους που δε διάβαζαν καθόλου ή διάβαζαν σε μικρότερη κλίμακα και βέβαια είχαν μια καλύτερη πνευματική κατάσταση όσο περνούσαν τα χρόνια.

Δε χρειάζεται καν να αναφέρουμε πως με το διάβασμα μαθαίνεις νέες λέξεις, εξελίσσεις τη γλώσσα -είτε είναι η μητρική σου είτε μια ξένη προς εσένα γλώσσα ή διάλεκτος-, σε βοηθάει να αποκτήσεις μια πιο σωστά δομημένη έκφραση του προφορικού και γραπτού λόγου, ενώ είναι «φάρμακο» για τη δυσλεξία και τις μαθησιακές δυσκολίες. Ύστερα από την ανάγνωση μερικών λογοτεχνικών ή μη κειμένων, ο εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να προσαρμοστεί καλύτερα στο κομμάτι της κατανόησης και να εξισορροπήσει το κενό ανάμεσα στον εγκέφαλο, το μάτι, το χέρι και τη γλώσσα που ουσιαστικά είναι υπαίτια για τη δυσλεξία ήπιας μορφής.

Στους καιρούς που ζούμε, που η διασκέδαση ανήκει πια στα είδη πολυτελείας, το διάβασμα είναι ένα σχεδόν ανέξοδο μέσο να ταξιδέψεις, να περάσεις όμορφα, να χαλαρώσεις, να νιώσεις καλύτερα. Μπορείς να ανταλλάξεις βιβλία με φίλους σου ή να πάρεις μερικά βιβλία από τη δανειστική βιβλιοθήκη της περιοχής σου. Επιπλέον, μπορείς μέσω των social media να ανταλλάξεις δικά σου βιβλία που έχεις πλέον διαβάσει με άλλα που σου κεντρίζουν την προσοχή, ενώ σε κάνει πιο κοινωνικό να συζητήσεις και να αναλύσεις την άποψή σου για αυτά με άτομα που δε γνωρίζεις αλλά μοιράζεστε ένα κοινό πάθος. Το πάθος για το διάβασμα.

Ο Κικέρων είπε πως εάν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη στο σπίτι σου είσαι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο. Κι αφού ο κήπος χρειάζεται πολύ φροντίδα για να είναι περιποιημένος και κάποιες φορές αστάθμητοι παράγοντες μπορεί να μην είναι με το μέρος σου στην ευημερία του, η βιβλιοθήκη είναι το πιο οικονομικό αγαθό που θα σε κάνει πνευματικά πάμπλουτο. Ένα βιβλίο, κάθε βδομάδα, για έναν χρόνο. Το λες και πρόκληση. Τι λες, πάμε;

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου