Πολλές φορές ακούμε από κάποιον τη φράση «είναι καρμική η σχέση μας» και εννοεί πως το ταίρι του είναι το άλλο του μισό. Και κάπου εδώ πρέπει να του πούμε πως μια καρμική σχέση δεν είναι αυτό ακριβώς. Για την ακρίβεια, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το ιδανικό μας ταίρι. Το αντίθετο μάλιστα θα μπορούσαν να ισχυριστούν οι γνώστες. Η ίδια η λέξη μάλιστα μας δίνει μια πρώτη εικόνα. Προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις «Kar» που σημαίνει «πράττω» και «ma» που σε μετάφραση σημαίνει «αποτέλεσμα». Οπότε σε μια ελεύθερη μετάφραση «κάρμα» σημαίνει «δράση-αντίδραση». Τι είναι όμως οι καρμικές σχέσεις και ποια η διαφορά τους με το ιδανικό μας ταίρι, αυτό που ουσιαστικά ονομάζουμε «αδερφή-ψυχή» μας;

Για αρχή, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ούτε η μια κατηγορία ούτε η άλλη έχουν να κάνουν με τον έρωτα ή το ερωτικό μας ταίρι αποκλειστικά. Μια καρμική σχέση θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά μια σχέση γονέα με το παιδί του, δύο φίλους, συνεργάτες -ακόμα κι αν μιλάμε για προϊστάμενο με υφιστάμενο- ή ακόμα και μαθητή με δάσκαλο. Γιατί αυτό ακριβώς είναι μια καρμική σχέση: είναι μια επαφή που κι οι δύο πλευρές διδάσκονται μέσα από τις δράσεις του ενός προς τον άλλον. Μέσα από μια καρμική σχέση, εκείνος που έχει το ρόλο του μαθητή, μαθαίνει το ποιος είναι, τις αντοχές του, τα όριά του και κυρίως το πού πρέπει να πάει από δω και πέρα. Αλλά κι εκείνος που έχει το ρόλο του δασκάλου διδάσκεται μέσα απ’ την όλη διαδικασία της αλληλεπίδρασής τους. Έτσι, μαθαίνοντας ο ένας απ’ τον άλλο, ωριμάζουν κι οι δύο, εξελίσσονται και εν τέλει στέκονται στα πόδια τους.

Μια καρμική σχέση σπάνια αντέχει στο χρόνο, αφού είναι τόσο δυνατή που και τα δύο μέρη της δεν αντέχουν την πίεση της επαφής τους κι αφού ολοκληρωθεί το μάθημα και πάρουν όλα όσα πρέπει να αποκομίσουν απ’ αυτήν, απομακρύνονται ώστε να συνεχίσουν χωριστούς δρόμους, αλλά πάντα με έντονη την επιρροή του ενός επάνω στον άλλο. Κανείς δεν είναι πια ίδιος από τη στιγμή που θα γνωρίσει το καρμικό του ταίρι. Πολλές φορές μάλιστα, αμέσως μετά τη διάλυση της σχέσης είναι κι οι δύο πλευρές κουρέλια. Στην πορεία όμως ανασυγκροτούνται και βλέπουν πλέον καθαρά πόσο πολύ άλλαξαν μέσα από την αλληλεπίδρασή τους.

Οι αδερφές ψυχές από την άλλη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι το ιδανικό ταίρι που έχει ο καθένας μας. Επίσης δεν είναι απαραίτητο να αφορά ερωτική σχέση, αφού μπορεί η αδερφή ψυχή σου να είναι το κολλητάρι σου ή ακόμα και κάποιος συγγενής σου με τον οποίο έχετε ένα πολύ ξεχωριστό δέσιμο. Σκέφτεστε με τον ίδιο τρόπο, έχετε παρόμοιες αντιδράσεις, κοινά ενδιαφέροντα και γούστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως μπορεί να υπάρχει κι ένα ψυχικό δέσιμο ή ακόμα και μια διαίσθηση.

Θα μπορούσε κανείς να πει πως αδερφή ψυχή είναι το άλλο σου μισό, αλλά προσωπικά δεν πιστεύω σε «μισά». Κανείς μας δεν είναι «μισό πορτοκάλι» για να αναζητάει το άλλο του μισό ώστε μαζί να γίνουν ένα ολόκληρο φρούτο. Προτιμώ να μας σκέφτομαι ως ένα παπούτσι που αναζητούμε το ταίρι μας ώστε μαζί να περπατήσουμε πολλά χιλιόμετρα στον δρόμο της ζωής. Πως ο ένας συμπληρώνει τον άλλο αλλά παράλληλα κρατάει τη δική του ξεχωριστή οντότητα, υπόσταση και προσωπικότητα.

Την αδερφή ψυχή σου, αφού την ανακαλύψεις -που είναι πιο εύκολο και πιο συχνό φαινόμενο να τη συναντήσεις στην πορεία της ζωής σου σε σχέση με το καρμικό σου ταίρι, που μπορεί και να μη συναντηθείτε ποτέ ή να μην αντέξετε εξ αρχής την ένταση της σχέσης σας και να το αφήσετε νωρίς- συνήθως την κρατάς για πάντα δίπλα σου. Η σχέση είναι αρκετά συχνά αρμονική, αφού ο ένας καταλαβαίνει και γνωρίζει τα όρια του άλλου, δέχεται το ποιος είναι, ενώ και σε στιγμές που μπορεί να καυβγαδίσετε, η συγχώρεση είναι εύκολη.

Όπως και να έχει, στη ζωή σου θα γνωρίσεις πολλούς ανθρώπους, το τι σχέση θα αποκτήσεις μαζί τους, τι επιρροή θα έχουν επάνω σου, πόσο θα σε αλλάξει η γνωριμία σας και ποια θα είναι η εξέλιξή της είναι κάτι που εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και καλό θα είναι τους τίτλους «καρμική σχέση», «αδερφή ψυχή», «άλλο μου μισό» ή όποιον άλλο τίτλο θα μπορούσες να δώσεις, να τους αφήνεις για το τέλος ή έστω για ένα σημείο όπου η σχέση θα έχει δείξει την πορεία της και φυσικά θα έχεις σαφή εικόνα και της άλλης πλευράς. Εγώ θα ευχηθώ πάντως να βρεις σύντομα και την καρμική σου σχέση αλλά και την αδερφή ψυχή σου, γιατί κι απ’ τις δύο έχεις πολλά να αποκομίσεις.

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου