Δεν είναι λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια του ύπνου μας ονειρευόμαστε το πρόσωπο που μας ενδιαφέρει σε ερωτικό επίπεδο. Μπορεί αυτό το πρόσωπο να είναι ήδη στη ζωή μας, μπορεί όμως και να είναι μια επιθυμία μας να είμαστε μαζί, αλλά αυτή η επιθυμία να μη γίνεται -ακόμα τουλάχιστον- πράξη. Τότε ξυπνάμε όλο χαρά και ξεσκονίζουμε  τους ονειροκρίτες, τους Καζαμίες και τα τεφτέρια των γιαγιάδων μας που μιλάνε για την ερμηνεία των ονείρων και προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε το όνειρο που είδαμε και κατά πόσο αυτό έχει κάποια δόση αλήθειας μέσα του ή ακόμη περισσότερο εάν το πρόσωπο αυτό ήρθε να μας επισκεφτεί στον ύπνο μας γιατί εμείς επισκεπτόμαστε συχνά πυκνά το μυαλό του στον ξύπνιο του.

Είναι κοινή σκέψη των περισσοτέρων από μας πως όταν βλέπουμε στον ύπνο μας κάποιο άτομο είναι γιατί εκείνο μας σκέφτεται κατά τη διάρκεια της ημέρας πολύ και μέσα από ένα μαγικό κανάλι του σύμπαντος, οι δύο ψυχές έρχονται σε επαφή κατά τη διάρκεια του ύπνου μας, ειδικά όταν τα ίδια τα σώματά μας για κάποιο λόγο δεν μπορούν να συναντηθούν στην πραγματική ζωή μας. Λυπάμαι που θα στο χαλάσω, αλλά αυτό δεν ισχύει.

Το είδος του ονείρου δεν παίζει κανένα απολύτως ρόλο, αφού μπορεί να είναι μια ρομαντική σκηνή, ένα όνειρο που σου προκαλεί άγχος, μια ουδέτερη κατάσταση από την καθημερινότητα ή ακόμα και κάτι που όταν ξυπνήσεις θα σχηματιστεί ένα τεράστιο ερωτηματικό επάνω από το κεφάλι σου κι η απορία «τι σαχλαμάρες βλέπω» θα τρυπώσει στο μυαλό σου, εκεί που προηγουμένως είχε τυπώσει το κουφό όνειρο με το πρόσωπο που σε ενδιαφέρει.

Οι μελετητές των ονείρων δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα για ποιο λόγο βλέπουμε όλα όσα βλέπουμε στον ύπνο μας, ούτε και έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση στο τι συμβολίζουν, πόσο μάλλον στο εάν είναι προάγγελοι μελλοντικών γεγονότων. Κάποιοι θεωρούν πως έχουν να κάνουν με το υποσυνείδητο και τις βαθύτερες επιθυμίες μας, ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως είναι εντελώς ανούσια κι ουσιαστικά έχουν έναν ψυχαγωγικό χαρακτήρα, κάτι σαν «τηλεόραση ύπνου». Το σίγουρο πάντως είναι πως δε λειτουργεί με τη μορφή που λειτουργεί το τηλέφωνό μας «σε κάλεσα, κάναμε βιντεοκλήση, τα είπαμε, άντε γεια» για να πούμε πως το άλλο πρόσωπο ήρθε στον ύπνο μας γιατί μας σκέφτηκε.

Ο πιθανότερος λόγος που είδες εκείνο το άτομο που λαχταράει η καρδιά σου είναι ακριβώς αυτός, επειδή το λαχταράει η καρδιά σου. Η σκέψη του έχει κατακτήσει το δικό σου μυαλουδάκι στον ξύπνιο σου κι αυτό συνεχίζει και τις ώρες που πέφτεις σε ύπνο REM. Αλλά ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιείς, μπορεί υποσυνείδητα να το σκέφτεσαι. Μπορεί να σου ακουστεί πεζό και καθόλου ρομαντικό, αλλά ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται. Εσύ πεινάς και το άτομο είναι ένα φρεσκότατο, διπλοφουρνιστό, ζεστό καρβελάκι κι εσύ το μόνο που θέλεις είναι να το δαγκώσεις. Κι όσο δεν το δαγκώνεις στον ξύπνιο σου, το απολαμβάνεις στον ύπνο σου.

Για να μη σου χαλάσω εντελώς το όνειρο, ναι, υπάρχουν και κάποιες θεωρίες που λένε πως οι ψυχές είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους και μπορούν να επικοινωνήσουν με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόδειξη για αυτό. Είναι περίπου η ίδια θεωρία με το φτέρνισμα ή τον λόξιγκα. Το ότι σου είπαν έναν τριψήφιο αριθμό δε σημαίνει πως όντως κάποιος που το όνομά του ξεκινάει από αυτό το γράμμα σε μελετάει. Το πιο πιθανό είναι να έχεις κάποια αλλεργία ή να έχει μπει περιττός αέρας στο στομάχι σου.

Εάν βλέπεις πολύ συχνά κάποιο άτομο στον ύπνο σου, ειδικά εάν αυτό το άτομο δεν είναι στη ζωή σου, το καλύτερο που έχεις να πράξεις είναι να κάνεις το πρώτο βήμα για να έρθετε πιο κοντά. Εάν πάλι, το άτομο αυτό έχει ήδη βγει από την καθημερινότητά σου, τότε προσπάθησε να το αφήσεις πίσω σου και να μην το σκέφτεσαι μέσα στη μέρα σου και θα δεις πως σύντομα θα σταματήσουν οι νυχτερινές του επισκέψεις. Τέλος, εάν το πρόσωπο ήδη υπάρχει στη ζωή σου, τότε απόλαυσε τις επιπλέον ώρες που περνάτε μαζί, έστω κι υπό τη μορφή ενός ονείρου.

Και μην ξεχνάς, είναι καλύτερο να ζεις μια ονειρική πραγματικότητα παρά ένα απατηλό όνειρο.

 

Συντάκτης: Ελίνα Μυζίθρα
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου