Η 50χρονη σήμερα ηθοποιός Γκουίνεθ Πάλτροου, έχει μείνει στη μνήμη των περισσοτέρων ως το πρώην κορίτσι του γόη Μπραντ Πιτ, παρά για τις υποκριτικές της ικανότητες. Αν κι έχει κερδίσει βραβείο Όσκαρ για τη συμμετοχή της στην ταινία «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», πολλοί είναι όσοι αμφισβητούν το υποκριτικό της ταλέντο. Για αρκετά χρόνια, απέχει από τις κινηματογραφικές παραγωγές, ενώ ελκύει τη δημοσιότητα με αμφιλεγόμενες αφορμές, όπως η κυκλοφορία κεριών με «άρωμα @δοίου» που φέρουν την υπογραφή της. Σήμερα, η ηθοποιός τραβάει και πάλι τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της εμπλοκής της σε δικαστική διαμάχη.

Το 2016, η Πάλτροου παραθέριζε στο χιονοδρομικό κέντρο Deer Valley Resort στη Γιούτα των Η.Π.Α. με την οικογένειά της. Εκεί προκλήθηκε ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη η ίδια και ο 76χρονος συνταξιούχος γιατρός Δρ. Τέρι Σάντερσον. Συγκεκριμένα, τα δύο άτομα συγκρούστηκαν, ενώ έκαναν σκι. Ο Σάντερσον, ισχυριζόμενος ότι η ηθοποιός έκανε σκι απρόσεκτα και τον χτύπησε από πίσω, της έκανε μήνυση το 2019, τρία χρόνια μετά το συμβάν, κατηγορώντας την ότι του προκάλεσε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως εγκεφαλική βλάβη, διάσειση, σπασμένα πλευρά κι άλλους σοβαρούς τραυματισμούς και τον εγκατέλειψε αβοήθητο, συνεχίζοντας την κατάβαση. Δικαιολόγησε, μάλιστα, την καθυστέρηση στην υποβολή μήνυσης στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, καθώς και στα κενά μνήμης που είχε μετά το συμβάν. Ανέφερε ότι λεπτομέρειες από την σύγκρουση του περιέγραψε ένας φίλος του που έκανε σκι μαζί του και θεωρείται ως ο μόνος αυτόπτης μάρτυρας.

Εμπειρογνώμονες που εξέτασαν τον Σάντερσον μετά το συμβάν διαπίστωσαν αλλαγή στη νοητική και συναισθηματική του κατάσταση, ενώ γιατρός υποστήριξε ότι τα συγκεκριμένα τραύματα στα πλευρά του θα μπορούσαν να συμβούν μόνο εάν είχε χτυπηθεί από πίσω. Ο Σάντερσον, κατηγορεί και τους υπεύθυνους του θέρετρου για συγκάλυψη του ζητήματος, λόγω της εμπλοκής δημοφιλούς προσώπου. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου 2023 κι ο Σάντερσον ζητά αποζημίωση της τάξης των 300.000 δολαρίων από την ηθοποιό, ενώ το ποσό αυτό, αρχικά, είχε προσδιοριστεί στα 3,1 εκατομμύρια δολάρια.

Η Πάλτροου αρνείται τα γεγονότα με τον τρόπο που τα περιγράφει ο Σάντερσον κι ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο. Ότι, δηλαδή, η ίδια χτυπήθηκε, ενώ έκανε σκι από τον γιατρό νομίζοντας, μάλιστα, ότι δέχεται σ@ουαλική επίθεση. Προχώρησε σε ανταγωγή, αλλά ζητά ως αποζημίωση μόνο ένα δολάριο, καθώς και τα έξοδα του δικηγόρου της. Ισχυρίζεται ότι ο Σάντερσον έπεσε πάνω της από πίσω κι ότι η ίδια συνέχισε την κατάβαση προκειμένου να ξεφύγει. Ο δικηγόρος της ηθοποιού ανέφερε, ακόμα, ότι όταν ο Σάντερσον αντιλήφθηκε με ποιο άτομο είχε συγκρουστεί, κάλεσε το τμήμα χιονοδρομίας του θέρετρου κι ισχυρίστηκε ότι λόγω τραυματισμού δεν μπορούσε να κατέβει από το βουνό και χρειαζόταν βοήθεια. Όταν, όμως, ο συνταξιούχος γιατρός ελέγχθηκε από τους υπευθύνους, δήλωσε ότι ήταν καλά στην υγεία του. Η ηθοποιός υποστηρίζει ότι δε θα εγκατέλειπε ποτέ ένα θύμα ατυχήματος, καθώς και το ότι δε γνώριζε ότι όφειλε ν’ αναφέρει το συμβάν, δίνοντας τα στοιχεία της στους ιθύνοντες του θέρετρου. Εντούτοις, δεν είναι σε θέση να εμφανίσει μάρτυρες του συμβάντος που να επιβεβαιώνουν τα λεγόμενά της.

Η ηθοποιός δε δίστασε να προσφέρει κεράσματα στο δικαστήριο, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις της. Συγκεκριμένα, προτάθηκε από τον δικηγόρο της ηθοποιού να δοθούν «λιχουδιές» στους δικαστικούς επιμελητές ως αντάλλαγμα στη βοήθεια που προσφέρουν. Οι δικηγόροι του αντίδικου αντέδρασαν έντονα, ενώ κι ο δικαστής της υπόθεσης αρνήθηκε την προσφορά, αν και δόθηκε το δικαίωμα στους επιμελητές να λάβουν τα κεράσματα αργότερα.

Η Πάλτροου ισχυρίζεται ότι ο Σάντερσον θέλει να εκμεταλλευτεί το συμβάν για να του αναγνωριστούν οικονομικές απολαβές, χάρη στη δημοσιότητα που λαμβάνει το γεγονός από την εμπλοκή της ως πρόσωπο διεθνούς φήμης. Αν, όμως, αυτό είναι ακριβές, γιατί η ίδια προτάθηκε να κεράσει το δικαστικό σώμα, πράγμα που σαφώς δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι υπερβαίνει τα όρια! Μήπως, τελικά, είναι η Πάλτροου που εκμεταλλεύεται τη δημοτικότητά της για να προκαταλάβει το δικαστήριο; Σε ανάλογη δίκη όπου θα εμπλεκόντουσαν καθημερινοί άνθρωποι, μια τέτοια κίνηση θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων, ενώ τα γιουχαΐσματα εντός του δικαστηρίου θα ακούγονταν χιλιόμετρα μακριά. Το ότι όμως μια τέτοια πρόταση έγινε από μια οσκαρική ηθοποιό, μάλλον πέρασε στα ψιλά, αναδεικνύοντας, μάλλον, τον βαθμό υποκειμενικότητας που χαρακτηρίζει πολλές από τις δίκες στις οποίες εμπλέκονται δημοφιλείς προσωπικότητες έναντι κοινών θνητών.

Αυτό καταδεικνύεται κι από το γεγονός ότι η πρόταση της ηθοποιού στο δικαστικό σώμα δεν αναφέρεται σε όλα τα άρθρα που καλύπτουν τη δίκη στη διεθνή ειδησεογραφία. Επίσης, ερωτήματα εγείρει και το γεγονός ότι η ηθοποιός κάλυπτε το πρόσωπό της με ένα σημειωματάριο, κατά την έξοδό της από το δικαστήριο την Παρασκευή, κάτι που δε συνάδει με τη στάση που αναμένεται να κρατήσει ένας αθώος, αλλά ούτε και με το γεγονός ότι η διαδικασία μεταδίδεται απευθείας.

Από την άλλη με όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα -βλέπε δίκη Ντεπ- δεν είναι καθόλου φρόνιμο να υποθέσει κανείς απλώς πως έχει άδικο κι ενδεχομένως να προσπαθεί να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας. Άλλωστε 300.000 ευρώ γι’ αυτήν είναι μια μέτρια μέρα πωλήσεων, υποθέτω. Μπορεί λοιπόν όλο το συμβάν να οφείλεται σε μια αφελή καλή πρόθεση προς το δικαστήριο και σε μια επίθεση με απώτερο σκοπό την ίδια στο χιονοδρομικό. Μπορεί πάλι να είμαστε μπροστά σε μια ακόμη δίκη που γίνεται για τη φήμη και τα λεφτά. Θα δείξει ο χρόνος. Η δίκη συνεχίζεται με τις καταθέσεις των παιδιών της ηθοποιού την ερχόμενη εβδομάδα.

Συντάκτης: Σοφία Γουρνά
Επιμέλεια κειμένου: Γιοβάννα Κοντονικολάου