Ο έρωτας είναι ένας μυστικός κώδικας επικοινωνίας μεταξύ δύο ανθρώπων, που ο ένας δίνει τα πάντα του στον άλλο, χωρίς ενδοιασμούς και δεύτερες σκέψεις. Θα μπορούσε αυτός να είναι ένας απ’ τους πολλούς ορισμούς του έρωτα, διότι οι σκέψεις αυτές συνοδεύουν τη συμπεριφορά ενός ερωτευμένου ανθρώπου και, γενικότερα, μιας σχέσης που έχει χτιστεί σε θεμέλια αγάπης.

Αυτός ο μυστικός κώδικας επικοινωνίας είναι όλα τα πράγματα που ξέρετε ο ένας για τον άλλο, εκείνα που σας κάνουν να αλληλό-εμπιστεύεστε απόλυτα. Που σε κάνει να  βγάζεις τον πραγματικό σου εαυτό αλλά και την καλύτερη εκδοχή σου, κι αντίστοιχα το ίδιο να πράττει κι ο άλλος χάρη σε σένα. Κι ακριβώς γι’ αυτό ερωτεύεστε κάθε μέρα ο ένας τον άλλο, γιατί δείχνετε την ουσία σας, το είναι σας, γιατί συνδέεστε με έναν τρόπο που δε θα μπορούσατε να συνδεθείτε με κανένα άλλο πρόσωπο.

Γι’ αυτό στο σύντροφό σου βλέπεις πράγματα που δε βλέπει κανείς άλλος γύρω σας. Ο άνθρωπός σου είναι εκείνος που θα σου επιτρέψει να δεις παραπάνω από όσα αφήνει να δουν οι υπόλοιποι, συνειδητά ή και κάποιες φορές ασυνείδητα μες στην ασφάλειά του. Αυτά μπορεί να εκφράζονται στις καθημερινές και προσωπικές στιγμές σας, που μάρτυρές τους είστε μόνο εσείς οι δύο, ή μπορεί να είναι κινήσεις που μόνο εσύ παρατηρείς και μόνο εσύ μπορείς να καταλάβεις τα βαθύτερα κίνητρά τους.

Κι είναι αυτά ακριβώς που ερωτεύεσαι κάθε μέρα, όλο και περισσότερο. Γιατί δεν τα έχει ο καθένας, κι ακόμα κι αν τα έχει ίσως να μην τα εντόπιζες εσύ ή και να μη σε γοήτευαν. Γιατί όλα αυτά τα (για άλλους) μικρά κι ασήμαντα σε σένα αποκάλυψαν την ομορφιά τους, γιατί δουλέψατε τη σχέση σας και κερδίσατε μια αμοιβαία εμπιστοσύνη -κι εκείνη δε χαρίζεται.

Η σκέψη πίσω απ’ την κάθε συμπεριφορά του, το πού θα κολλήσει το μυαλό του, ο τρόπος που κοιμάται, οι καθημερινές συνήθειές του, όλα του τα ελαττώματα αλλά και τα προτερήματά του, κάθε λεπτομέρεια που ξέρεις γι’ αυτόν είναι κομμάτια του που τα αγκαλιάζεις και τα αγαπάς, γιατί όλα αυτά συγκροτούν τον μοναδικό άνθρωπο που έχεις δίπλα σου. Είναι όλα αυτά που σε κάνουν να θέλεις να ανακαλύψεις περισσότερα.

Ειδικά σε μια σχέση βγαίνουν εντονότερα όλα∙ ο χαρακτήρας μας, ο εαυτός μας, οι αντιδράσεις μας, όλα ξεδιπλώνονται. Γι’ αυτό το λόγο είναι σχετικά εύκολο το να δεις πράγματα που οι άλλοι δε βλέπουν και γι’ αυτό θα μάθεις και πιο εύκολα να τα διαχειρίζεσαι όλα αυτά, όταν αγαπάς τον άλλο πραγματικά. Θα τα αποδεχτείς και θα ξέρεις πώς θα πρέπει να συμπεριφερθείς, χωρίς να προσπαθείς να αλλάξεις τίποτα. Αυτόν τον άνθρωπο έχεις δίπλα σου, αυτόν ερωτεύτηκες, αυτόν αγάπησες, με όλες του τις πλευρές κι αυτές που φαινόταν απ’ την αρχή αλλά κι αυτές που είδες στην πορεία.

Σε μία σχέση αγάπης, λοιπόν, δε θα έπρεπε να ‘ναι δύσκολο να αποδεχόμαστε τα πάντα του άλλου, την ολόκληρη κι ανεπεξέργαστη εικόνα του. Ίσα-ίσα, θα πρέπει να είμαστε και περήφανοι που έχουμε την αποκλειστικότητα αυτή να ‘μαστε θεατές στα πάντα του.

Πόσοι άνθρωποι ξέρουν όλα αυτά που ζεις εσύ; Πόσοι μπορούν να δουν αυτόν τον άνθρωπο με τα μάτια σου; Μόνο εσύ ξέρεις πού βρίσκεται το κρυφό αντικλείδι για καθετί που χρειάζεται να ξεκλειδώσεις. Μόνο εσύ μπορείς να τον καταλαβαίνεις και να στέκεσαι δίπλα του, ακόμα κι όταν αυτό γίνεται δύσκολο. Είναι το συναίσθημα, είναι η τριβή, είναι η ειλικρίνεια, οι άμυνες που πέφτουν, η επιμονή του έρωτα.

Όλη η αλήθεια του αποκλειστικά δική σου, κι αυτό είναι που αγαπάς περισσότερο στον άνθρωπό σου. Κάποια κομμάτια του μπορεί να τα χτίσατε μαζί, κάποια να υπήρχαν ήδη. Μα εσύ τα παρατηρείς όλα, τα αποδέχεσαι και τα κάνεις δικά σου. Ανασφάλειες, φόβοι, σκέψεις, λέξεις, όνειρα, αυθόρμητες κινήσεις∙ όλα συμπεριφορές του ανθρώπου σου, όλα συστατικά του έρωτά σου.

Ακριβώς επειδή στον έρωτα θέλεις να δώσεις και να πάρεις τα πάντα, ακριβώς επειδή ο έρωτας είναι κτητικός, απόλυτος, παράφορος, ακριβώς γι’ αυτό αφήνει ορθάνοιχτες τις πόρτες ή έστω ανοιχτά κάποια παραθυράκια για να εισβάλει ο άλλος μέσα του –με άνεση ή με λίγο σπρώξιμο– να τα γνωρίσει και να τα κάνει όλα δικά του.

Όταν ερωτεύεσαι, ερωτεύεσαι τα πάντα του, θέλεις τα πάντα του, αγαπάς τα πάντα του. Και κυρίως ερωτεύεσαι αυτά που βλέπετε μόνο εσείς οι δύο κι αυτή η μυστική ανακάλυψη είναι το τρόπαιό σας.

Συντάκτης: Σοφία Μπουμπάρη
Επιμέλεια κειμένου: Πωλίνα Πανέρη