Είσαι στο γραφείο, μια συνηθισμένη ημέρα. Κάνεις τη δουλειά σου, όπως κάθε μέρα, και τίποτα δεν προμηνύει τι πρόκειται να συμβεί. Ξαφνικά, ο διευθυντής σου σε φωνάζει στο γραφείο του κι απορείς. Κάθεσαι και στον επόμενο τόνο μένεις παγωτό. «Είσαι πολύτιμο μέλος της ομάδας μας, αλλά η εταιρεία δεν πηγαίνει καλά και δυστυχώς θα πρέπει να σε αποχωριστούμε.» Δεν μπορείς καν να επεξεργαστείς αυτό που ακούνε τ’ αφτιά σου, σου μοιάζει μ’ ένα κακό όνειρο. Γιατί δεν ξυπνάς, όμως;

Βγαίνεις μουδιασμένος απ’ το γραφείο κι οι συνάδελφοί σου σε κοιτάνε, άλλοι με οίκτο κι άλλοι με τρόμο, μιας και τα νέα έχουν ήδη κυκλοφορήσει. Μαζεύεις τα λιγοστά υπάρχοντά σου, μερικά προσωπικά μικροαντικείμενα που είχες φέρει για να νιώθεις πιο οικείο τον χώρο που περνάς καθημερινά 8-10 ώρες απ’ τη ζωή σου, μαζί με δύο φωτογραφίες των αγαπημένων σου προσώπων, και κατευθύνεσαι στο λογιστήριο για να βάλεις τις υπογραφές στην απόλυσή σου και να πάρεις την αποζημίωση. Και τώρα τι κάνουμε;

Καταρχάς, δε χρειάζεται πανικός. Ναι, είναι μια πολύ μεγάλη αναποδιά. Ειδικά όταν δεν υπάρχει άλλο εισόδημα στο σπίτι ή αυτό που υπάρχει δεν αρκεί. Κακά τα ψέματα, στις μέρες μας το να βρεις δουλειά δεν είναι τόσο εύκολο, αλλά και τα χρήματα που έβγαζες δε σου επέτρεπαν να κάνεις αποταμίευση, οπότε δεν έχεις μια ασφαλιστική δικλίδα για το ο μη γένοιτο. Δε χρειάζεται, όμως, πανικός ούτε να τα βάφεις μαύρα.

Είτε την περίμενες την απόλυση είτε σε βρήκε εξαπίνης, θα πρέπει να κοιτάς μόνο τα θετικά που έχει να σου προσφέρει. Στις περισσότερες περιπτώσεις δικαιούσαι αποζημίωση και μπαίνεις στα μητρώα του ΟΑΕΔ για να λαμβάνεις επίδομα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο, μαζί με συγκρατημένα έξοδα θα σου δώσουν το περιθώριο ώστε να φτιάξεις εκ νέου το βιογραφικό σου και να ξεκινήσεις την αναζήτηση νέας σου επαγγελματικής στέγης. Αυτό το χρονικό διάστημα είναι ένα μεγάλο δώρο -έστω κι δεν το βλέπεις καθόλου έτσι.

Πρώτα απ’ όλα, είναι η ευκαιρία σου να ξεκουραστείς, να κοιμηθείς λίγο παραπάνω και να κάνεις όλα εκείνα που ανέβαλλες να κάνεις, επειδή δεν είχες τον χρόνο και κυρίως το κουράγιο. Είναι η στιγμή να φτιάξεις την ντουλάπα σου που γίνεται ένας χαμός, να περάσεις βερνίκι σε εκείνο το τραπεζάκι που σου αρέσει πολύ, να κάνεις μια γενική καθαριότητα στο σπίτι ή να φτιάξεις τη βρύση που τρέχει εδώ και μήνες. Κι η ώρα σου περνάει δημιουργικά και γλυτώνεις τα έξοδα του μάστορα∙ δύο σε ένα.

Έπειτα, μπορείς κάλλιστα να εκπαιδευτείς σε κάτι διαφορετικό ή να αποκτήσεις εξειδίκευση στο αντικείμενό σου. Καθημερινά διοργανώνονται πολλά σεμινάρια πάνω σε διάφορα θέματα. Ως άνεργος, δικαιούσαι είτε δωρεάν συμμετοχή είτε με μικρότερο κόστος, ενώ κάποια απευθύνονται μόνο σε ανέργους. Και φυσικά μην ξεχνάμε και τα επιδοτούμενα προγράμματα. Παρακολουθείς για ένα διάστημα κάποια μαθήματα κι εν συνεχεία, το ίδιο το εκπαιδευτικό ίδρυμα σου βρίσκει μια δουλειά πρακτικής άσκησης. Σε πολλές περιπτώσεις, οι πρακτικάριοι γίνονται μόνιμοι υπάλληλοι με πολύ καλύτερους μισθούς απ’ τους αρχικούς.

Επίσης, δε θα ήταν άσχημη ιδέα να ακολουθήσεις αυτό που πάντα ήθελες να κάνεις ως επάγγελμα. Αν εσύ ήθελες να γίνεις make-up artist αλλά ο πατέρας σου διαφωνούσε κι επέμενε να σπουδάσεις οικονομικά γιατί «αυτή είναι η δουλειά του μέλλοντος», ήρθε η ώρα σου να κυνηγήσεις το όνειρό σου. Όσο τρελό κι αν είναι αυτό το όνειρο, ποτέ δεν είναι αργά να το ακολουθήσεις. Κι ειδικά αφού «έκανες το χατίρι του μπαμπά», πλέον κανείς δεν μπορεί να σου πει τίποτα. Αν δεν προχωρήσει, μπορείς πάντα να επιστρέψεις στο προηγούμενο αντικείμενό σου.

Αυτό που θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγεις είναι να πέσεις στη λούμπα πως είσαι ανεπαρκής, πως δεν πρόκειται να βρεις άλλη δουλειά και να βαλτώσεις. Ξεκίνα και στέλνε βιογραφικά απ’ την ίδια κιόλας μέρα, καθώς ο χρόνος είναι πολύτιμος. Επιστράτευσε φίλους και γνωστούς και ψάχνε καθημερινά νέες αγγελίες, μέσω των ειδικών σελίδων ή απ’ τα κοινωνικά δίκτυα. Αλλά μην επαναπαύεσαι σε αυτά. Πολλές εταιρείες λαμβάνουν καθημερινά εκατοντάδες βιογραφικά, οπότε μόλις έρθει ο καιρός για πρόσληψη κοιτάζουν σ’ αυτά, χωρίς καν να κοινοποιήσουν την αναζήτηση. Στέλνε το βιογραφικό σου σε όλες τις εταιρίες που πιστεύεις ότι μπορείς να εργαστείς σ’ αυτές και ποτέ δεν ξέρεις. Ίσως τους γεννήσεις μια θέση που δεν ήξεραν καν ότι χρειάζονται.

Σίγουρα, μια απόλυση είναι τροχοπέδη στα σχέδιά σου, αλλά μην το βάλεις κάτω. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο που σου δόθηκε προς όφελός σου κι αντιμετώπισε με αισιοδοξία το μέλλον. Και ποτέ δεν ξέρεις, ίσως η επόμενη εργασία σου να ‘ναι τόσο καλή και τόσο αποδοτική οικονομικά που δε θα το πιστεύεις. Θα έχανες, όμως, την ευκαιρία σου, αν έμενες επαναπαυμένος στην ασφάλεια της προηγούμενης. Άλλωστε, ο σοφός λαός έχει πάντα δίκιο: Κάθε εμπόδιο για καλό.

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη